MDG vil øke skattene med 31 milliarder

10 milliarder fra flyskatt og to milliarder i økt skatt på brus og godteri. Følg framleggelsen av MDGs alternative statsbudsjett.

SE TV NÅ: Miljøpartiet De Grønne legger fram sitt alternative statsbudsjett «For mennesker og miljø». Video: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • LIVE: Følg MDGs framlegging av alternativt budsjett i videovinduet øverst i saken

Totalt foreslår MDG å øke skattene med 9 milliarder kroner og ha en netto avgiftsøkning på 22 milliarder kroner i sitt alternative budsjett.

Totalt foreslår MDG avgiftsøkninger på 50 milliarder kroner, hvorav 13 milliarder er på petroleum. I tillegg foreslår de avgiftslettelser på 16 milliarder.

Den største nye inntekten på avgiftssiden er forslaget om en helt ny flyskatt, som Dagbladet omtalte i går. Avgiften vil være per flysete - uavhengig av om setet er solgt - og være på 150 kroner der tog ikke er et alternativ og 300 kroner der toget går. Fly utenlands vil bli ilagt en flyseteavgift på 600 kroner.

MDG foreslår å øke avgiften på bensin og diesel med 5 kroner per liter. Inntektene fra den økte avgiften skal betales tilbake til folket via en ny ordning kalt klimabelønning.

MDGs hovedgrep på skatt er mer omfordeling. Alle som tjener under 750.000 kroner i året får mindre inntektsskatt, mens det blir skjerpelser for alle som tjener mer eller har formue.

Partiet setter også av 4,8 milliarder i kampen mot barnefattigdom. MDG setter av 20 milliarder til klimatiltak utover det regjeringen har foreslått.

I klimatiltakene er en kraftig økning av støtten til Enova til 5,2 milliarder. MDG har også satt av penger til å bygge 1000 ladestasjoner over hele landet, for å øke omstillingen av transportsektoren.

I pakken på 20 milliarder foreslår partiet å redusere kollektivprisene med 20 prosent i hele landet og at det skal være gratis kollektivtransport for alle barn under skolealder.

Saken oppdateres

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer