Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDG-politikerens nakne protest mot cruiseskipene

Fikk nok av cruiseskipene i fjorden.

CRUISESKIP: Søndag morgen fikk Svein Ingvald Opdal nok av av cruiseskipene i fjorden, og bestemte seg for å protestere. Foto: Privat.
CRUISESKIP: Søndag morgen fikk Svein Ingvald Opdal nok av av cruiseskipene i fjorden, og bestemte seg for å protestere. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag morgen våknet Svein Ingvald Opdal (71) på familiens landsted utenfor Olden i Nordfjord. Han gikk for å gå på toalettet, og synet av to store cruiseskip i fjorden møtte ham utenfor hyttevinduet.

OLDEN: «Ett skip på reden og ett ved kai. Dette er ikke bærekraftig, verken for miljø eller lokalsamfunn», skrev Opdal på Facebook søndag. Foto: Privat
OLDEN: «Ett skip på reden og ett ved kai. Dette er ikke bærekraftig, verken for miljø eller lokalsamfunn», skrev Opdal på Facebook søndag. Foto: Privat Vis mer

En spontan idé tok form i Opdals hode, og han ba kona fotografere ham i protest.

- Jeg hadde ikke kledd på meg enda, og ba kona om å ta bilde av at jeg protesterte. Hun ville ikke legge det ut, så da la jeg det ut. Dermed ble det en protest, som jeg skrev på Facebook, sier Opdal til Dagbladet.

Det er lokalavisa Kvinnheringen som omtalte saken først.

Lite igjen til de lokale

Dette var det sjuende cruiseskipet Opdal hadde sett i løpet av de fem dagene han hadde vært på hytta, og han hadde lest i lokalavisa at 11 500 mennesker har vært innom Olden og Loen.

- I Olden bor det 500 mennesker. Skipene legger til kai her og turistene strømmer inn. Det er lite penger som blir lagt igjen i lokalsamfunnet.

BLANT VERDENS STØRSTE: Forrige uke ankom verdens femte største cruise, MSC Meraviglia, Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. Ekspertene advarer mot farlig luft som følge av de enorme utslippene. Foto/video: Finn Magne Grande Vis mer

Det er noen som selvsagt tjener penger på det, men det er også mange som får ulemper som følge av all aktiviteten, understreker Opdal.

Han mener at de som tjener mest penger på cruiseskipene er milliardærer som eier skipene.

- De som jobber på skipene er ofte ikke nordmenn. Denne formen for masseturisme er ikke bærekraftig, også fordi folk ikke kommer tilbake til områdene, sier Opdal.

Reagerer på ressursbruken

I sommer har det vært mye fokus på hvordan turistnæringa påvirker Norge. Stadig flere kommer hit for å oppleve nærhet til den vakre naturen og de unike utsiktene.

Geirangerfjorden, Trolltunga og Prekestolen oversvømmes av utenlandske turister. Cruiseskipene frakter flere tusen turister til landet vårt. Forskere har advart at luftforurensningen i turistbygda Geiranger i perioder er så høy at det er direkte helseskadelig, advarer forskere.

Opdal er kommunestyrerepresentanten for Miljøpartiet De Grønne i Kvinnherad. Han mener cruiseskipene fører med seg enorme utslipp.

- Det er et ressursbruk som jeg reagerer på.

SPONTANT: Det som var et spontant innfall søndag morgen, har fått utforventet mye oppmerksomhet, forteller Opdal. Foto: Privat
SPONTANT: Det som var et spontant innfall søndag morgen, har fått utforventet mye oppmerksomhet, forteller Opdal. Foto: Privat Vis mer

- Jeg mener at det vi burde tillate i fjordene, er fartøy som kan ha 100 personer om bord. Da kommer det heller 100 personer inn til en liten bygd, i stedet for et par tusen. Da går det an å legge opp aktiviteter på en annen måte, fortsetter han.

«I protest!»

Det enkle budskapet «I protest!» og bildet av ham selv, naken, foran fjorden og cruiseskipet har fått en del oppmerksomhet, både på Facebook og i lokalaviser.

Opdal ser at han har pekt ut noe som mange reagerer på.

- Jeg må jo le litt. Dette var ikke en aksjon jeg hadde tenkt ut på forhånd. Det var en protest en søndags morgen, for min egen del. Siden jeg ikke hadde fått på meg klær og det ikke var folk i nærheten, ba jeg kona om å ta et bilde. Jeg forventa ikke at det ble noe interesse rundt det, bare litt latter fra venner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!