MDG-velger: - Knust

Det ferske MDG-medlemmet Jørn Kløvfjell Mjelva fikk en «mild eksistensiell krise» etter FNs klimarapport. Det ble ikke bedre da MDG falt under sperregrensa. Nå frykter han stillstand i klimapolitikken.

NEDSLÅENDE RESULTAT: - Da jeg så hvor få stemmer det var snakk om, tenkte jeg: Burde jeg ha snakket mer om politikk med venner og familie? spør Mjelva. Foto: Privat
NEDSLÅENDE RESULTAT: - Da jeg så hvor få stemmer det var snakk om, tenkte jeg: Burde jeg ha snakket mer om politikk med venner og familie? spør Mjelva. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var knust da det ble klart at MDG ikke ville komme over sperregrensen. Og litt knust i går. I dag er jeg ikke fullt så knust, sier MDG-medlem Jørn Kløvfjell Mjelva (30) til Dagbladet to dager etter valgdagen.

- Hva er grunnen til det?

- Grunnen til det er nok at det er vanskelig å opprettholde en slik emosjonell tilstand over et lengre tidsrom. Man må tilpasse seg realitetene, og begynne å tenke framover.

- Du har vært gjennom alle sorgens fem stadier, og har allerede landet på aksept?

- Aksept og vilje til å tenke framover. Men jeg er bekymret for hvordan den politiske utviklingen i Norge vil være uten et stort, veldig tydelig miljø- og klimaparti på Stortinget. Vi begynner å gå tom for tid til å ta de radikale grepene som trengs for å sikre en levelig klode i framtida.

- Eksistensiell krise

Mjelva meldte seg inn i partiet i år, og det er første gangen han gir dem sin stemme ved et stortingsvalg. Tidligere hadde han bestemt seg for å stemme MDG ved kommunevalg, og et annet parti ved stortingsvalg.

Så kom FNs klimarapport.

- Jeg fikk en mild eksistensiell krise knyttet til det. Da ble det klart for meg at det bare var ett parti det ville være aktuelt å stemme på i år.

Uten et sterkt MDG, har han liten tiltro til at et regjeringsskifte vil ha stor påvirkning på klimapolitikken. Nå frykter han stillstand - og i verste fall et tilbakeslag.

- Jeg er redd for at Senterpartiet kommer til å sette en del begrensninger på bruken av avgifter, som vi vet at kan ha en viss klimaeffekt. Og for at Ap og Sp ikke vil gjøre på langt nær nok for å sikre omstillingen fra et oljesamfunn til et samfunn som heller leverer fornybar energi.

- FLERE REAGERER: På MDGs valgvake avslører våre reportere dagens meny, men en ting skiller seg ut. Video: Dagbladet TV Vis mer

Vippedrømmen knuste

Mjelva forteller at flere i omgangskretsen hans ga uttrykk for at de kunne tenke seg å stemme MDG i forkant av valgdagen - men valgte noe annet i siste liten.

Idet valglokalene stengte klokka 21.00, lå MDG an til å gjøre et brakvalg, med 4,2 prosent oppslutning og sju mandater på Stortinget.

I løpet av kvelden snudde jubelen til sorg. Partiet falt en hårsbredd under sperregrensa, og drømmen om vippemakt knuste i tusen biter da det ble klart at Jonas Gahr Støre har flertall for sin drømmeregjering, bestående av Ap, Sp og SV.

- Da jeg så hvor få stemmer det var snakk om, tenkte jeg: Burde jeg ha snakket mer om politikk med venner og familie? Kunne det vært utslagsgivende hvis flere hadde gjort det samme? Jeg, med mange, er nok litt forsiktige når det kommer til å snakke inngående om politikk i mange sammenhenger - spesielt med menneskene man har rundt seg.

BLE STOPPET: Politiet grep inn da Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk avholdt en aksjon utenfor politihuset på Grønland i Oslo. Foto: Twitter Vis mer

- Skuffelse

Det er ikke bare klimasaken som engasjerer Mjelva. Han er også nestleder i organisasjonen Foreningen Tryggere Ruspolitikk - som deler MDGs (og den avtroppende regjeringens) syn på avkriminalisering av mindre brukerdoser narkotika.

- Det la til skuffelsen at det ble tilbakegang for enkelte av partiene som er for rusreform, og at et av de største partiene som er imot (Sp, red.anm.) styrket seg.

Nå venter han spent på utfallet av forhandlingene mellom de påtroppende regjeringspartiene.

- Det er en bekymring for at vilkårene for organisasjoner som ønsker en annen tilnærming til ruspolitikken, ikke vil være de samme som de har vært de siste åtte åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer