<strong> SYKKEL:</strong>  Rasmus Hansson ankom MDGs valgvake på sykkel. Tilvanlig kjører han SUV. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SYKKEL: Rasmus Hansson ankom MDGs valgvake på sykkel. Tilvanlig kjører han SUV. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

MDG oppfordrer folk til å sykle, men partitoppene kjører gjerne bil selv

- Kan oppstå sprik mellom liv og lære også for oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Miljøpartiet De Grønne (MDG) ble kommunevalgets store vinner landet over, og i disse dager er de med på å forhandle om makten i hovedstaden.

I Oslo forhandles det om bilfritt sentrum, skrinlegging av E18 og bevaring av markagrensen. På landsbasis vil de prioritere sykkel, tog og annen kollektivtransport, og legge til rette for at flest mulig reiser kan foregå på beina, med sykkel, kollektivt eller med elbil.

Kjører SUV Men samtidig som dette står i partiprogrammet, eier mange av partiets fylkestopper, flere biler.

Partiets nasjonale talsmann, Rasmus Hansson, kjører SUV og ifølge Statens vegvesens motorvognregister, er han ikke alene om dette.

<strong> JAGUAR:</strong>  Halvor Hartvig har tre jaguarer. Foto: Privat.
JAGUAR: Halvor Hartvig har tre jaguarer. Foto: Privat. Vis mer

Så, selv om MDG-toppene flere ganger har gjort det klart at de liker å sykle, så er de kanskje ikke noe bedre enn de fleste av oss når det kommer til bilkjøring?

- Jeg har ikke den mest miljøvennlige bilen man kan tenke seg, det stemmer. Men det er sånn at de viktigste miljøfaktorene ved en bil, er hvor mye man bruker den. Jeg bor såpass kronglete til, og veien har ødelagt både en elbil og en hybridbil. Derfor valgte jeg å kjøpe en brukt SUV. Jeg har relativt god samvittighet, men det er klart jeg burde hatt en nullutslippsbil, sier Hansson til Dagbladet.

Eivind Trædal i Oslo MDG ønsker å resisere at målet med grønn politikk er at det skal bli enklere å gjøre de gode valgene.

<strong> BMW:</strong> Shoaib Sultan kjører BMW. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BMW: Shoaib Sultan kjører BMW. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Målet med grønn politikk er så klart ikke å leve plettfritt, men å gjøre det lettere for alle å leve mer miljøvennlig. I Distrikts-Norge er det mange steder det er umulig å klare seg uten bil, men vi i Oslo MDG foretrekker sykkel og kollektivtrafikk. Verken jeg eller førstekandidat Lan Marie Nguyen eier bil, sier bystyrerepresentant Eivind Trædal fra Oslo MDG.

Tre Jaguarer En av dem som virkelig har fylt opp garasjen, er Halvor Hartvig, ordførerkandidat i Rakkestad. Han har ikke mindre enn tre Jaguarer, men det er det en grunn til. Det er tidligere omtalt i Rakkestad Avis.

- Det hele er en gimikk. Jeg har reist kollektivt hele livet, men nå er bussene her i Rakkestad innstilt i helgene og togene går ikke lenger, så da er det jo ikke noe alternativ, sier Hartvig.

Han forklarer at han kjøpte bilene for å skape oppmerksomhet rundt det dårlige kollektivtilbudet.

- Når buss og tog begynner å gå igjen, skal jeg selge alle bilene, sier han.

Bruker el-bil En annen som har sikret seg godt på bilfronten er leder i Nord-Trøndelag MDG og Stjørdal MDG, Tommy Reinås.

- Ja, det stemmer at vi har tre biler. Men min familie med fem familiemedlemmer, bruker to biler. Elbilen, som vi kjøpte for noen uker siden, er for småkjøring til barnehage, barneskole, allidrett, kino, bursdager, vennebesøk og handling av mat. Også har vi en større bil som vi bruker når vi skal lenger. I tillegg har vi en Passat som vi har hatt i 20 år, men den skal vi selge nå, sier Reinås.

Han mener at selv om man er tillitsvalgt, trenger man ikke å leve det perfekte liv.

- Vi kan ikke slutte å fly, slutte å kjøre bil og bare spise kortreist mat. Vår oppgave er å jobbe for samfunnsendringer som er mer miljøvennlige. Hovedpoenget er at MDGere er vanlige folk, sier Reinås.

Liv og lære - Også for oss i  MDG kan det fort oppstå sprik mellom liv og lære i hverdagen. Det kan oppstå et kommunikasjonsproblem for oss om det er for stort sprik mellom liv og lære, sier Tom Sverre Tomren, i MGD Hordaland.

Selv har han tre biler, men sier at han bare bruker to av dem.

- Den siste skal vrakes, og den jeg bruker mest er en elbil, forklarer Tomren.

At ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan, kjører BMW er ikke lenger en hemmelighet. Men ifølge Sultan selv er det ikke hans valg.

- Jeg hadde håpet du ikke skulle stille det spørsmålet, sier han da Dagbladet spør.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer