MDG-topp blir «narko-lobbyist»

Sosialpolitisk talsperson Farid Shariati (35) i MDG forlater partipolitikken. Nå skal han påvirke ruspolitikken utenfra på fulltid - og lover å ikke ta i partifellene med silkehansker.

NY HATT: - Det er vanskelig å legge skjul på rollen jeg har hatt i MDG, men det vil være helt uvedkommende i min nye rolle, sier Farid Shariati. Foto: Heiko Junge / NTB
NY HATT: - Det er vanskelig å legge skjul på rollen jeg har hatt i MDG, men det vil være helt uvedkommende i min nye rolle, sier Farid Shariati. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Sosialpolitisk talsperson Farid Shariati i Miljøpartiet De Grønne forlater partipolitikken for å bli generalsekretær i den ruspolitiske paraplyorganisasjonen Preventio.

Det opplyser han til Dagbladet. Shariati melder seg ikke ut av partiet, men fratrer alle verv med umiddelbar virkning.

- Det er med stor begeistring jeg kan offentliggjøre at jeg har takket ja til stillingen som generalsekretær for paraplyorganisasjonen Preventio, sier Shariati til Dagbladet.

Preventio jobber for rusreform og avkriminalisering av narkotika.

I februar presenterte Erna Solbergs regjering sin foreslåtte rusreform. Her foreslo de å avkriminalisere bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk. Måneden etter ble reformen stemt ned i Stortinget av et flertall bestående av Ap, Sp og Frp.

Lover å ikke skåne MDG

Shariati har tidligere engasjert seg i ruspolitikken gjennom MDG, og har vært en uttalt tilhenger av rusreform og avkriminalisering. Han har vært folkevalgt siden 2015, og ble MDGs sosialpolitiske talsperson i 2018.

Partifellene kommer imidlertid ikke til å slippe billigere unna enn andre, framholder han.

- Jeg kommer ikke til å være et aktivt MDG-medlem, men jeg synes at det er viktig å spille med åpne kort. Det er vanskelig å legge skjul på rollen jeg har hatt i MDG, men det vil være helt uvedkommende i min nye rolle, sier han.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) gjorde rede for Regjeringens lønnsstøtteordning i Stortinget 20. desember. Video: Stortinget Vis mer

Om noe kommer han til å ha større forventninger til MDG enn noen andre, bedyrer han.

- Jeg kommer til å ha store forventninger til at de leverer i ruspolitikken, og jeg tror at de gjør klokt i forvente at jeg kommer til å si ifra når jeg mener at de kan bli bedre.

- Kommer du til å legge press på partifellene dine utenfra?

- Ja - på en måte som er riktig, og som er transparent. Det er viktig å poengtere at Preventio skal være en premissleverandør på feltet, men vi skal også bidra til at demokratiske prosesser respekteres, sier han - og skyter inn:

- Som lobbyist ønsker jeg meg dessuten i julegave at Stortinget vedtar et lobbyregister. Men jeg anser meg selv først og fremst som en menneskerettsaktivist.

Tatt for hasjrøyking

Shariati har selv rulleblad for narkotikalovbrudd. I 2016, mens han var leder for Miljøpartiet De Grønne i Vadsø, vedtok han en bot for bruk av cannabis. Han la seg paddeflat og beklaget forholdet overfor iFinnmark.

- Det er ingen unnskyldning for det jeg har gjort. Jeg har innrømmet det jeg har gjort overfor politiet, og vil ta den boten jeg får, sa han til avisa den gangen - og understreket samtidig at hasjrøykingen ikke var noen vane.

Shariati utdyper overfor Dagbladet.

- Har du røyka hasj siden den gang?

- Nei. Det var ingen vanesak, og jeg lærte leksa min den gangen. Det førte ikke nødvendigvis til at engasjementet mitt økte. Tvert imot selvsensurerte jeg i mange år. Det er først nå i 2021 at jeg har turt å ta bladet fra munnen om dette, sier Shariati til Dagbladet.

Klart budskap

Shariatis ambisjon er at Preventio skal være «samlende for alle progressive krefter innenfor rus- og sosialfeltet».

- Vi skal være viktige premissleverandører for politikkutvikling, som er godt forankret i lokalsamfunnene. På den måten skal vi tvinge fram forandringer nedenfra og opp, sier Shariati.

Den norske ruspolitikken har vært preget av «kunnskapsløs skremsel» og «dogmatisk tilbøyelighet til straff», mener han.

- Mitt budskap er veldig tydelig: dagens strafferegime i ruspolitikken har alltid tilhørt historiens skraphaug, og vi skal sikre at den havner der raskest mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer