MDG-forslag:

MDG vil ha 20-sone i Oslo: - Fornuftig

MDG ber nok en gang tynt regjeringen om å få innføre 20-sone i Oslo. 10 km/t kan være forskjellen på liv og død, sier miljøbyråd Sirin Stav (MDG).

GRØNN FART: MDG-leder Arild Hermstad og miljøbyråd Sirin Stav ønsker grønn fart i Oslo, men får ikke lov. Nå prøver de igjen å overbevise regjeringen om å sette ned farten. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
GRØNN FART: MDG-leder Arild Hermstad og miljøbyråd Sirin Stav ønsker grønn fart i Oslo, men får ikke lov. Nå prøver de igjen å overbevise regjeringen om å sette ned farten. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BJØLSEN SKOLE (Dagbladet): - Når regjeringen skryter av at de ønsker lokalt selvstyre gjelder det åpenbart ikke Oslo, sukker MDG-leder Arild Hermstad, som også er byråd for byutivkling i hovedstaden.

Han har nettopp kommet syklende på en el-sykkel til Bjølsen skole for å møte MDG Oslos førstekandidat Sirin Stav. De skal nok en gang be regjeringen tynt om å få innføre 20 km/t som fartsgrense i Oslo.

- Sikkerhet først

Regjeringen har nemlig sagt blankt nei til Oslos ønske om å innføre 20-sone rundt skoler. Og det provoserer kraftig i en lokalvalgkamp.

- Vi opplever at staten gjør det vanskeligere for en kommune å sette trygghet og sikkerhet først. Framkommeligheten går egentlig ikke ned når man senker fartsgrensen fra 30 til 20 km/t, sier Hermstad.

Miljøbyråd Sirin Stav mener fartsgrensene handler om en klassisk interessekonflikt: Hvem skal man prioritere, barn som går til skolen eller bilistene?

- Vi vet at jo høyere fart desto større skadepotensial er det. Vi satser tungt på trygge skoleveier og da er det å redusere farten noe av det viktigste vi gjør sammen med fysiske tiltak som fartsdumper og innsnevringer, sier Stav, og fortsetter:

- Vi velger å sette hensynet til barna og sårbare trafikanter først. Da mener vi det er fornuftig. 10 km/t kan utgjøre forskjellen på liv og død i trafikken. Det mener vi er en riktig prioritering.

Slaktet av Vegvesenet

Statens vegvesen slaktet MDG-forslaget i våres. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fra Arbeiderpartiet ga slakten sin fulle støtte.

- Når det gjelder 20-sone rundt barneskoler, vil Statens vegvesen ikke etterkomme ønsker om utprøving av et slikt tiltak alene, het det i vurderingen gjengitt av Avisa Oslo.

Videre har ny skilting uten fysiske tiltak «marginalt potensial» til å endre fartsnivået, ifølge Vegvesenet og departementet, som også mener at 20-sonen ubevisst vil kunne bli brutt av både biler og syklende.

Få ulykker

- Tror du el-syklistene kommer til å følge 20-sonen?

- Det gjelder alle trafikanter, da må de slakke ned farten rundt skolene også når man sykler.

I fjor ble sju barn lettere skadd i trafikkulykker i Oslo mens det året før var elleve barn.

- Det er heldigvis få ulykker med barn involvert i Oslo, Men vi vet at fart avgjør hvor alvorlig en ulykke blir. Og vi har ingen barn å miste. Derfor bør vi sette ned farten til 20 km/t der det ferdes mange barn, og vi har bedt staten om å få gjøre en pilot. Det er en stor gåte for meg hvorfor vi ikke får testet ut hvordan tiltaket funker, sier miljøbyråd Stav.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer