MDGs toppkandidat vil forby reklame for forbrukslån og innføre rentetak

MDG-topp om forbrukslån: «Søkkrike menn tjener seg enda mer søkkrike på fattige alenemødre»

Une Bastholm (MDG) vil forby reklame for forbrukslån og innføre rentetak på 8,5 prosent.

- UHOLDBART: - De skor seg på andres ulykke og håver inn blodrente, sier Miljøpartiet De Grønnes (MDG) toppkandidat Une Bastholm om bankene som tjener milliarder på forbrukslån. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- UHOLDBART: - De skor seg på andres ulykke og håver inn blodrente, sier Miljøpartiet De Grønnes (MDG) toppkandidat Une Bastholm om bankene som tjener milliarder på forbrukslån. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt vanvittig, sier Une Bastholm, Miljøpartiet De Grønnes (MDG) toppkandidat i Oslo, og nasjonal talsperson for partiet.

Hun har lest Dagbladets artikler om banker og eiere som tjener milliarder på det raskt voksende markedet for forbrukslån - både rendyrkede forbrukslånsbanker som Bank Norwegian, Komplett Bank og ya Bank, men også etablerte «fullskala-banker» som DNB og Gjensidige Bank.

- Dette er søkkrike menn i slips og i sin beste alder, som tjener seg enda mer søkkrike på fattige alenemødre som ikke greier å betale husleia. Det er en helt uholdbar situasjon, sier Bastholm.

- Roper varsko

Både MDG, SV og Arbeiderpartiet vil nå skjerpe tiltakene for å få bukt med veksten i lån med skyhøye renter.

- De skor seg på andres ulykke og håver inn blodrente, sier Une Bastholm.

Hun kaller veksten i forbrukslån for «eksplosiv». På 12 måneder fram til april i år økte slike lån med hele 17 prosent, mens husholdningenes totalgjeld økte med 6,7 prosent.

- Flere økonomer roper varsko. Selv om regjeringen har gjort noen innstramminger det siste året og har et gjeldsregister på høring, er det ikke nok, sier Bastholm, som mener at to ting mangler:

- Det ene er tiltak mot den aggressive reklamen, og så må vi gå til kjernen, som er renta.

SV: Rabatt-forbud

Forslaget fra Bastholm er å forby reklame for forbrukslån, og å sette et rentetak på 8,5 prosent.

Snorre Valen (SV) vil også ha reklameforbud og rentetak, men har ikke noen fasit på hvor rentetaket bør ligge.

- Det viktigste er å få satt et tak som dreper lønnsomheten i å gi useriøse lån, sier han til Dagbladet.

Valen påpeker at SV allerede i juni i fjor foreslo disse tiltakene for Stortinget. Samtidig foreslo partiet å la kreditorer selv dekke rettsgebyrene for inndriving av usikret gjeld, og et forbud mot å tilby rabatt til den som kjøper på kreditt.

Også Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal vil ha rentetak. Hun vil derimot ikke ha noe reklameforbud.

«I alle kanaler»

Begrunnelsen for Bastholms forslag om et tak på 8,5 prosent er at tilbydere av forbrukslån ikke skal kunne ta høyere rente enn det taket staten har satt for forsinkelsesrente.

- Det er allerede forbudt å kreve «urimelige priser», men denne bestemmelsen er uklar og lite brukt, sier Bastholm.

Forbrukerombudets fagdirektør Jo Gjedrem sa i lørdagens Dagbladet at reklamen for forbrukslån kommer «i alle kanaler; TV, i posten, på sms, stands-salg, i el-forretninger og gjennom fagforeninger», og at den blir stadig mer pågående.

Bastholm mener dette utsetter folk for et farlig press. I tillegg til et reklameforbud, vil hun utvide opplysningsplikten om slike lån, og stille krav om rådgivning til dem som søker dem.

- Det disse menneskene trenger er økonomisk rådgivning og annen oppfølging for å få hverdagen til å gå i hop, ikke lån med skyhøy rente, sier Une Bastholm.

- Siv har somlet

Hege Haukeland Liadal (Ap) mener finansminister Siv Jensen har somlet med innføringen av et gjeldsregister, som vil kunne avdekke at folk ikke har økonomi til å ta opp flere lån.

- Det har jo vært Stortingets intensjon å komme i gang på et mye tidligere tidspunkt. Statsråden har av en eller annen merkelig grunn ikke fått fingeren ut, sier hun til Dagbladet.

Hun mener dette har ført til store konsekvenser for enkeltpersoner som ikke burde ha fått forbrukslån.

Som MDGs Une Bastholm vil hun ha et rentetak, men vil overlate til faginstanser å avgjøre hvor det bør gå.

Låne-jungelen

Slik Dagbladet skriver i dag, har en jungel vokst fram av banker, agenter og markedsføringsnettverk som vil ha folk til å refinansiere hos dem, eller ta opp nye forbrukslån.

Hege Haukeland Liadal (Ap) synes likevel ikke et reklameforbud er veien å gå.

- Det skal være mulig å ta opp forbrukslån i Norge også i framtida, men da skal det være til «seriøse» betingelser, sier Liadal, og legger til at det finnes mange seriøse bankinstitusjoner som gir denne typen lån på en ansvarlig måte.

Låne-boomen

Dagbladet skrev lørdag at rike nordmenn til sammen har tjent milliardbeløp på forbrukslånsbankene Bank Norwegian, Komplett Bank og ya Bank.

I en fersk rapport skriver SIFO-forsker Christian Poppe at fra 500 til 1000 milliarder av husholdningenes bruttogjeld på 3 170 milliarder kroner kan ha gått til forbruk – altså langt mer enn de cirka 90 milliardene i usikrede forbrukslån ved årsskiftet, inkludert kredittkortgjeld.

Grunnen er bl.a. at lån tatt opp med pant i bolig også går til forbruk, og at mye kredittkortgjeld omgjøres til usikrede forbrukslån, og senere til boliglån.

Blant nye myndighetstiltak for å demme opp for låne-veksten, er forskrifter for kredittmarkedsføring og kredittkort-fakturering, retningslinjer for forbrukslån, og en gjeldsinformasjonslov som legger til rette for et gjeldsregister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer