Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett:

MDG tar grep

Miljøpartiet De Grønne vil sende et brev til kongen og uttrykke sin bekymring for Durek Verretts rolle og innflytelse. - Det pågår en prosess, svarer Slottet.

KONTROVERSER: Prinsesse Märtha Louise og forloveden Durek Verrett har fått mer oppmerksomhet etter at flere organisasjoner ikke lenger ønsker prinsessen som kongelig beskytter. Foto: Lise Åserud / NTB
KONTROVERSER: Prinsesse Märtha Louise og forloveden Durek Verrett har fått mer oppmerksomhet etter at flere organisasjoner ikke lenger ønsker prinsessen som kongelig beskytter. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MDG jobber torsdag med å formulere et brev til kongehuset. Det opplyser partiet overfor Dagbladet.

Med seg håper de å få flere av helseorganisasjonene som nå tar avstand fra prinsesse Märtha Louise som kongelig beskytter. Det skjer som et oppgjør med uttalelsene fra prinsessens forlovede, Durek Verrett.

- Det er bekymringsfullt at han kan bruke plattformen han får som del av kongefamilien, til å få mye makt og innflytelse over folk, sier MDG-nestleder Ingrid Liland til Dagbladet.

BEKYMRET: MDG-nestleder Ingrid Liland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BEKYMRET: MDG-nestleder Ingrid Liland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Omstridt medaljong

Onsdag ble det kjent at Epilepsiforbundet i 2020 avsluttet samarbeidet med prinsesse Märtha Louise som kongelig beskytter. Forbundet mente uttalelsene fra Durek Verrett om alternativ medisin strider med deres verdier.

Norsk Revmatikerforbund og Foreningen for Muskelsyke vurderer nå det samme.

MDG-nestlederen mener særlig det er problematisk at Verrett sier han har en medaljong som hjalp ham mot coronaviruset. Slikt kan få store konsekvenser, frykter hun.

- Vi vil snakke med flere organisasjoner og fraråde dem å ha kongehuset som beskytter. Særlig de som representerer folk som er direkte avhengig av helsehjelp, sier Liland.

Dårlig rolleforståelse

- Hva ønsker dere i praksis at kongen skal gjøre? Innføre strengere restriksjoner for Durek Verrett?

- Vi vil høre med organisasjonene om hva vi bør be kongefamilien om, svarer Liland.

PRINSESSEFØLGE: Durek Verrett ble fotografert med Europas kongelige under feiringen av prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PRINSESSEFØLGE: Durek Verrett ble fotografert med Europas kongelige under feiringen av prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Men i denne situasjonen er det vanskelig å se hva kongehuset kan gjøre. Han får den plattformen fordi kongehuset har den makta de har i samfunnet, sier Liland videre.

MDG-nestlederen stiller spørsmål ved Verretts rolleforståelse.

- Jeg forstår dem som ikke vil ha Märtha Louise som beskytter, sier Liland.

Slottet: - En prosess

Kongehuset svarer Dagbladet ved å vise til kong Haralds uttalelser den siste tida. Kongen har uttalt at de er i en prosess med den kommende svigersønnen og at det kommer til å løse seg etter hvert. Han brukte ordet kulturkollisjon om forholdet til Verrett.

- Som Hans Majestet Kongen har uttalt, pågår det en prosess. Vi har ikke noe å legge til utover Kongens uttalelse, skriver Sven Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, i en e-post til Dagbladet.

Prinsesse Märtha Louise ønsker ikke å kommentere saken, opplyser hennes manager Carina Scheele Carlsen.

Durek Verrett har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Må vise det

Overfor VG stiller Verrett spørsmål ved at uttalelsene hans får konsekvenser for prinsessen og samarbeidet med Epilepsiforbundet. Han understreker at han ikke avviser skolemedisin, men støtter den.

KULTURSJOKK: Kongen kommenterte Märtha Louises kjæreste Durek Verrett. Video: Caroline Vagle/Dagbladet Vis mer

- Det er fint han sier det, men han må vise det gjennom å la være å gi medisinske anbefalinger som går på tvers av forskningen, sier MDGs Liland.

Hun understreker at kongehuset har oppfostret mange gode konger opp gjennom.

- Men her ser vi konsekvensene av den plattformen de får og noen av de problematiske sidene ved å ha et kongehus.

Venstre: - Kvakksalveri

Da Epilepsiforbundet sa opp samarbeidet med prinsessen, hadde Verrett nylig uttalt at han kan kurere avtrykkene han mener kvinner får i vagina dersom de har hatt mange sexpartnere.

Han fikk også kritikk for sine sitater om kreftsyke. Han skal ha uttalt at han har reddet noen fra kreft. Men han tilbakeviste nylig at han har sagt at han kan kurere sykdommen.

«KVAKKSALVERI»: Det mener Venstres nestleder Sveinung Rotevatn om Durek Verretts virksomhet. Foto: Annika Byrde / NTB
«KVAKKSALVERI»: Det mener Venstres nestleder Sveinung Rotevatn om Durek Verretts virksomhet. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Venstres nestleder Sveinung Rotevatn oppsummerer Verretts uttalelser som kvakksalveri.

- Jeg tar på generelt grunnlag avstand fra kvakksalveri, men utover det får kongebarna gifte seg med hvem de vil – og pasientorganisasjoner selv vurdere hvem de vil la seg assosiere med, skriver Rotevatn i en tekstmelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer