MÅTTE SAMARBEIDET MED FRP:  Partiene i dagens Oslo-byråd har inngått budsjettsamarbeid med Frp. Samarbeidet med Frp nevner MDG som en av grunnene til at de valgte å nå starte forhandlinger med Ap og SV i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅTTE SAMARBEIDET MED FRP: Partiene i dagens Oslo-byråd har inngått budsjettsamarbeid med Frp. Samarbeidet med Frp nevner MDG som en av grunnene til at de valgte å nå starte forhandlinger med Ap og SV i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

MDG valgte forhandlinger med Ap og SV i Oslo: - Vanskelig å samarbeide med en klimaskeptiker

Det sier MDG om Frp og Carl I. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har brukt tida etter valget til å ha sonderinger med alle partier. Vi følte at vi fikk løftet mange klima- og miljøsaker i valget, og alle partier har vist vilje til å møte oss for å gjennomføre vår politikk, sier førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg i MDG Oslo til Dagbladet.  

Til slutt valgte de imidlertid å innlede forhandlinger med Ap og SV.

- Det som gjorde at vi valgte å innlede forhandlinger med dem, er at vi føler vi kan få mest gjennomslag for vår politikk ved å samarbeide med Ap og SV. Og at et samarbeid med nåværende byråd forutsetter budsjettstøtte fra Frp, sier Nguyen Berg til Dagbladet.

- Hagen er klimaskeptiker Oslo styres i dag av Høyre, KrF og Venstre, mens de har inngått et budsjettforlik med Frp. En av de viktigste sakene for MDG i Oslo er nei til ny E18 som skaper mer biltrafikk. I tillegg vil de ikke ha biltrafikk innenfor Ring 1 i Oslo sentrum. Og satsing på sykkel da, selvsagt.

Det er tre grønne saker de nå tar med seg inn i forhandlingene.

- Frp ved Carl I. Hagen er uttalt klimaskeptiker og samarbeid med nåværende byråd forutsetter støtte fra Frp, sier Nguyen til Dagbladet.

- Det er vanskelig for dere å samarbeide med en klimaskeptiker?

- Ja sier, svarer Nguyen Berg kontant.

Kampen om ordførerkjedet
MDG håper å starte forhandlingene med Ap og SV før helga. Ap har sagt at de vil ha ordføreren i Oslo, mens MDG har vært klare til å kjempe om ordførersetet. MDGs ordførerkandidat er Shoaib Sultan, mens Ap's er Tone Tellevik Dahl.

- Ap sier nå at de vil ha ordføreren...

- Det viktigste for oss er å få gjennomslag for politikken vår. Når vi setter oss ned og starter forhandlingene med SV og Ap, vil det være det viktigste for oss.

- Er dere villig til å ofre ordførersetet for mer politikk?

- Gjennomslag for politikken, og å gjøre Oslo til verdens beste klima- og miljøby, er det viktigste for oss, sier Nguyen Berg til Dagbladet.