Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

med alle midler

BEIARN (Dagbladet): I går sperret vaktposter innkjøringen til kraftutbyggingsområdet i Beiar-vassdraget. Samtidig slår samenes vaktpost i regjeringen alarm. Han varsler nye møter med Olje- og energidepartementet for å behandle utbyggingen på ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens aksjonistene mot Beiar-utbyggingen Nordland i går gjennomførte lenkegjengkurs, bestemte statssekretær Steinar Pedersen i Kommunaldepartementet seg for å ta saken opp med Olje- og energidepartementet.

Pedersen har mottatt en utredning fra samerettsekspert Jon Gauslaa, der det pekes på at utbyggingen er i strid med en FN-konvensjon. Pedersen har jobbet før sammen med Gauslaa i Samerettsutvalget.

Samenes rettigheter

Nå har juristen byttet beite til Bellona, men fortsatt er han kanskje landets fremste ekspert på samerettsspørsmål. Ifølge Gauslaa representerer utbyggingen av Beiar-vassdraget en trussel mot samers næringsinteresser i området. Samerettseksperten mener regjeringen har plikt til å ivareta samenes rettigheter i området.

- Jeg har meget stor respekt for Gauslaas ekspertise. Jeg ser helt klart et behov for å drøfte disse spørsmålene nærmere med Olje- og energidepartementet, sier statssekretær Pedersen.

Sivil ulydighet

Samtidig trenes aksjonistene i Beiarn i ulike former for sivil ulydighet. Fra nå av vil vaktposter hindre enhver anleggsmaskin fra Statkraft i å ta seg fram til elva.

Vaktposten skal bemannes 24 timer i døgnet, på ubestemt tid. Et varslingssystem skal sørge for at anleggsmaskiner uansett blir stanset foran innkjørselen til Beiar-tunnelen.

Aksjonistene gir seg ikke før nye utredninger av utbyggingens skadevirkninger gjennomføres. De har en samlet miljøbevegelse og stortingsflertallet i ryggen.

Olje- og energiminister Olav Akselsen nekter å rette seg etter flertallets ønsker.

Kommende uke vil representanter fra Høyre, Frp og mellompartiene på Stortinget drøfte om man finner det nødvendig å instruere statsråden.

- Stortinget må stanse dette. Det er ikke noe mål i seg selv å legge seg i lenker, men vi gjør det om ikke statsråden snur, sier aksjonsleder Gaute Dahl.

<B>MOBILISERING:</B> Foran tunnelen på Beiar-fjellet står et stort antall aksjoner klare til å møte Statkraft.