Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDG-politiker om Listhaug: - Er det mulig å få gjenreist anlegget for heksebrenning?

- En måte å uttrykke seg på når man blir opprørt.

KALTE LISTHAUG HEKS: MDG-politiker Arne Liaklev har seinere fjernet Facebook-innlegget, og sier det var unødvendig å provosere, men at han uttrykte seg på denne måten fordi han var opprørt. Foto: Privat / Siv Johanne Seglem / Dagbladet
KALTE LISTHAUG HEKS: MDG-politiker Arne Liaklev har seinere fjernet Facebook-innlegget, og sier det var unødvendig å provosere, men at han uttrykte seg på denne måten fordi han var opprørt. Foto: Privat / Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er steile fronter i asyldebatten for tida, nå særlig på grunn av utsendelsene av asylsøkere fra Kirkenes til Russland. For noen kan det kanskje koke litt over.

«Lurer på om det er mulig å få gjenreist anlegget for heksebrenning i Vardø på kort varsel?,» skrev MDGs eneste fylkestingsrepresentant i Finnmark, Arne Liaklev, på Facebook i helga.

Kommentaren var knyttet til en artikkel hvor innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) uttaler at utsendelsene til Russland vil fortsette så snart som mulig.

- Dumt - Vi bruker den type uttrykk i Nord-Norge. Jeg mener ikke at Listhaug skal brennes, og jeg mener selvfølgelig ikke at vi skal gjenreise heksebrenninga, men det er en måte å uttrykke seg på når man blir opprørt, sier Liaklev til Dagbladet.

Han har seinere fjernet innlegget, og til NRK Finnmark, som først omtalte saken, sier han følgende om årsaken:

- Jeg er helt sikker på at jeg synes at Sylvi Listhaug er en heks. Det er ikke noe problem å si det. Men jeg bør kanskje ikke legge det ut, derfor slettet jeg det.

- Det er ikke nødvendig å provosere så sterkt, og jeg burde kanskje ikke lagt det ut på Facebook. Det var dumt å gjøre, utdyper han overfor Dagbladet.

- Dårlig behandling MDG-representanten mener Listhaug har oppført seg ekstremt etter at hun tiltrådte som innvandringsminister.

- Det gjelder både uttalelsene hennes og den arrogansen hun viser, sier han.

Han synes også statsråden har håndtert situasjonen med retur av flyktninger til Russland dårlig, både når det gjelder dialogen med nabolandet i nord, og når det gjelder behandlingen av flyktningene.

- Hun har ikke taklet denne situasjonen i det hele tatt. Under de klimatiske forholdene vi har nå, med minus 30-40 grader i lang tid, skal man vite hva man gjør når man sender asylsøkere over grensa til Russland. Det vitner om mangel på kunnskap om forholdene i Finnmark.

- Det som skjedde før helga og i helga viser også at behandlingen av dem har vært for dårlig, sier Liaklev, med henvisning til pågripelsene - og løslatelsene - av alle de 82 asylsøkerne som fredag befant seg inne i ankomstsenteret i Finnmark.

Uverdig - Men utsendelsene er resultat av en bred enighet på Stortinget.

- Ja, men det var ikke nødvendig å gjennomføre det så raskt, hun har presset på, hevder Liaklev.

- Det har gått utover verdigheten. Dette gir assosiasjoner til helt andre regimer vi til vanlig ikke ønsker å assosiere oss med. Slik maktutøvelse er ikke akkurat i humanisten Nansens ånd. 

Kommunikasjonsavdelingen i Justisdepartementet opplyser til Dagbladet at Sylvi Listhaug ikke har anledning til å kommentere denne saken i kveld.

Leder for Finnmark Frp, Odd Eilert Persen, sier til NRK Finnmark at han er redd for at Liaklevs utspill er med på å forsøple debatten.

- Jeg håper bare at folk tar avstand fra det. Jeg vil si at det er å sverte den jobben som Listhaug gjør, sier han.

FIKK AVSLAG:
Muhammed Wakas og Ansar Mahmmod har begge fått avslag på asylsøknaden og er nå usikre på hva framtida vil bringe. Det eneste de vet er at de ikke vil tilbake til Russland.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FIKK AVSLAG: Muhammed Wakas og Ansar Mahmmod har begge fått avslag på asylsøknaden og er nå usikre på hva framtida vil bringe. Det eneste de vet er at de ikke vil tilbake til Russland. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media