RÅTASS: Strotingsrepresentant Rasmus Hansson lot seg ikke pirke på nesa da ungdommne på radiobilbanen på Tusenfryd forsøkte å presse han av banen. Video: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

MDG-Lan utsatt for grov hets fordi hun er ung kvinne: - Det ufyseligste som finnes

Rasmus Hansson ut mot hetsen av partikollega Lan Marie Nguyen Berg (29). 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TUSENFRYD (Dagbladet): - Det er en del folk som bare burde skamme seg veldig, sier nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne (MDG), Rasmus Hansson.

Dagbladet har spurt ham om hets partiet og enkeltpolitikere utsettes for, ikke minst Oslos byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg.

- Akkurat når det gjelder Lan har hun vært utsatt for en type hets som er knyttet til at hun er ung kvinne som er eksempel på det ufyseligste som finnes i det norske offentlige ordskiftet, sier Hansson.

Han kaller behandlingen av henne totalt uakseptabel.

- Det er ekstremt urettferdig overfor en så dyktig og ærlig politiker som Lan. At hun hisser opp noen gretne gubber er ikke rart. De er sikkert sure fordi de ser hva Lan og MDG har fått til i Oslo. Men noen folk har så lite folkeskikk at det gjør dem ukontrollert sure. Det må folk slutte med, sier han.

Tjener ikke norsk politikk

MDGs nasjonale talsperson tror ikke hetsen påvirker oppslutningen om partiet.

- Det er mer et generelt problem at noen folk og noen politikere hengir seg til den måten å snakke om andre på,

- Du sier politikere også, er det noen du mener går over streken?

- Jeg vil ikke nevne navn, men det er noen i det politiske ordskiftet som har gått et stykke i å melde seg på den mest aggressive måten å omtale MDG på. Jeg tror ikke det tjener deres profil og jeg synes ikke det tjener norsk politikk.

Selv synes han ikke han utsettes for mer enn han kan tåle.

- Vi er Norges mest systemkritiske parti, og det partiets som tenker mest annerledes om en del løsninger, det er ikke rart at det provoserer. Det lever vi grovt sett fint med. Men i Oslo har det vært noen folk som har opptrådt totalt uakseptabelt overfor noen av politikerne våre, sier Hansson.

Dagbladet har vært i kontakt med MDG, men Lan Marie Nguyen Berg har ikke ønsket å kommentere saken ytterligere.

Uferdig politikk

I den politiske debatten, når det er snakk om ballen, ikke mannen, beskyldes Norges ferskeste stortingsparti av og til for å ha en uferdig politikk.

-UAKSEPTABELT:   Rasmus Hansson mener hetsen mot partikollega Lan Marie Nguyen Berg er eksempl på det verste i norsk ordskifte. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
-UAKSEPTABELT:   Rasmus Hansson mener hetsen mot partikollega Lan Marie Nguyen Berg er eksempl på det verste i norsk ordskifte. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Rasmus Hansson sier seg til dels enig i denne kritikken.

- Vi har en sunn og konsekvent politikk over hele det politiske feltet, men vi har en jobb å gjøre med detaljene og med å presisere politikken vår på en del områder. Det er en ren konsekvens av at vi er et ungt parti som ikke har hatt all verdens kapasitet på politikkutvikling, sier han.

- Nå har vi gående et veldig spennende programarbeid som skal lede fram mot et nytt partiprogram våren 2017. Det blir veldig gjennomarbeidet og Norges mest spennende partiprogram, skryter han.

Spark til Høyre

At løsningene deres er naive, en annen merkelapp politiske motstandere gjerne klistrer på MDGs politikk, er derimot en kritikk Hansson lar seg irritere av.

GRØNN, MEN IKKE NAIV:  -Essensen av naivitet er å la være å ta klimautviklingen på alvor, mener Rasmus Hansson MDGs, eneste stortingsrepresentant. Foto: Øistein Norum Monsen 
GRØNN, MEN IKKE NAIV:  -Essensen av naivitet er å la være å ta klimautviklingen på alvor, mener Rasmus Hansson MDGs, eneste stortingsrepresentant. Foto: Øistein Norum Monsen  Vis mer

Det er tvert i mot Høyre og Arbeiderpartiet som fører en naiv politikk, mener han.

- Essensen av naivitet er å tro at vi kan la være å ta klima og miljøutviklingen på alvor. Erna Solberg og langt på vei Jonas Gahr Støres politikk er essensen av naivitet, sier Hansson.

Han kaller Norge en versting i internasjonal målestokk når det kommer til utslipp av klimagasser.

- Vi er nummer tre i Europa når det kommer til utslipp per hode. Bare Russland og to baltiske land er verre enn oss. Vi slipper ut dobbelt så mye klimagass per innbygger som Sverige gjør. Og så har vi et flertall på Stortinget som sier at vi fører en verdensledende klimapolitikk, det er naivt, det, sier Hansson.

- Avleggs politikk

Men den norske linja om at vi skal kutte der det koster minst, er ikke det et fornuftig argument?

- Nei. Det er et dypt ufornuftig argument. Hvis de som slipper ut mest har som strategi at de skal kutte hos de som slipper ut mindre, så kan de fleste femteklassinger regne ut at det er en strategi som holder veldig kort. De som slipper ut mest, må kutte mest, og Norge slipper ut mest.

Det er dette som er Hanssons politiske prosjekt. Han fastholder linja om at de vil gå til valg på å være blokkuavhengige.

- Vi fastholder høyt og tydelig vi kommer til å utfordre høyresida og venstresida fra et grønt ståsted. Rent blå og rent rød politikk er historisk avleggs, mener han.