ME-syke Anne May (33) kjemper for hundrevis av vaksineofre

Pilotrettssak kan avgjøre skjebnen til hundrevis av syke etter tidenes vaksineforsøk i Norge.

TAR KAMPEN: Anne May Eknes (33) er en av flere hundre som har fått diagnosen ME etter vaksina mot hjernehinnebetennelse som 180 000 norske ungdomsskoleelever fikk i åra 1988 - 1991. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TAR KAMPEN: Anne May Eknes (33) er en av flere hundre som har fått diagnosen ME etter vaksina mot hjernehinnebetennelse som 180 000 norske ungdomsskoleelever fikk i åra 1988 - 1991. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Tobarnsmora Anne May Eknes (33) fra Krogstadelva fikk vaksine mot meningokokk B som 15-årig ungdomsskoleelev 25. november 1991.

Til høsten er saken hennes den første av to pilotrettssaker i Oslo tingrett som skal avgjøre skjebnen til de mange ME-syke som var blant 180 000 ungdomsskoleelever som fikk vaksine mot hjernehinnebetennelse i åra 1988 til 1991 og som nå fremmer erstatningskrav.

- Noen få timer etter vaksina var jeg sengeliggende med sterk hodepine og feber. Jeg klarte ikke å bevege armen jeg hadde fått sprøyta i, forteller Eknes.

Trenger hjelpDen dag i dag klarer hun ikke å føre et sosialt liv, langt mindre å være i jobb. Hadde det ikke vært for svært hjelpsomme foreldre, vet ikke Anne May Eknes og samboer Ingar Fjeldheim hvordan de skulle ha mestret hverdagen med to små barn. Samboeren har aldri opplevd en frisk kjæreste. De ble sammen ti dager etter at hun fikk vaksina for snart 19 år siden.

- Det er vondt å være fullstendig avhengig av samboer og foreldre, sier 33-åringen.

Da hun ble syk etter vaksina, kontaktet mora hennes både legevakt og helsesøster, men fikk beskjed om at dette kunne være normalt og at hun bare skulle holde seg i ro noen dager.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer