Spenning i sentrum: Får MDG over fire prosent oppslutning, havner partiet på vippen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Spenning i sentrum: Får MDG over fire prosent oppslutning, havner partiet på vippen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

MDGs valgvake

MDG-vake: Sending brutt like før første prognose

På forhånd var det knyttet stor spenning til om Miljøpartiet De Grønne klarer å karre seg over sperregrensa. På partiets valgvake i Oslo, ble publikum holdt på pinebenken ekstra lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter flere runder med allsangen «Ta vare på framtida» på MDGs valgvake i Oslo, var stemningen høy like før de første valgdags-prognosene kom klokka 21.00.

Og om valget ikke var spennende nok fra før, ble det om mulig enda mer dramatisk like før de første prognosene skulle presenteres: En fullspekket MDG-sal ble vitne til at NRKs valgsending ble brutt på grunn av en teknisk feil like rundt klokka 21.00.

Feilen ble heldigvis løst kort tid etter, men da stilnet også jubelen i salen. De første prognosene viser nemlig at MDG ikke er over sperregrensa, men at partiet har en foreløpig oppslutning på 3,3 prosent.

- Jeg er veldig glad for at vi har drevet med intern forventningsforberedelse i forkant av valget, sier Per Espen Stoknes, 2. kandidat for MDG i Oslo til Dagbladet etter at de første tallene ble klare.

Skuffa

- Disse resultatene er innenfor feilmarginen, så vi har vært forberedt på dette kunne skje. Men selvfølgelig er vi litt skuffa, legger han til.

På forhånd var det knyttet stor spenning til om MDG oppnår 4 prosent oppslutning ved valget, og dermed også havner på vippen. De foreløpige tallene er fremdeles i bevegelse, og det gjenstår opptelling i mange av storbyene.

Det innebærer at mye fremdeles kan skje med MDGs oppslutning de kommende timene. Den første prognosen tyder likevel på at det går mot nok et borgerlig flertall.

- Ingenting er avgjort enda. Men Miljøpartiet De Grønne kommer uansett til å bli svært toneangivende i norsk politikk de neste ti åra, det har denne valgkampen vist, sier Stoknes før han kommer med følgende beskjed til kommende regjering:

- Vi kan velge om overgangen fra oljen skal være gradvis eller brutal.

Fornøyd uansett

Før de første prognosene ble klare, sa MDG-profil og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg at partiet allerede hadde vunnet - uansett utfall.

- Vi har flyttet klimadebatten og fått valgkampen til å handle om at også norsk olje er miljøskadelig, sa Berg da.

Kommentator i Dagbladet, Inger Bentzrud, forklarer at de første prognosene kan avvike en del fra MDGs endelige resultat - men at de foreløpige tallene ikke taler MDGs sak.

- Positive resultater for MDG ved valgdagsmålingen kan komme av at det er mange unge som forhåndsstemmer ved valg. Det betyr at oppslutningen kan være noe lavere når de reelle resultatene fra valget kommer inn, sier hun.

- Dette er en tendens vi har sett ved tidligere valg, men det er uansett fremdeles for tidlig å si hvordan det ender til slutt, sier Bentzrud om de første tallene.

Ble brutt: Like før de første prognosene ble klare, ble sendinga på MDGs valgvake brutt. Etter kort tid ble feilen rettet opp, og jubelen som hadde fylt salen bare sekunder tidligere, stilnet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ble brutt: Like før de første prognosene ble klare, ble sendinga på MDGs valgvake brutt. Etter kort tid ble feilen rettet opp, og jubelen som hadde fylt salen bare sekunder tidligere, stilnet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Kan vippe

MDG anser seg som «det mest samarbeidsvillige partiet» i Norge, og garanterte på forhånd at de kom til å forhandle med både høyre- og venstresida, dersom de kom i posisjon til det etter valget. Samtidig er det uaktuelt for partiet å gi regjeringsstøtte til FrP.

Før valget gjorde Erna Solberg (H) det klart at hun ikke anser MDG som et reelt vippeparti og at hun går av dersom de fire partiene som har dannet grunnlag for regjering de siste fire årene, mister flertallet.

Heller ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker å danne regjering med De grønne, men på fredag inviterte han både Rødt og MDG til å bli med på å felle Solberg-regjeringen og finne løsninger sammen i Stortinget.

Om MDG likevel skulle havne på vippen betyr det trolig derfor også rødgrønne regjeringssamtaler.

Prognosen baserer seg på allerede innrapporterte resultater, og gir et bilde av opptellingen slik den er nå.

Valgdirektoratet, som har ansvaret for gjennomføringen av valget, kaller prognosen en kvalifisert antakelse om hva det endelige valgresultatet vil bli, og understreker at den kan inneholde feil eller være misvisende sett opp mot hva det endelige valgresultatet faktisk blir.

Valgresultater og prognoser som dette kan ikke offentliggjøres før tidligst kl. 21 på valgdagen, etter at stemmelokalene har stengt.