Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Synshemmet Sverre Anker Ousdal (75):

Med bønn til Oslo-joggere

- Kommer løpende bakfra.

HOLD AVSTAND!: Sverre Anker Ousdal prøver å følge helsemyndighetenes råd og holde avstand når han beveger seg ute. Nå ber han joggere i Oslos gater gjøre det samme. Foto: Christian Roth Christensen
HOLD AVSTAND!: Sverre Anker Ousdal prøver å følge helsemyndighetenes råd og holde avstand når han beveger seg ute. Nå ber han joggere i Oslos gater gjøre det samme. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Hjemmekontor og stengte treningssenter gjør Oslos gater tidvis folksomme. Og for noen, farlige.

En av Norges mest markante skuespillere gjennom tidene, Sverre Anker Ousdal (75), føler seg ikke lenger trygg når han legger ut på sin daglige spasertur i bydel Frogner.

- De kommer løpende, gjerne bakfra, de puster og peser og passerer meg med bare noen centimeters klaring. I en tid hvor vi har fått klar på beskjed om å holde god avstand til hverandre, er ikke dette ok, sier Ousdal til Dagbladet.

Sterkt synshemmet

Det er svette og andpustne, helst mannlige, joggere som gjør livet utrygt for den sterkt synshemmede skuespillerlegenden. Og Frogner er ikke akkurat bydelen med den laveste jogger-andelen i hovedstaden.

75 år gamle Ousdal understreker at han ikke bare snakker på egne vegne, men for alle eldre som må legge spaserturen til bygatene.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

På grunn av det dårlige synet kan han ikke lenger kjøre bil.

- Det har slått meg de siste dagene, hvordan de bare løper på, tilsynelatende uten tanke på omgivelsene, sier Ousdal, vel vitende om at han - på sin side - løper en risk:

- Det er stor mulighet for at jeg nå blir oppfattet som en sur, gammel gubbe.

En ting er frykten for å bli løpt ned. En annen ting er usikkerheten rundt viruset og hvor lett det smitter.

SØNDAG 22. MARS: Antall smittede øker kraftig. Bilder: Scanpix / Video: AP Vis mer

I uka som gikk kom Folkehelseinstituttet med presiserte råd om hva som gjelder for hvem i disse dager. Ett av rådene går nettopp på det å ferdes utendørs i disse dager: Skal du gå tur, skal du holde minst én, helst to meters avstand, ifølge rådene.

Det gjør ikke joggerne som løper forbi skuespiller Ousdal.

- All den pustingen og pesingen så tett på andre mennesker kan ikke være av det gode akkurat nå, sier han.

Vant i retten

Det var under en levertransplantasjon på Rikshospitalet i 2008, at det gikk galt. Transplantasjonen, som var i forbindelse med at Ousdal hadde fått påvist leverkreft, gikk bra, men skadet synsnerven og har gjort ham tilnærmet blind.

Komplikasjonen er svært sjelden og Ousdal gikk seinere til sak mot Pasientskadenemnda, og vant.

Ifølge dommen skyldtes skaden kritisk lavt blodtrykk over lang tid kombinert med massiv væskebehandling som medførte hevelser og trang plass for synsnerven slik at den ikke fikk tilstrekkelig oksygen.

- Vis hensyn!

Skuespilleren, opprinnelig fra Flekkefjord der han også er æresborger, prøver å komme seg ut på tur hver dag.

- Jeg går ofte i gatene i retning Frognerparken, og det er gjerne der de kommer løpende mot meg bakfra, sier Ousdal, og kommer med følgende bønn til joggere i Oslos gater:

- Vis hensyn og ta en sving utenom oss som går på fortauet.

- Berettiget bekymring

Karsten Aak (61) har bare tre prosent syn og er konstituert generalsekretær i Blindeforbundet. Han kjenner godt igjen det Sverre Anker Ousdal forteller.

- Å ikke se syklister eller sparkesykler som kommer mot deg i stor fart - eller i dette tilfellet - folk som løper opp i ryggen på deg bakfra – er utfordrende, også i normale tider. Nå gjelder det å vise ekstra hensyn, sier Aak.

Han melder at Blindeforbundet for tida får mange henvendelser fra bekymrede blinde og svaksynte som føler seg utrygge i trafikken.

- Jeg tenker at vi står i en situasjon der alle må starte med seg selv. Hva gjør jeg, og hva kan jeg gjøre for å hindre frykt og smitte? Folk med synet i behold tenker ikke alltid over at mennesket foran dem kanskje ikke ser eller hører, og derfor ikke naturlig tar et skritt til siden, sier Aak, og fortsetter:

- Jeg har mange ganger stått paralysert fordi noen kommer løpende eller syklende mot meg i stor fart. I verste fall handler du på instinkt og går til side, og da til feil side, sier Aak, som oppfordrer joggere til å ta hensyn eller legge løpeturen til et mer egnet sted.

- Det er viktig at folk holder seg i form, men alle bør tenke gjennom hvordan det skjer. Det er ikke spesielt ok å bli sneiet av en som utsondrer svette og kraftig pust. Er den personen smittet av corona, er det økt risiko for å bli smittet.

Ekstra forsiktig

Aak tar sine forholdsregler. Blant annet prøver han å legge handleturen til tidlig morgen eller sein kveld.

- Jeg vil at det skal være færrest mulig mennesker i butikken. Det hjelper meg å unngå uønskede situasjoner. Fordi smitten nå er ute av kontroll er det viktig å være ekstra forsiktig.

Aak var en av flere som hadde vært pasient på Øyeavdelingen på Ullevål sykehus da det ble oppdaget coronasmitte blant ansatte der i slutten av februar.

Besøket endte med 14 dager i karantene.

Skulle ukependleren fra Møre og Romsdal finne på å reise hjem til familien på Åndalsnes, risikerer han nye 14 dager i karantene.

- Foreløpig holder jeg meg her i Blindeforbundets lokaler, i Sporveisgata i Oslo, med kort vei til pendlerboligen i nabohuset.

Skuespiller ved rammet teater

Ousdal jobbet i 52 år som skuespiller ved flere teatre, 44 av dem på Nationaltheatret. I forrige uke ble det kjent at en skuespiller der er smittet og at sju ved teatret er i karantene.

Ousdal avskjedsforestilling i 2013, der han spilte tittelrollen i Shakespeares «Kong Lear», gikk for fulle hus og med ekstraforestillinger til ut i juni året etter.

Blant de mest kjente filmene han har medvirket i er «Orions belte», «Kristins Lavransdatter», «Etter Rubicon» og «Insomnia».

Foruten flere utenlandske tv-produksjoner, har han vært med i norske tv-serier som «Blodsbånd» og «Grenseland».

Han mottok Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle i 1990 og 1998, og mottok æres-Amanda i 2009. Han er tildelt Teaterkritikerprisen og Per Aabels ærespris, er æresmedlem i Norsk Skuespillerforbund og ridder av 1. Klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norske scenekunst.

Hele Norges coronakart