MDG oppretter «havarikommisjon»

MDG setter i verk full evaluering etter det skuffende valgresultatet. Partiet nådde ikke sperregrensen, og gikk tilbake 6,8 prosentpoeng i Oslo sammenliknet med valget i 2019.

SKUFFENDE VALG: Lan Marie Berg og Oslo MDG falt 6,8 prosentpoeng fra valget i 2019. Også nasjonalt skuffet partiet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SKUFFENDE VALG: Lan Marie Berg og Oslo MDG falt 6,8 prosentpoeng fra valget i 2019. Også nasjonalt skuffet partiet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Valgnatta ble en stor skuffelse for MDG. Til tross for framgang havnet partiet under sperregrensen for tredje valg på rad.

Det betyr at Une Bastholm og co. må klare seg med tre stortingsrepresentanter i stedet for sju eller åtte.

- FLERE REAGERER: På MDGs valgvake avslører våre reportere dagens meny, men en ting skiller seg ut. Video: Dagbladet TV Vis mer

Dagbladet får opplyst at partiet nå setter i gang en bred evaluering av hva som gikk galt. Prosessen er allerede kommet i gang.

MDG nådde ikke opp til sperregrensen, til tross for mange påstander om at 2021-valget ville bli et klimavalg som ville mobilisere velgere til partiets fordel.

Tapte stort i Oslo

I Oslo, hvor partiet drev hektisk valgkamp til det siste, gikk MDG tilbake 6,8 prosentpoeng fra kommunevalget i 2019.

Partileder Bastholm var synlig skuffet på valgnatta, men fokuserte på at partiet tross alt fikk flere representanter på Løvebakken. Til slutt var partiet et par tusen stemmer nasjonalt unna sperregrensen.

- Vi har gått veldig fram, men vi har ikke klart sperregrensen. Nå får vi to eller tre representanter på Stortinget, og med det enten doblet eller tredoblet oss, og gjort vårt beste valg noensinne, sa Bastholm om resultatet i partilederrunden på Stortinget.

«UKJENT SIDE»: Une Bastholm avslører detaljer om sin partikollega Lan Marie Berg. Vis mer

Havarikommisjon

Den kommende gjennomgangen av valget i MDG beskrives som omfattende og partiet har mål om å favne bredest mulig i partiet.

De vil hente innspill fra høyt og lavt i partiet: Fra grasrota til partiledelsen.

Målet er å finne fram til hva som gikk galt da partiet nok en gang bommet på målet om å bryte den magiske fire prosentgrensa. I årets stortingsvalg kom de godt innenfor skuddhold, og mangler i skrivende stund bare et par tusen stemmer for å bikke fire prosents oppslutning.

På tampen av valget fikk MDG en rekke gode målinger som viste at de lå godt an til å nå målet. Siste helgen før valget mobiliserte partiet til en frenetisk innspurt av valgkampen. Partiets profiler Une Bastholm og Lan Marie Berg gjorde et stormløp med hektiske valgkampaktiviteter både lørdag og søndag.

Så krisa komme

Dagbladet blir fortalt at fylkesmålinger bare dager før valget pekte mot at partiet igjen kunne havne under sperregrensen, og at dette var noe av årsaken til den hektiske aktiviteten.

MDG har ved flere gjort det bedre på meningsmålingene like før valget, enn på den endelige fasiten valgnatta.

Innad i partiet er det en oppfatning av at flere av teorien som verserer i offentligheten har tynt grunnlag. De vil derfor komme nærmest mulig svaret på hva som faktisk gikk galt.

NY: Jonas Gahr Støre skal danne en ny regjering. Da vil han ha med seg SP og SV. Vi forklarer regjeringsforhandlingene. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Oljekrøll

Ett av punktene kommentatorer har trukket fram er MDGs ultimatum om stans i oljeletingen. De stiller spørsmål ved om velgerne kan ha flyktet fra MDG i frykt for at de ville stikker kjepper i hjulene for en Støre-regjering.

Etter sist stortingsvalg gjennomførte MDG en spørreundersøkelse blant velgerne der spurte dem om valgresultatet. Dagbladet er kjent med at partiet vurderer å gjennomføre en slik undersøkelse også i år. Den vil trolig skissere ulike forklaringer på nederlaget, og spørre hva velgerne kjenner seg best igjen i.

Målet er å bli ferdige med rapporten i god tid før jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer