MDG-politiker tatt av politiet:

MDG: Tar ikke avstand

MDG-toppen Rasmus Hansson gjør det klart at partiet ikke vil ta avstand fra MDGs stortingskandidat Trygve Tømmerås, som fredag kveld ble arrestert under en demonstrasjon.

AKSJONERER: Et titalls aktivister fra Extinction Rebellion har blokkert et veikryss i Oslo sentrum fredag 27. august. Mange lenket seg fast til en lastebil i krysset. Video: Edward Stenlund / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sammen med et titall andre aktivister fra Extinction Rebellion gjennomførte MDGs stortingskandidat Trygve Tømmerås en klimademonstrasjon sentralt i Oslo i dag.

Rundt klokka 18.00 parkerte aktivistene en stor lastebil midt i veikrysset Hausmanns gate / Torggata. Rundt ti personer lenket seg fast til hverandre og til lastebilen, og måtte skjæres ut av metallrør for å frigjøres. Enda flere la seg på asfalten og lenket seg til hverandre.

Etter først å ha gitt flere muntlige pålegg til demonstrantene om å forlate stedet, gikk politiet til aksjon i 19.30-tida da ingen av demonstrantene etterkom pålegget. I alt 58 personer ble innbrakt av politiet, opplyser Oslo-politiet til Dagbladet.

Så seint som i 23-tida holdt politiet fremdeles på å frigjøre demonstrantene fra lenkene og innretningene de hadde brukt for å feste seg til hverandre og lastebilen.

MDG-politiker tatt av politiet

Én av demonstrantene som ble innbrakt av politiet, var MDG-politiker Trygve Tømmerås. Han er andre stortingskandidat i Telemark, og gjorde det på forhånd klart overfor Dagbladet at han hadde en plan om å bli arrestert.

På tross av Tømmerås' møte med lovens lange arm, kommer ikke MDG sentralt til å ta affære mot Telemark-politikeren.

Det gjør partitoppen Rasmus Hansson klart overfor Dagbladet. Hansson, tidligere stortingskandidat for MDG, og nå andrekandidat for MDG i Oslo, kommenterer saken på vegne av partiet.

- Tømmerås oppførte seg fullstendig etter boka, og vi tror at ettertida vil ha større respekt for Tømmerås enn for Erna Solbergs og andre politikeres unnasluntring i klimapolitikken, sier Hansson.

- Er det slik en stortingskandidat for MDG skal forholde seg?

- Det er hans personlige valg. Som parti verken fordømmer eller støtter vi sivil ulydighet. Men jeg mener at sivil ulydighet er et verktøy i den demokratiske verktøykassa, som kan brukes i helt spesielt viktige tilfeller. Da stiller det ekstra store krav til de personene som benytter seg av det, men dette er en demokratisk sikkerhetsventil, svarer Hansson.

Han legger til:

- Sivil ulydighet er en dypt personlig ting, som stiller store krav til ikkevold og personlig ansvar. Vår kandidat har tatt det ansvaret.

KLIMABRØLET: Her brøler de for klima utenfor Stortinget 27. august 2021. Video: Klimabrølet / Dagbladet TV Vis mer

- Ble kalt terrorister

Tømmerås var en av få demonstranter politiet ikke måtte bære vekk fra stedet. Da politiet gikk til aksjon viser Dagbladet TVs bilder fra stedet at han rolig kommuniserte med politiet. Deretter slo han følge med flere polititjenestepersoner til en sølvgrå minibuss. Han gikk så frivillig inn i bilen.

- Tar dere avstand fra det Tømmerås har gjort?

- Nei. Han har brukt sivil ulydighet til en enormt viktig sak, en sak mange kaller vår tids største utfordring, nemlig klimasaken. Så lenge han har forholdt seg absolutt ikkevoldelig, respektert politiet og er villige til å ta konsekvensene av dette, tar vi ikke avstand fra det.

DEMONSTRERER: Aktivister fra gruppa Extinction Rebellion har i dag demonstrerte tidligere i uka flere steder i Oslo. Flere ble løftet bort av politiet. Reporter: Stian Drake. Video: Marie Røssland. Vis mer

- Er dette noe du selv kunne ha gjort?

- Dette er noe jeg selv har sittet i Oslo kretsfengsel for å ha gjort.

- Men da var du ikke stortingskandidat …

- Nei, men jeg var et tenkende medlem av demokratiet som sammen med hundrevis av andre ville stanse raseringen av Altaelva og samiske områder. I den kampen ble vi kalt terrorister av Arbeiderpartiets stortingspresident Guttorm Hansen og andre, men i ettertid tror jeg de fleste vil være enige i at det vi gjorde i Alta-kampen, var et viktig bidrag til norsk samfunnsutvikling. Vi fikk Sametinget, vi revolusjonerte lovverket overfor samisk kultur og vi styrket norsk naturvern kraftig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer