MDG vil ha vegetarisk skolemat

Det blir kjøttfri mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag for skoleelevene. Hvis MDG får det som de vil.

VEGETARIANER: Rauand Ismail er selv vegetarianer og mener det er åpenbart at det blir vegetarisk hvis Arbeiderpartiet får gjennomslag om et skolemåltid i hovedstaden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VEGETARIANER: Rauand Ismail er selv vegetarianer og mener det er åpenbart at det blir vegetarisk hvis Arbeiderpartiet får gjennomslag om et skolemåltid i hovedstaden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Maten vi serverer elevene skal være klimavennlig, bidra til god folkehelse og god dyrevelferd. Da sier vi at skolemåltidet bør være vegetarisk, sier Rauand Ismail, som sitter i sentralstyret i Grønn Ungdom og nylig ble valgt inn i Oslo bystyre.

Ismail understreker at han ikke sitter og forhandler med Arbeiderpartiet og SV om byrådserklæringen, men mener det er åpenbart at man bør ha fem kjøttfrie dager i uka hvis Arbeiderpartiet får gjennomført valgløftet sitt om et gratis skolemåltid. Det ble også vedtatt av Grønn Ungdom i helgen.

- Vi vet at gode helsevaner starter tidlig og at mange av oss spiser for mye kjøtt. Det er sunnere å ha et moderat kjøttkonsum og her kan kommunen sørge for å bidra til å redusere kjøttforbruket i skoletida, sier Ismail.

Klima-boost

- Så vet vi at det å kutte i kjøttforbruket er det enkelttiltaket som på hver og en av oss kan gjøre som gir størst reduksjon i klimautslipp, fortsetter MDG-politikeren.

Det siste punktet handler rett og slett om at flest mulig - helst alle - skal kunne spise den sammen maten. At ingen elever blir sittende og ikke ta del i det felles måltidet fordi maten ikke er kosher eller halal.

- Det er viktig at elevene spiser det samme og at det ikke blir sånn som da jeg gikk i barnehagen at jeg fikk halal-mat på et eget fat. Maten skal ikke skille elevene og da er det åpenbart at måltidet bør være vegetarisk. På toppen av det hele kan det også hende det er billigere.

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Greta Thunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

Vegetarisk Oslofrokost

Vegetarisk skolemat er altså et realt politisk MDG-kinderegg. Det har også lange tradisjoner i hovedstaden. Oslofrokosten hadde ifølge Wikipedia følgende meny - og inneholdt ikke et gram kjøtt:

  • 1/2 liter melk
  • To kavringer eller to knekkebrød med margarin og brunost
  • Kneippbrød med margarin og brunost
  • et halvt eple eller en halv appelsin eller 100 gram gulrot eller kålrot
  • en teskje tran daglig i månedene med bokstaven r (vintermånedene)

- Jeg vet ikke akkurat om vi skal tilbake til de ingrediensene! Men Oslofrokosten var et eksempel på at det er mulig å gi et enkelt måltid til elevene. Vi må selvsagt ha ernæringsfysiologer med på laget og utvikle en sunn og velsmakende meny. Jeg skal ikke peke ut hva slags retter vi skal servere, sier Rauand Ismail.

MDG-stempel

MDG i Oslo har gått inn for en dramatisk reduksjon i kjøttforbruket i kommunens institusjoner, noe som vakte oppsikt da VG laget sak på at partiet ville kutte kjøttforbruket på sykehjemmene.

Rauand Ismail mener det kan være en løsning at sykehjemmene får beholde sine kjøttmiddager mot at en større del av kjøttreduksjonen tas av de unge.

- Kupper dere ikke nå Arbeiderpartiets sak om et skolemåltid og setter et MDG-stempel på den - midt i forhandlingene? Er ikke det dårlig gjort?

- Jeg kommenterer ikke forhandlingene i media, men jeg håper Ap er med på et forslag som er bra for inkludering, helse og klima. Ellers er det bare å vente på flere MDG-stempler på byen, vi har fått velgernes tillit.

SPLID OM SAMARBEID: Raymond Johansen og Oslo Ap har samarbeidet med MDG i fire år. Nå mener flere at dét ikke er en god idé. Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer