Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ME-syke Anne May (33) kjemper for hundrevis av vaksineofre

Pilotrettssak kan avgjøre skjebnen til hundrevis av syke etter tidenes vaksineforsøk i Norge.

TAR KAMPEN: Anne May Eknes (33) er en av flere hundre som har fått diagnosen ME etter vaksina mot hjernehinnebetennelse som 180 000 norske ungdomsskoleelever fikk i åra 1988 - 1991. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TAR KAMPEN: Anne May Eknes (33) er en av flere hundre som har fått diagnosen ME etter vaksina mot hjernehinnebetennelse som 180 000 norske ungdomsskoleelever fikk i åra 1988 - 1991. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Tobarnsmora Anne May Eknes (33) fra Krogstadelva fikk vaksine mot meningokokk B som 15-årig ungdomsskoleelev 25. november 1991.

Til høsten er saken hennes den første av to pilotrettssaker i Oslo tingrett som skal avgjøre skjebnen til de mange ME-syke som var blant 180 000 ungdomsskoleelever som fikk vaksine mot hjernehinnebetennelse i åra 1988 til 1991 og som nå fremmer erstatningskrav.

- Noen få timer etter vaksina var jeg sengeliggende med sterk hodepine og feber. Jeg klarte ikke å bevege armen jeg hadde fått sprøyta i, forteller Eknes.

Trenger hjelpDen dag i dag klarer hun ikke å føre et sosialt liv, langt mindre å være i jobb. Hadde det ikke vært for svært hjelpsomme foreldre, vet ikke Anne May Eknes og samboer Ingar Fjeldheim hvordan de skulle ha mestret hverdagen med to små barn. Samboeren har aldri opplevd en frisk kjæreste. De ble sammen ti dager etter at hun fikk vaksina for snart 19 år siden.

SENGELIGGENDE: Anne May Eknes og samboer Ingar Fjeldheim har to små barn. Anne May var sengeliggende under store deler av svangerskapene. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SENGELIGGENDE: Anne May Eknes og samboer Ingar Fjeldheim har to små barn. Anne May var sengeliggende under store deler av svangerskapene. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Det er vondt å være fullstendig avhengig av samboer og foreldre, sier 33-åringen.

Da hun ble syk etter vaksina, kontaktet mora hennes både legevakt og helsesøster, men fikk beskjed om at dette kunne være normalt og at hun bare skulle holde seg i ro noen dager.

Verken helsesøster eller legevakt skrev ned at hun hadde tatt kontakt med bivirkninger etter vaksina. Hadde det ikke vært for at mora hennes tok vare på den gamle meldingsboka fra ungdomsskolen, hadde Eknes vært i samme situasjon som de aller fleste av dem som har reist erstatningskrav etter vaksina mot hjernehinnebetennelse og ME-sykdom.

RETTSLIG STRID: Til høsten skal Anne May Eknes kjempe mot Staten ved Pasientskadenemnda i Oslo tingrett, representert av advokat Edmund Asbøll. Foto: Thomas Rasmus Skaug
RETTSLIG STRID: Til høsten skal Anne May Eknes kjempe mot Staten ved Pasientskadenemnda i Oslo tingrett, representert av advokat Edmund Asbøll. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

De kan ikke dokumentere at de hadde sykdomsplager i løpet av de åtte første ukene etter sprøyta, et krav som Verdens helseorganisasjon har gjort gjeldende for å kunne konkludere med årsakssammenheng mellom vaksinasjon og senskader.

I meldingsboka til læreren skrev mora at Anne May hadde vært hjemme fordi hun ble syk etter vaksina.

- Psykisk, sa legen- Legen min mente det var psykisk. Han sa det ikke gikk an å bli syk av vaksina. Jeg har hele tida nektet for at jeg har psykiske problemer. Jeg er rett og slett ekstremt trøtt og sliten og orker ingen ting. Spesielt vondt er det å ikke kunne være med på ting med ungene, sier hun.

- Folk har blitt mistrodd og puffet inn i psykiatrien. Det er et kjennetegn i mange av disse sakene, og er en stor tilleggsbelastning, sier advokat Edmund Asbøll som representerer Eknes og en lang rekke andre vaksineofre.

Eknes kjempet i årevis, uten å bli trodd. Hun ble sendt til psykologer og psykiatere, på daghospital og gikk i individuell terapi og gruppeterapi. Til hun i 2006 gjennom nyhetene fikk høre om ME-syke vaksineofre etter meningokokk B-vaksineforsøket.

Hun kontaktet Folkehelseinstituttet og fikk bekreftet at hun hadde fått den omstridte vaksina. Og endelig, i 2007, fikk hun bekreftet at årsaken til helseplagene ikke var psykisk. Både ME-klinikken og professor Harald Nyland på nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus kom fram til at hun har den godkjente diagnosen myalgisk encefalopati, ME.

- Lettelse- Det var en lettelse da jeg endelig fikk diagnosen. Jeg ble feilbehandlet gjennom mange år. Før vaksina var jeg høyt og lavt hele tida, gikk på ski og spilte håndball. Så tok det brått slutt, sier Eknes.

Staten har, som i alle så nær som én av 329 slike vaksinesaker, bestridt at ME-sykdommen hennes er utløst av meningokokk B-vaksina.

BROSJYRE: Staten har fått kritikk for måten de informerte om vaksinen på. Foto: Folkehelseinstituttet
BROSJYRE: Staten har fått kritikk for måten de informerte om vaksinen på. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!