MDG-Trygve ville vedta, men fikk ikke forelegg

Sympatisører ventet med frokost utenfor politihuset.

AKSJONERER: Et titalls aktivister fra Extinction Rebellion har blokkert et veikryss i Oslo sentrum fredag 27. august. Mange lenket seg fast til en lastebil i krysset. Video: Edward Stenlund / Dagbladet Vis mer
Publisert

Stortingskandidat Trygve Lyshagen Tømmerås ble løslatt og sluppet ut fra politihuset i Oslo ved 05-lørdag morgen.

Sammen med 57 andre miljøaksjonister, de fleste med tilknytning gruppa Extinction Rebellion, ble han pågrepet i krysset Torggata/Hausmanns gate i Oslo sentrum ved 19-tiden fredag.

Aksjonistene blokkerte det sentrale krysset med en lastebil i en markering for ny klimapolitikk. Flere lenket seg fast til lastebilen og ble skåret løs. Politikeren var ikke blant de fastlenkede.

Tømmerås (24), andrekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Telemark til stortingsvalget om to uker, hadde bestemt for å vedta et forelegg.

Det har vakt bred oppmerksomhet og debatt at en kandidat til landets lovgivende nasjonalforsamling gikk inn i en slik aksjonsform med selverklært formål å bli arrestert.

- Hadde ikke noe å vedta

- Jeg sa til politiet at jeg vil vedta et forelegg. Det er en naturlig konsekvens hvis jeg har brutt norsk lov. Men det var ikke noe avhør, og det kom ikke noe forelegg. Da hadde jeg ikke noe å vedta, sier Tømmerås til Dagbladet kvelden derpå.

Politiets forklaring var ifølge MDG-politikeren selv at forelegg vil komme i posten via offisielle kanaler.

- Pågrepne uten norsk statsborgerskap eller norsk adresse ville bli prioritert med et konkret forelegg der og da, ble jeg fortalt.

6 000 kroner

Om størrelsene på forelegg som ble lagt fram samme natt for ulovlig aksjon, sier Tømmerås:

- Jeg snakket med noen svensker på utsiden av politihuset. Jeg forsto at de hadde fått forelegg på 6 000 kroner hver. Men jeg vet ikke om det gjaldt alle. Det var mye styr og folk utenfor politihuset tidlig på morgenen. Et 20-30 talls sympatisører ventet med mat og ønsket oss velkommen ut.

Extinction Rebellion har hele uka gjennomført klimaaksjoner i hovedstaden.

Til sammen er nå bøter og forelegg til gruppens medlemmer oppe i 1,5 millioner kroner. 116 aktivister er blitt arrestert, skriver E24.

Selv rakk Tømmerås morgentoget til studiestedet Universitet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

Der fortsatt han lørdagen med en masteroppgave i naturforvaltning.

MDG: Ingen reaksjoner

Miljøpartiet De Grønne kommer ikke kommer ikke til på å reagere overfor sin stortingskandidat.

Det sier partiets talsperson Rasmus Hansson til Dagbladet. Han er selv partiets andrekandidat til Stortinget i Oslo.

- Det er hans personlige valg. Som parti verken fordømmer eller støtter vi sivil ulydighet. Han oppførte seg fullstendig etter boka, og vi tror at ettertida vil ha større respekt for Tømmerås enn for Erna Solbergs og andre politikeres unnasluntring i klimapolitikken, sier Hansson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer