Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDG vil stanse nye hyttefelt

For å hindre tap av natur og naturmangfold går MDGs programkomité inn for full stans av hyttebygging utenfor allerede eksisterende hyttefelt.

HYTTE: MDG vil ikke ha flere hyttefelt. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HYTTE: MDG vil ikke ha flere hyttefelt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Arild Hermstad, nestleder i Miljøpartiet De Grønne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Arild Hermstad, nestleder i Miljøpartiet De Grønne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi mener at de hyttefeltene som skal komme, må komme i eksisterende områder der det er mulig å fortette og bygge hyttene på en annen måte, sier nestleder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad til NRK.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det 438 000 hytter og fritidsboliger i Norge.

BEKLAGER: De siste dagene har det stormet mot komiker og tv-profil Herman Flesvig etter at det ble kjent at han i helga hadde reist på hyttetur. Nå beklager han. Video: Instagram/@hermanflesvig Vis mer

Dele på hytter

Hermstad mener man må stille seg spørsmålene om det er mulig å dele mer på hyttene vi allerede har.

- Kan vi ha flere ordninger der man leier seg inn, istedenfor at alle skal ha egen hytte, spør Hermstad

Programkomiteen foreslår også, ifølge statskanalen å innføre en maksgrense for hvor stor hytta di kan være, sånn at man lettere skal kunne ta vare på naturen.

UBUDEN GJEST: Michelle Eberhart og noen venner hørte lyder fra underetasjen da de var på hyttetur. Etter å ha gått ned trappa løp de fort opp igjen. Bilder fra CNN. Vis mer

Ingen kloakk

I tillegg til å sette en nasjonal maksgrense, vil programkomiteen også hinder at man kan fortsette å bygge ut infrastruktur til eksisterende hyttefelt.

Om det ikke allerede er vann, strøm, vei og kloakk i et hytteområde, så får man heller ikke lov til å bygge det, ifølge ett av forslagene.

Trond Hagen er styreleder i Norges Hytteforbund, og mener dette forslaget ikke er miljøvennlig, da man for eksempel ikke har mulighet til å bruke elbil, om man skal på hytta, og denne verken har vei eller strøm.

Han sier også at det første folk kommer til å anskaffe seg da er generatorer som skal forsyne hytta med strøm. Da åpner man for økt bruk av fossilt brennstoff.

Morten Andreas Meyer i Forbrukerorganisasjonen Huseierne mener forslaget til MDG er meningsløst. Han sier til NRK at hytta er viktig for mange nordmenn, og at man skal klare å ta vare på naturen, uten at politikere fra Stortinget blander seg inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!