Ulvedebatten

MDG-politiker ny rovdyrsjef på Østlandet: - Det kan hende at noen rynker på nesa

Marit Arnstad (Sp): - Jeg er spent på om han er villig til å forholde seg til Stortingets vedtak og til Rovviltforskriften. 

NY LEDER: Øyvind Solum er fylkestingsrepresentant i Akershus for Miljøpartiet De Grønne. Dette er første gang Miljøpartiet De Grønne har ledervervet i en av de regionale rovviltnemdene. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
NY LEDER: Øyvind Solum er fylkestingsrepresentant i Akershus for Miljøpartiet De Grønne. Dette er første gang Miljøpartiet De Grønne har ledervervet i en av de regionale rovviltnemdene. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fylkestingsrepresentant i Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Akershus, Øyvind Solum, er valgt til leder for rovviltnemnda i Oslo, Akershus og Østfold, melder NRK.

Øyvind Solum er fylkestingsrepresentant i Akershus, kommunestyrerepresentant på Nesodden og partiets 3.-kandidat fra Akershus i stortingsvalget til høsten.

Dette er første gang Miljøpartiet De Grønne har ledervervet i en av de regionale rovviltnemndene.

- Vi kan ikke ha en fryktbasert rovdyrpolitikk. Man kan ta inn i en vurdering av en sak at ulven påvirker et lokalsamfunn, men det kan slå like mye andre veien, at noen ønsker at det er rovdyr i skogen. Det er også et argument, sier den nye lederen av rovviltnemnda i de tre østlandsfylkene.

Solum mener at det ikke er nok å se blindt på bestandsmålet i Rovviltforliket, og at det er mulig å gjøre andre tiltak enn å skyte ulv for å minske konflikt.

- Flere blir bitt av hund

De regionale rovviltnemndene vedtok i fjor høst en samlet lisensfellingskvote på 47 ulver for vinteren 2016-2017, 24 av disse innenfor ulvesonen. Vedtaket ble klaget til Klima- og miljødepartementet, som reduserte kvoten til 15 ulv og kun utenfor ulvesonen.

Når man i fjor vedtok å felle så mange ulver som man gjorde, forteller Solum at han påpekte overfor nemnda i Oslo, Akershus og Østfold at vedtaket ikke var i tråd med Bernkonvensjonen og Naturmangfoldloven, og dermed trolig ulovlig. MDG-politikeren mener at vedtakene framover må begrunnes på en annen måte.

- Det er flere som blir bitt av hund eller skadet av elg, enn som blir skadet av ulv. Alt i naturen er potensielle farer, men vi kan ikke lage en park av naturen for å unngå alt som er farlig, sier Solum.

- Kan hende noen rynker på nesa

Ifølge Justisdepartementets lovavdeling var det ikke hjemmel i Naturmangfoldloven eller Bernkonvensjonen for å felle ulv i fire ulverevirer der rovviltnemndene høsten 2016 åpnet for felling, fordi det ikke foreligger tilstrekkelig dokumentert skadepotensial på husdyr og tamrein.

- Hva tror du Senterparti-folk tenker om en MDG-mann som leder i Rovviltnemda?

- Det kan hende at noen rynker på nesa over dette. Men vi har et flerpartisystem, og det er viktig at man har folk fra flere partier i nemder og i lederverv. Jeg må også forholde meg til det nemda bestemmer, sier Solum, som er bosatt på Nesodden.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet Marit Arnstad, kan fortelle Dagbladet at hun har forhåpninger om at MDG-politiker Solum holder seg til Stortingets vedtak og til Rovviltforskriften i sitt nye lederverv.

SPENT: Det var Marit Arnstad (Sp) som fremmet mistillitsforslag mot Vidar Helgesen (H) i ulvesaken. Nå er hun spent på den nye lederen i Rovviltnemda i Akershus, Oslo og Østfold. Foto: Nina Hansen
SPENT: Det var Marit Arnstad (Sp) som fremmet mistillitsforslag mot Vidar Helgesen (H) i ulvesaken. Nå er hun spent på den nye lederen i Rovviltnemda i Akershus, Oslo og Østfold. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Det er jeg spent på om han er vilig til å forholde seg til. Er man over Stortingets bestandsmål må man ta ut dyr, og da må lederen av rovviltnemnda være villig til det, sier Arnstad.

Rovviltnemdene skal vurdere

Etter et halvår med ulvebråk, har klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) i april med på å endre rovviltforskriften, slik flertallet i Stortinget har bedt om.

Målet med en ny forskrift er at distriktspolitiske hensyn skal bli vektlagt når man skal bestemme hvor mange ulv som skal felles under lisensjakt. Det er derimot uklart hva dette vil bety i praksis. Det er opp til hver enkelt rovviltnemnd å vurdere fra situasjon til situasjon.

Solum tror han må være med på noen avgjørelser som ikke er i tråd med hans egne og MDG sine ønsker. Det tror han ville kunne frustrere dem som ønsker flere rovdyr.

VIRKELIGHETEN?: I en video på Facebook, prøver Senterpartiet å vise hvordan det er å bo tett på ulv. Merknad: PÅ grunn av rettigheter er musikken byttet ut i denne versjonen. Video: Facebook /Senterpartiet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer