Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDG: Undersøker mulighetene for samarbeid med Frp

Frp: Vi har ikke diskutert noen politiske saker.

Oslo 20150914
 Rasmus Hansson og Harald Nissen på MDG  valgvaken
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Oslo 20150914 Rasmus Hansson og Harald Nissen på MDG valgvaken Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøpartiet De Grønne (MDG) er den store jokeren i forhandlingene om makta i hovedstaden etter mandagens kommunevalg. Nå gjennomfører de samtaler med alle de politiske partiene i Oslo, ifølge fylkesleder Torkil Vederhus i Oslo MDG.

- Vi har ringt alle partier, inkludert Frp. Vi må prøve å finne ut hva som er mulig og hvem som gir mest på miljø og samferdsel, sier Vederhus til Dagbladet.

- Så dere undersøker muligheter for et samarbeid også med Frp?

- Vi sjekker alle muligheter.

Vil møte alle Han forteller at de gjennomfører samtaler både på telefon og ansikt til ansikt.

- Vi vil møte alle partiene så langt det lar seg gjøre, men det tar jo litt tid. Møtene foregår flere ulike steder, sier Vederhus.

Han vil foreløpig ikke gå inn på innholdet i samtalene.

- Vi vil prøve å finne ut hvem som vil gi mest, og seinere vil vi ta en beslutning om det er noen vi vil gå videre med. Ordførerrollen og andre politiske posisjoner vil bli del av politiske forhandlinger seinere.

Opprettet kontakt Camilla Wilhelmsen i Oslo Frp avviser imidlertid at de har diskutert noen politiske saker med MDG. Det er heller ikke avtalt noen møter mellom de to partiene.

- Torkil Vederhus ringte bare for å opprette kontakt, og det var jo hyggelig av ham å ringe. De er jo nye i bystyret, så det er ryddig å introdusere seg, sier Wilhelmsen til Dagbladet, men legger til:

- Men det er ikke naturlig for oss å diskutere politiske saker med MDG nå. De snakker jo med Arbeiderpartiet.

Wilhelmsen påpeker at MDG har stemt med venstreblokken i Oslo-politikken i 80 prosent av sakene de siste fire åra.

- De har til og med foreslått en strengere eiendomsskatt enn Arbeiderpartiet. Men hvis de mener at dette er nye toner og de går over på den andre siden, får vi jo se hva som skjer, sier hun.

Stor avstand I forkant av valget var Høyre negative til et samarbeid med MDG, men ordfører Fabian Stang (H) åpnet for denne muligheten da de første resultatene tikket inn på mandag.

Byrådsleder Stian Berger Røsland har imidlertid sagt at han mener dette vil bli svært vanskelig, fordi de eventuelt også må ha støtte både fra MDG og Frp, og det er stor politisk avstand mellom de to partiene.

Første varaordfører I Gjøvik har MDGs representant Anlaug Seljevold imidlertid inngått samarbeidsavtale med Frp, Høyre, KrF, Pensjonistpartiet, Senterpartiet og Venstre på bekostning av Ap, SV og Rødt.

I Tønsberg beholder Høyre-ordfører Petter Berg og Frp-varaordfører Bent Moldvær posisjonene med knappest mulig margin etter at MDG i går kveld inngikk avtale med de to ordfører-partiene og KrF.

I Ski har partiet valgt å samarbeide med Ap, SV, Senterpartiet og Venstre, mens de i Ålesund har inngått et samarbeid med Arbeiderpartiet, KrF og SV.

I dag fikk partiet også sin første varaordfører, Hilde Opoku i et rødgrønt samarbeid i Trondheim.

Lite meddelsomme MDGs sentrale partikontor er lite meddelsomme om situasjonen i de andre ordførerforhandlingene, inklusiv Oslo.

På spørsmål om de lokale representantene som har valgt side har rådført seg med partiet sentralt, svarer partisekretær Lars Gaupset til Dagbladet:

- Vi går ikke ut med interaksjoner i partiet. Våre lokale representanter forhandler ut fra hva som gir størst gjennomslag for MDGs politikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!