GJENNOMBRUDD: I oktober kom nyheten om at avdelingsdirektør og professor Olav Mella og overlege dr.med. Øystein Fluge ved Haukeland universitetssjukehus kan ha løst ME-gåten. Foto: Tor Erik H. Mathiesen.
GJENNOMBRUDD: I oktober kom nyheten om at avdelingsdirektør og professor Olav Mella og overlege dr.med. Øystein Fluge ved Haukeland universitetssjukehus kan ha løst ME-gåten. Foto: Tor Erik H. Mathiesen.Vis mer

ME-forskere i Bergen får to millioner kroner

Regjeringen etablerer i tillegg en nasjonal kompetansetjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oktober i år kom nyheten om at to norske kreftleger ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen kan ha funnet en fungerende behandling av sykdommen ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom.

- Vi vet fortsatt ikke nok om årsakene til ME, men det er svært gledelig at vi ser det går fremover. Jeg ønsker å styrke forskningen på ME i Norge og bevilger derfor to millioner kroner til Helse Vest og forskningen ved Haukeland universitetssjukehus. Funnene så langt er lovende, og har fått internasjonal oppmerksomhet, så dette må vi støtte opp om, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Regjeringen etablerer i tillegg en nasjonal ME-kompetansetjeneste i Helse sør-øst. Tjenesten skal bidra til å samle og øke kunnskapen i helsetjenesten om ME (myalgisk encefalopati), også kjent som kronisk utmattelsessyndrom.

- Jeg er opptatt av at pasienter med ME blir tatt på alvor. De må få grundig utredning for underliggende sykdommer. En nasjonal kompetansetjeneste vil bidra til økt kunnskap og dermed også økt kvalitet på tilbudet til de med ME eller hvor det er mistanke om ME, sier Strøm-Erichsen.

Hun har bedt Helsedirektoratet utarbeide anbefalinger til helsetjenesten for å sikre bedre likebehandling. Direktoratet skal sende ut et rundskriv om diagnostisering og oppfølging av pasienter med ulik grad av ME.

(NTB)