Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDG-Lan ble varslet om 730 lovbrudd

Lan Marie Berg fikk dokumentasjon om 730 lovbrudd, men sa hun ikke hadde oversikt.

MILJØBYRÅDER: Hanna Marcussen vikarierer for en sykmeldt Lan Marie Berg. Her er de to fotografert på Miljøpartiet de grønnes landsmøte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MILJØBYRÅDER: Hanna Marcussen vikarierer for en sykmeldt Lan Marie Berg. Her er de to fotografert på Miljøpartiet de grønnes landsmøte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

I løpet av høsten er det avdekket en kvart million brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Oslo kommune i tilknytning til søppelskandalen i Energigjenvinningsetaten (EGE).

NRK kan nå fortelle at Lan Marie Berg, som var byråden som var ansvarlig for etaten da lovbruddene skjedde, helt siden februar i år har sittet på en detaljert kunnskap om hvor mange ganger loven er brutt.

Berg er nå sykmeldt og Hanna Marcussen er fungerende miljøbyråd. Hun sier til NRK at de burde ha fått vite at dokumentet fra februar fantes, men at men innholdet var unntatt offentlighet.

- Dette dokumentet inneholdt informasjon om mulige lovbrudd. Derfor mente vi det ikke ville vært riktig å gi innsyn i det før rapporten forelå og dette var undersøkt, sier Marcussen til NRK.

Da Arbeidstilsynet krevde å få vite hvor mange ganger loven var brutt i EGE, hevdet byråden at hun ikke greide å svare:

«Byrådsavdelingen understreker at vi på nåværende tidspunkt ikke har en tilfredsstillende oversikt over innhold og omfang av brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Energigjenvinningsetaten», skrev Bergs byrådsavdeling i september.

Berg formidlet ikke kunnskapen om dokumentet hun hadde fått da NRK, bystyret eller Arbeidstilsynet i høst stilte direkte spørsmål om bruddene.

Dokumentet fra februar kom fra etatsdirektør Hans Petter Karlsen i EGE, og inneholdt blant annet en tabellen som viste at etaten i 2017 og 2018 hadde brutt loven 730 ganger. Bruddene var presisert per avdeling, og det ble listet opp hvilke ansatte som hadde jobbet mest ulovlig.

Da saken var gjenstand for behandling i spørretimen i Oslo bystyre i september i år sa Berg følgende:

- Jeg har satt i gang undersøkelsen for å få klarhet i situasjonen. Framfor å konkludere om enkeltsaker vil jeg vente til undersøkelsen er klar for å gi et fullstendig bilde. Som byråd i Oslo har jeg ansvar for å informere korrekt, derfor vil jeg vente til jeg har alle fakta på bordet.