BJØLSEN SKOLE (Dagbladet): - Når regjeringen skryter av at de ønsker lokalt selvstyre gjelder det åpenbart ikke Oslo, sukker MDG-leder Arild Hermstad, som også er byråd for byutivkling i hovedstaden.
Han har nettopp kommet syklende på en el-sykkel til Bjølsen skole for å møte MDG Oslos førstekandidat Sirin Stav. De skal nok en gang be regjeringen tynt om å få innføre 20 km/t som fartsgrense i Oslo.

Raymond tok styringa - sykefraværet doblet
- Sikkerhet først
Regjeringen har nemlig sagt blankt nei til Oslos ønske om å innføre 20-sone rundt skoler. Og det provoserer kraftig i en lokalvalgkamp.
- Vi opplever at staten gjør det vanskeligere for en kommune å sette trygghet og sikkerhet først. Framkommeligheten går egentlig ikke ned når man senker fartsgrensen fra 30 til 20 km/t, sier Hermstad.
Miljøbyråd Sirin Stav mener fartsgrensene handler om en klassisk interessekonflikt: Hvem skal man prioritere, barn som går til skolen eller bilistene?
- Vi vet at jo høyere fart desto større skadepotensial er det. Vi satser tungt på trygge skoleveier og da er det å redusere farten noe av det viktigste vi gjør sammen med fysiske tiltak som fartsdumper og innsnevringer, sier Stav, og fortsetter:
- Vi velger å sette hensynet til barna og sårbare trafikanter først. Da mener vi det er fornuftig. 10 km/t kan utgjøre forskjellen på liv og død i trafikken. Det mener vi er en riktig prioritering.
Slaktet av Vegvesenet
Statens vegvesen slaktet MDG-forslaget i våres. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fra Arbeiderpartiet ga slakten sin fulle støtte.
- Når det gjelder 20-sone rundt barneskoler, vil Statens vegvesen ikke etterkomme ønsker om utprøving av et slikt tiltak alene, het det i vurderingen gjengitt av Avisa Oslo.
Videre har ny skilting uten fysiske tiltak «marginalt potensial» til å endre fartsnivået, ifølge Vegvesenet og departementet, som også mener at 20-sonen ubevisst vil kunne bli brutt av både biler og syklende.
Få ulykker
- Tror du el-syklistene kommer til å følge 20-sonen?
- Det gjelder alle trafikanter, da må de slakke ned farten rundt skolene også når man sykler.
I fjor ble sju barn lettere skadd i trafikkulykker i Oslo mens det året før var elleve barn.
- Det er heldigvis få ulykker med barn involvert i Oslo, Men vi vet at fart avgjør hvor alvorlig en ulykke blir. Og vi har ingen barn å miste. Derfor bør vi sette ned farten til 20 km/t der det ferdes mange barn, og vi har bedt staten om å få gjøre en pilot. Det er en stor gåte for meg hvorfor vi ikke får testet ut hvordan tiltaket funker, sier miljøbyråd Stav.