Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

HYPERLOOP

MDG vil sende nordmenn til Danmark i rør - og i 1000 km/t

Ber Stortinget vurdere å bygge hyperloop fra Oslo til København. Men da må kanskje taxfree-handelen vike.

FRAMTIDA? Hyperloop-kapsler som denne skal transportere nordmenn til Danmark om 15 til 20 år, tror MDG. Foto: WikiCommons
FRAMTIDA? Hyperloop-kapsler som denne skal transportere nordmenn til Danmark om 15 til 20 år, tror MDG. Foto: WikiCommons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva med å reise fra Oslo sentrum til København sentrum på en halvtime, uten risiko for å falle ned fra himmelen og uten dårlig klimasmak i munnen?

Hyperloop-teknologien, altså transport i rør ved hjelp av vakuum og magneter, gjør dette mulig. MDG ber i dag Stortinget se på mulighetene for å bygge slike rørledninger mellom storbyer i Norden.

OSLO-KØBENHAVN PÅ EN HALVTIME? Det er i alle fall reisedrømmen MDG ønsker å tilby nordmenn, ved hjelp av hyperloop-teknologien. Foto: NTB Scanpix
OSLO-KØBENHAVN PÅ EN HALVTIME? Det er i alle fall reisedrømmen MDG ønsker å tilby nordmenn, ved hjelp av hyperloop-teknologien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Partiet vil blant annet benytte seg av norsk teknologi fra oljebransjen, og ser ruta mellom København og Oslo som et ideelt sted å begynne. Da vil deler av rørledningen ligge under havoverflaten.

- Dette er mye nærmere virkelighet enn folk tror. Vi kan skape en økonomisk superregion som kan påvirke eiendomsutviklingen og skape verdier i hele Norden, sier Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for MDG.

Boklöv-bommert

Tesla-gründer Elon Musk er hjernen bak hyperloop-teknologien, og kostnaden med å bygge hyperloop-bane mellom Norge og Danmark er blant tingene MDG nå ønsker å få utredet.

En tilsvarende linje, mellom Stockholm og Helsinki, har en anslått kostnad på 150 milliarder kroner.

- Norge trodde ikke på farge-tv eller Boklöv-stil. Vi har en historie om å komme seint på banen, men med hyperloop har vi nå muligheten til å komme inn tidlig, sier Stoknes.

Ved Transportøkonomisk institutt (TØI) er man avventende.

- Dette er noe som ikke er prøvd ut ennå. Man vet ikke om det vil fungere. Og om det fungerer teknisk, vil folk noen gang sette seg inn i et slikt rør? Dette ligger langt fram, sier TØIs kommunikasjonsleder Harald Aas til Dagbladet.

Han legger likevel til at det er spennende å tenke seg nye transportformer.

- Og Elon Musk har jo lykkes før, han, sier Aas.

- Enorme muligheter

Per Espen Stoknes viser til at selskapet Hyperloop One vurderer Norden som det stedet i verden hvor de ønsker å implementere teknologien først.

Deutsche Bahn vurderer også hyperloop-reise fra Tyskland og nordover, men selskapene krever at nordiske myndigheter spiller ball og viser interesse før de forplikter seg.

- Hvis vi tør å se framover nå, ligger det enorme muligheter i hyperloop-transport både for folk og fiskeeksport, sier Stoknes.

Selv om TØI per idag ikke forsker på hyperloop, utelukker ikke Harald Aas at de vil gjøre det i framtida.

- Vi følger jo med på ting som skjer, sier han til Dagbladet.

Pendle fra Danmark

Strekningen Oslo – København krever 500 kilometer med rør. Norge har allerede lagt 10 000 kilometer med olje- og gassrør langs havbunnen i Nordsjøen.

- Å borre i fjell og legge rør under vann, det er noe Norge er verdensledende på, sier Per Espen Stoknes.

- Det går mye raskere, er lydløst og vesentlig tryggere. En rørledning på bakken kan ikke falle ned, tross alt. Folk kan bo i Oslo og jobbe i København. Og viktigst av alt er at hyperloop er cirka hundre ganger så effektivt som fly, så miljøet vinner også stort, sier MDG-representanten videre.

Forslaget skal ikke opp til votering før i 2018. Dersom Stoknes får flere partier på Stortinget til å tro på hyperloop-hypen, er vi trolig 15 - 20 år unna å ferdigstille linja fra Oslo til København.

- Blir det taxfree-handel på hyperloop?

- Haha. Nei, der har vi kanskje den største ulempen for reiseglade nordmenn, sier Stoknes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!