MDG på vippen i Oslo: Vil bruke makta til å stanse motorvei

Ny Oslo-måling viser nesten dødt løp mellom blokkene.

MAKTPOSSISJON: Miljøpartiet de grønne (MDG) får hele 7,3 prosent på Dagbladets Oslomåling. Med et slikt valgresultat er det opp til Rasmus Hanssons partifeller om Høyre eller Arbeiderpartiet får byrådsmakt i hovedstaden. Foto: Øistein Monsen/Thomas Rasmus Skaug/Jørn H. Moen
MAKTPOSSISJON: Miljøpartiet de grønne (MDG) får hele 7,3 prosent på Dagbladets Oslomåling. Med et slikt valgresultat er det opp til Rasmus Hanssons partifeller om Høyre eller Arbeiderpartiet får byrådsmakt i hovedstaden. Foto: Øistein Monsen/Thomas Rasmus Skaug/Jørn H. MoenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny Oslo-måling tatt opp av Ipsos-MMI viser nesten dødt løp mellom de tradisjonelle blokkene. Dermed havner Miljøpartiet de grønne (MDG) på vippen, og vil med et slikt valgresultat bestemme hvem som skal styre i hovedstaden. De har tenkt å selge seg dyrt.

- Vi gir ingen rabatter til noen av sidene. Det som er sikkert at at vi vil bruke den makta til å presse begge parter til en best mulig miljøpolitikk for Oslo. Det interessante er at så lenge både rød og blå side sier at de vil være best på miljø har vi mye å spille på - hvis de har tenkt å levere på løftene da, sier Rasmus Hansson, som sitter på Stortinget for Oslo MDG.

- Hva sier du til de som tar deres støtte til den røde blokken for gitt?

- Man skal ikke selge skinnet før bjørnen er skutt. Venstresida må konsentrere seg om å skjerpe miljøpolitikken sin og gjøre den forpliktende. Det er helt uvisst hva Arbeiderpartiet egentlig mener om den storstilte veiutbyggingen i Oslo.

Og det er nettopp motorveiutbygging partiet vil sette alt inn på å stoppe når de eventuelt går i forhandlinger med blokkene.

- Ett krav vi kommer til å stille i begge retninger er at E18 i vestkorridoren må få en helt annen miljøprofil. Nå planlegges det for 50 prosent flere privatbiler inn til Oslo. Det er meningsløst og i strid med miljøforliket på Stortinget, sier han.

Et valgresultat på 7,3 prosent vil gi dem en bystyregruppe på fire representanter.

- Det er helt strålende tall. Nå er jeg bekymret for at vi ikke skal klare å holde beina på bakken, sier talsmannen.

Glad En annen som er strålende fornøyd er ordfører Fabian Stang (H). Men han er glad for at Høyre ikke får bedre oppslutning.

- Jeg er veldig glad for at vi ikke har flertall på målingen. Jeg snakker med mange som tror vi vil vinne uansett. Nå bør våre velgere våkne og skjønne at dette ikke blir noen gratistur. Med gode målinger er det lett å sovne, sier han.

På målingen får Høyre 32,1 prosents oppslutning, og den borgerlige blokken får til sammen 29 mandater - ett mandat unna flertall.

- Er det mulig å bli enig med MDG om dere trenger deres støtte?

- Da må vi se et helt annet miljøparti enn det vi har sett i Oslo bystyre de siste fire årene. Der stemmer de stort sett sammen med Rødt. De har vært langt til venstre for SV i mange saker. Særlig i de sakene som ikke er typiske miljøsaker.

Han tror ikke den nye motorveien vestover blir så vanskelig å bli enig med MDG om.

- Vestkorridoren tror jeg stanser seg selv. Den ligger an til å bli alt for dyr. Det må uansett bli en mer moderat løsning. Så mye penger til vei er vanskelig å forsvare når vi først og fremst vil satse på kollektivutbygging, sier Stang.

Jevnt Arbeiderpartiets oppslutning i Oslo har gått som en jo-jo. Fra et valgresultat i 2011 på 33,1 prosent var de tett oppunder 40 prosent på en måling i Aftenposten i mars. Nå er de på 30,2 prosent.

- Målingene går opp og ned. Det eneste som er sikkert er at dette kommer til å bli veldig jevnt og veldig spennende, sier partiets byrådslederkandidat Raymond Johansen.

Han har allerede vært i møter med MDG og håper på deres støtte.

- Jeg har veldig respekt for at MDG er blokkuavhengig. Kampen i Oslo står om en grønnere og mer inkluderende hovedstad med plass til alle. Det er opp til dem å velge. I motsetning til Venstre så er jo MDG kritiske til Frp, som fortsatt mener at klimaendringene ikke er menneskeskapte, sier han.

Arbeiderpartiet vil innføre eiendomsskatt i Oslo, noe Høyre og Frp til stadighet minner velgerne om. Johansen tror ikke dette er årsaken til Ap´s tilbakegang.

- Det er ikke for eller mot eiendomskatt. Det viktige er at vi skal øremerke hver eneste krone til å skaffe full barnehagedekning - et barnehagetilbud som er uavhengig av når på året du er født, og et forsterket pedagogisk innhold i barnehagene. Vi skal også øremerke midler til å gi de som bygget landet en verdig eldreomsorg - investere i teknologi som gjør det mulig å bo lenger hjemme, sier han.

MDG på vippen i Oslo: Vil bruke makta til å stanse motorvei