Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDMA-beslagene har økt med 16 prosent fra i fjor:
- Mye bestilles på internett

Virkestoffet i partydopet ecstasy bestilles på nettet og sendes med posten. Nå varsler Tolldirektoratet ny storsatsing for å avsløre smuglerne.

MDMA: Bruken av MDMA, som er virkestoffet i ecstasy, ser ut til å være økende, ifølge Kripos' ferske tall. I 2016 er det 16 prosent flere beslag enn i fjor.  Foto: Kripos
MDMA: Bruken av MDMA, som er virkestoffet i ecstasy, ser ut til å være økende, ifølge Kripos' ferske tall. I 2016 er det 16 prosent flere beslag enn i fjor.  Foto: Kripos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Kripos' narkotikastatistikk for første halvår 2016 framkommer det at beslagene av MDMA, som er virkestoffet i ecstasy, har økt de siste åra.

- MER UTBREDT: - Vi får flere henvendelser vedrørende MDMA, og opplever det som stadig mer utbredt. Forrige toppår av ecstasy var i 2002. Deretter var stoffet nesten helt borte i mange år, men de siste åra ser vi igjen en økt interesse, sier leder for Rustelefonen Sturla Naas Johansen 
- MER UTBREDT: - Vi får flere henvendelser vedrørende MDMA, og opplever det som stadig mer utbredt. Forrige toppår av ecstasy var i 2002. Deretter var stoffet nesten helt borte i mange år, men de siste åra ser vi igjen en økt interesse, sier leder for Rustelefonen Sturla Naas Johansen  Vis mer

Fra januar til juli i år beslagla politiet 15 000 tabletter og 3,1 kg MDMA-pulver i Norge, fordelt på 454 beslag.

Leder av Rustelefonen, Sturla Naas Johansen, sier det er liten tvil om at MDMA er i vekst.

- Det merker vi også. Vi får flere henvendelser vedrørende MDMA, og opplever det som stadig mer utbredt. Forrige toppår av ecstasy var i 2002. Deretter var stoffet nesten helt borte i mange år, men de siste åra ser vi igjen en økt interesse, sier Naas Johansen til Dagbladet.

Bestilles på nett

Ifølge Kripos er det så langt i år en økning på 16 prosent i antallet MDMA-beslag sammenliknet med fjoråret.

Videre skriver de at en rekke av MDMA-beslagene er postforsendelser beslaglagt av tollvesenet, der stoffet er bestilt over internett.

- Det er mye forskjellig som bestilles på internett og sendes via posten. Når det gjelder MDMA er det ikke uvanlig at det bestilles mellom 10 og 30 brukerdoser på denne måten, sier Naas Johansen ved Rustelefonen.

- Konsekvensen av dette er at stoffet ikke lenger bare er tilgjengelig i storbyene, men kan dukke opp hvor som helst, tilføyer han.

Øker etteretningsarbeidet

Fungerende seksjonsleder Britt Hilde Øiseth ved Tolldirektoratets Kontroll- og regelverksseksjon bekrefter at de avslører mye narkotika som forsøksvis sendes via posten. Når det gjelder MDMA/Ecstasy har de beslaglag 131 postsendelser med stoffet i løpet av årets første halvår.

- Det kommer veldig mange forskjellige stoffer via post og ulike kurerselskaper. Vi har allerede et stort fokus på dette, men skal nå satse ytterligere på disse sendingene.

- Vi kjenner igjen en rekke avsendere, kartlegger både disse og avsenderland. I tillegg bruker vi hunder på sendingene, og skanner også posten via røntgen. Framover kommer vi blant annet til å satse mer på etterretningsarbeidet, analyse og informasjon, samt kjøpe inn ytterligere utstyr, forteller hun.

- Ingen kvalitetskontroll

MDMA-et som politiet har beslaglagt i år har generelt høy styrkegrad, på mellom 85 og 95 prosent, ifølge Kripos.

- Når stoffet ikke er blandet ut, men kommer i krystallform, er det veldig rent. Det er urovekkende ettersom det kan medføre at man får i seg mer enn forventet, sier Naas Johansen.

- Det er all grunn til å advare mot stoffet - kanskje spesielt fordi de psykiske bivirkningene kan være svært skremmende. MDMA-bruk kan gi søvnforstyrrelser, angst og depresjoner, for å nevne noe.

- Dessuten er det jo slik at det ikke finnes noen kvalitetskontroll av stoffet, og at man aldri kan være sikker på hva det er man faktisk tar, fortsetter han.

De som kontakter Rustelefonen forteller ofte om skremmende og/eller uønskede virkninger etter å ha brukt stoffet, ifølge Naas Johansen.

- Noe opplever at bivirkningene vedvarer i flere dager. Mange forteller at de har tatt for store doser, og deretter fått en uheldig reaksjon, sier Johansen, som forteller at bivirkningene i hovedsak beskrives som ulike former for angst, nedstemthet, smerter og generelt ubehag.

- Lite utbredt

Fungerende avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI), Anne Line Bretteville-Jensen, understreker overfor Dagbladet at til tross for at politiet ser en økning av beslaglagt MDMA, er det relativt små mengder det er snakk om.

KOKAIN: Ikke siden 2007 har det blitt beslaglagt større mengder kokain i løpet av årets første seks måneder. I fjor var det for første gang flere kokainbeslag enn heroinbeslag, og dette har ytterligere befestet seg i år. Foto: Kripos 
KOKAIN: Ikke siden 2007 har det blitt beslaglagt større mengder kokain i løpet av årets første seks måneder. I fjor var det for første gang flere kokainbeslag enn heroinbeslag, og dette har ytterligere befestet seg i år. Foto: Kripos  Vis mer

- Det er ikke mange som tar dette stoffet. Under én prosent av nordmenn mellom 16 og 30 år oppgir i våre undersøkelser å ha prøvd det i løpet av det siste året. Å framstille MDMA som et stoff mange bruker vil gi et feil inntrykk, sier hun.

Hun understreker videre at dette også gjelder flere av de andre narkotiske midlene som Kripos skriver det er en økning av de siste åra - eksempelvis LSD.

- Det vil alltid være noen som eksperimenterer med psykedeliske stoffer, men dette er ikke stoffer man bruker ofte, og det er ikke veldig utbredt, sier Bretteville-Jensen.

Tilfeldigheter

I halvårsrapporten skriver Kripos at en «betydelig økning av LSD-beslag tyder på at stoffet har økt popularitet », og viser til at det ble beslaglagt 5688 enheter LSD fram til juli i år, fordelt på 197 beslag.

Men også Kripos påpeker i sin rapport at «LSD fortsatt utgjør en liten del av narkotikabeslagene.

- Det er ofte tilfeldigheter som fører til at beslag mengde varierer en del fra år til år, og man bør være forsiktig med å si så mye om de årlige endringene, sier Bretteville-Jensen i FHI. Som indikasjon på narkotikabruk er antall beslag et bedre mål enn årlig mengde som beslaglegges.

Hun tilføyer:

- Kripos viser blant annet til at det er ni år siden sist det ble beslaglagt like mye kokain i Norge som i år. Ser man på de fire siste år, har mengden kokain som er beslaglagt gått opp, mens antallet beslag har vært ganske stabil i perioden. Sammenligner man bare de to siste årene, har antall kokainbeslag gått noe ned siden i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!