Han overtok jobben til Kirill som ble funnet død i Smutthullet:

Med avrevet hånd overlevde Aleksander (31) med et nødskrik

- Jeg trenger ingen erstatning. Jeg trenger bare en protese slik at jeg kan jobbe, sier Aleksander (31) til Dagbladet.

ULYKKESBÅTEN: Alexander overtok jobben etter sjømannen som ble funnet i en trål i Smutthullet, men var nære på ved å lide samme skjebne. Video: Øistein Norum Monsen. Vis mer

ODESSA (Dagbladet): - Det er så grusomt. Det gjør så vondt. Jeg vet jo at det kunne vært han, sier den 30 år gamle kona til Aleksander, mens hun kjemper mot tårene. Like ved står datteren på fem år.

- Ja, jeg vet at jeg var heldig, sier Aleksander. Sammen ser de på klærne til den døde krabbefiskeren Kirill Fillippov.

Det var tirsdag politiet endelig svarte på et spørsmål Dagbladet hadde stilt lenge: hvem var det mystiske liket som ble funnet av en norsk tråler i Barentshavet 4. april?

Da hadde allerede Aleksander og en rekke andre sjøfolk bekrefter overfor Dagbladet at det var Fillippov den norske tråleren «Remøy» hadde funnet.

Spøkelseshånd

- Jeg hørte hva som hadde skjedd. Det gjorde inntrykk. Men jeg trodde aldri det samme skulle skje med meg, sier Aleksander til Dagbladet.

Vi møter Aleksander i en liten landsby, cirka en time utfor den ukrainske byen Odessa. Aleksander har et klart blikk. Håret er kort. På høyre side av kroppen er det et tomrom der hvor hånda var. Han hilser litt keitete, er ennå ikke vant til å bruke venstrehånda.

- Jeg føler høyrehånda hele tiden. Den knyter og åpner seg. Det er litt rart. Akkurat som om jeg vandrer med en spøkelseshånd.

Aleksander reiste til Båtsfjord sommeren 2016. Det var bare to måneder etter at Kirill Fillippov hadde falt over bord på samme båt.

HJEMME HOS FAMILIEN: Her er Aleksander sammen med datteren på fem år og kona Inna. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
HJEMME HOS FAMILIEN: Her er Aleksander sammen med datteren på fem år og kona Inna. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Hard jobb i Norge

Som for så mange før ham var det finanskrisen og borgerkrigen i Ukraina som tvang Aleksander til å finne noe annet å gjøre. Der var ikke lengre mulig å finne jobb som snekker. Han endte opp som matros i Båtsfjord.

Først jobbet han for det russiske firmaet Paros om bord på båten «Sokol». De jaktet på snøkrabber, som de leverte til fryselageret i Båtsfjord. Fangsten foregikk i Smutthullet, to dagsreiser ut fra kysten av Finnmark. Fra og med sommeren 2016 jobbet han om bord «Memele». Han måtte ta over stillingen til sjømannen som hadde falt over bord.

- Det var hardt. Det var kaldt og lange dager. Men det var en jobb. Man venner seg til det, forteller Aleksander.

Mistet hånda

Ulykken skjedde seint 6. september 2018. Da hadde «Memele» allerede i flere måneder fisket etter lokale krabbearter utenfor Mosambik.

- Da vi løftet opp teinene så vi at noe galt hadde skjedd med lina. Så var det et smell. Og jeg ble kastet over bord, forteller Aleksander. Han vet ikke engang hvordan han ble fanget av lina.

JOBBET I NORGE: Her er et bilde fra da Aleksander (sittende i midten) kom til Båtsfjord i Norge for å jobbe som snøkrabbefisker. Foto: Privat.
JOBBET I NORGE: Her er et bilde fra da Aleksander (sittende i midten) kom til Båtsfjord i Norge for å jobbe som snøkrabbefisker. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg husker bare at jeg ble dratt og kastet ut fra båten. Den 31 år gamle familiefaren hadde aldri vært til sjøs før han reiste til Norge. Han var håndverker. Som møbelsnekker pleide han å sitte trygt på land å pusse, lime og spikre rotfaste tresorter. Nå befant han seg langt ute i Det indiske hav. Nesten 100 nautiske mil fra havnebyen Maputo i Mosambik.

- Først forsto jeg ingenting. Jeg følte ikke smerte. Jeg følte ingenting. Da jeg forsøkte å ta av hansken så jeg at det ikke var noen hånd der lengre, forteller Aleksander.

Lang vei hjem

Det skulle ta over 12 timer fra ulykken skjedde, klokka 18.20 6. september, til han kom til sykehuset i Maputo, Mosambik, klokka 06:30.

- Først kjente jeg igjen ting. Men etter hvert ble smertene så kraftig at jeg besvimte. Da jeg våknet hadde de operert bort hånda, forteller Aleksander. Han fikk beskjed om at han skulle få erstatning, men over et halvt år seinere så er det eneste Aleksander fått utbetalt lønn fra de ti dagene han var på sykehuset.

- Jeg prøvde å ringe dem. Jeg prøvde å sende dem e-post. Men ingen har svart, forteller Aleksander, som forteller at mens han var på sykehuset som kom det en representant for rederiet. Han opplyste at bare båten var forsikret - ikke mannskapet.

- Jeg sa til dem. Det er greit. Jeg trenger ingen erstatning. Men jeg må ha penger til en protese. Uten den har jeg ingen framtid. Han har funnet en bioprotese hos et tysk firma som koster cirka 300 000 kroner.

- Men den har jeg kanskje en sjanse. Da er det mulig at jeg kan få meg en ny jobb. Uten den så er det bare å gi opp.

Slavelønn og umenneskelige forhold

Båten «Memele» er en del av det latviske rederiet «Baljura-Serviss».

Dagbladet har i en serie artikler avslørt forholdene om bord båtene til det latviske rederiet:

Les alle artiklene her!

Aleksander var ansatt av akkurat det samme selskapet som Kravtsjenko. De har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

Heller ikke rederiets latviske talsperson, Didzis Smits, har de siste månedene svart på Dagbladet henvendelser.

I mer enn et halvt år har ikke krabberederiet svart på Aleksanders henvendelser. Og verken Baltjura-Serviss eller andre representanter for rederiet har svart på Dagbladets spørsmål om Aleksanders historie.