Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDG-representant lot sønnen (5) trekke lodd om hvilket parti de skulle snakke med først

Sikret Ap makta videre i Årdal.

BLIR VARAORDFØRER: Sandra Opheim blir varaordfører i Årdal. Her er hun sammen med MDG-talsmann Rasmus Hansson. Foto: MDG
BLIR VARAORDFØRER: Sandra Opheim blir varaordfører i Årdal. Her er hun sammen med MDG-talsmann Rasmus Hansson. Foto: MDG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøpartiet De Grønne (MDG) har sikret Arbeiderpartiet (Ap) makta videre i Årdal i Sogn og Fjordane, på tross av at Ap gikk tilbake med 30 prosentpoeng i mandagens kommunevalg.

Sandra Opheim fra MDG blir dermed varaordfører i kommunen. På en pressekonferanse i dag fortalte hun at hun lot sønnen Brage (5) trekke lodd om hvilket parti de skulle gå i samtaler med først, ifølge Sogn Avis.

- Brage trakk lodd og jeg tok bilde av det og sendte det til de andre - det var Arbeiderpartiet først. Det var helt innledende samtaler og ikke noe forhandlingspreget i det hele tatt. Vi sa da at vi trengte tid. Siden har partiet jobbet med dette, og vi har søkt råd sentralt, sa Opheim på pressekonferansen, ifølge lokalavisa.

- Tilfeldig Hun synes ikke det er noe spesielt ved dette.

- Nei, poenget var at det var helt tilfeldig hvem vi skulle snakke med først, vi var helt åpne. På bakgrunn av møtene og videre vurderinger, valgte vi å forhandle med Ap. Det var ikke tilfeldig, sier Opheim til Dagbladet.

Senterpartiets ordførerkandidat Aleksander Øren Heen er ikke av samme oppfatning.

- Dette er meget spesielt, sier han til Dagbladet.

Heen forteller at de aldri kom i gang med forhandlinger med MDG.

- Vi hadde et sonderingsmøte der vi signaliserte at vi ville strekke oss svært langt for å møte dem på politikk, det var det de framhevet var viktigst for dem, sier han.

Sp misfornøyd Sp gikk fram med 24 prosentpoeng i valget, og fikk en oppslutning på 38,8 prosent. De sikret seg dermed åtte mandater, mot Arbeiderpartiets ti. I tillegg samarbeider partiet i Årdal med Høyre og Venstre, som fikk et mandat hver. MDG havnet dermed på vippen.

- I tillegg hadde jeg som ordførerkandidat over dobbelt så mange personstemmer og slengere som sittende ordfører. Jeg synes det er leit at vi fikk en konstituering som ikke er i tråd med velgernes ønsker, sier Heen.

- Vi mener vi er valgets vinner, og således kunne fortjent en posisjon.

Sandra Opheim fra MDG påpeker at de er svært fornøyde med det gjennomslaget de har fått for MDGs politikk.

- Men Sp sier at de også ville strekke seg langt for dette?

- Vi forhandlet aldri med Sp, fordi vi mente vi fikk så godt gjennomslag med Ap. Vi har blant annet fått gjennomslag for å stoppe vassdragsutbyggingen og ikke omregulere noen av friområdene våre, noe det var planer for. Så vi er kjempefornøyde, sier hun.

Flere i posisjon MDG har også i dag fått varaordføreren i Trondheim.

I Gjøvik hadde MDGs representant Anlaug Seljevold inngått samarbeidsavtale med Frp, Høyre, KrF, Pensjonistpartiet, Senterpartiet og Venstre på bekostning av Ap, SV og Rødt. I ettermiddag opphevet de avtalen, skriver NRK.

I Tønsberg beholder Høyre-ordfører Petter Berg og Frp-varaordfører Bent Moldvær posisjonene med knappest mulig margin etter at MDG i går kveld inngikk avtale med de to ordfører-partiene og KrF.

I Ski har partiet valgt å samarbeide med Ap, SV, Senterpartiet og Venstre, mens de i Ålesund har inngått et samarbeid med Arbeiderpartiet, KrF og SV.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!