Med denne kan du skyte ned naboens drone

Dette er dronedreperen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Summende. Irriterende. Mistenkelig. Et uidentifisert flyvende objekt på rekognoseringstokt rett utenfor soveromsvinduet.

Naboens drone er nær ved å drive deg til vanvidd.

Antiluftskyts Nå har den amerikanske forsknings- og utviklingsorganisasjonen Battelle utviklet et verktøy som kanskje kan være til hjelp.

«DroneDefender» er et portabelt håndvåpen konstruert for å uskaddeliggjøre luftbårne droner av mistenkelig eller truende art.

- DroneDefender kan beskytte oss fra de som måtte ønske å skade oss, sier Dan Stamm, seniorforsker og prosjektleder, i en pressemelding.

Sikt-og-skyt Fra avstander på opptil 400 meter kan det 5 kilo tunge våpenet, med et kjapt avtrekk, uskadeliggjøre droner eller andre flygende objekter. Våpenet bruker radiosignaler til å «jamme» dronen før den kan rettes mot militære eller sivile mål.

Dronedreperen overstyrer dronens egne instrumenter og tvinger frem en kontrollert landing, uten fare for at dronen skal styrte eller detonere i sensitive områder.

Det er den økende kommersielle og militære bruken av droner som vekker oppmerksomheten til amerikanske forsvars- og sikkerhetsmyndigheter.

- Med økt tilgjengelighet øker også risikoen. Men vi kan ikke bare skyte ned dronene i nærheten av folk, skriver Batelle på sine hjemmesider.

Hobbydroner Også i Norge er hobbybruken av droner økende. For under tusenlappen kan hvem som helst kjøpe en drone med brukervennlig fjernkontroll og kamerafunksjoner.

Det stilles ingen krav til forkunnskaper, alder eller opplæring. Tidligere måtte droneoperatører innhente tillatelse for å filme, men denne bestemmelsen omfatter nå bare kommersiell bruk.

 DRONE PÅ TOKT:  Det er ikke bare flytrafikken som irriterer seg over det økende antallet droner.  Foto: Scanpix
DRONE PÅ TOKT: Det er ikke bare flytrafikken som irriterer seg over det økende antallet droner. Foto: Scanpix Vis mer

Luftfartstilsynet har utarbeidet en enkel operasjonsmanual for flyving av luftfartøy som operatører må forholde seg til.

Forskriften sier at dronen alltid må være innen synsvidde, men med en maksimal avstand på 300 meter. Dronen kan dessuten ikke fly høyere enn 130 meter.

En ny oppdatert forskrift for ubemannede luftfartøy (RPAS) skal etter planen være på plass 1. januar 2016.

Farlig for luftfartstrafikken Kameradroner styrt av hobbybrukere har vært involvert i flere alvorlige hendelser i Norge de siste årene.

Den første norske kollisjonen mellom fly og drone fant sted søndag 30. august i Tjøme kommune. Ifølge Havarikommisjonen befant et fly seg på 800 meters høyde da flypiloten oppdaget en drone før han hørte et smell.

I en av innflygingsrutene ved Røros lufthavn ble det i august observert en drone på høyde med flytrafikken.

- Dronen var like høyt oppe som flytrafikken går. Det oppstod ikke problemer der og da, men i verste fall kunne dette fått fatale konsekvenser, sier sjefflygeleder ved Avinor på Røros, Gudbrand Rognes, til Adresseavisen.

I forbindelse med den omfattende brannen i Lærdal i januar 2014 skapte droner problemer for helikoptre som deltok i redningsarbeidet. Dronepiloten ble anmeldt.

- Vi må reagere, og gjør det med en anmeldelse, sier generalinspektøren for Luftforsvaret, generalmajor Finn Kristian Hannestad til ABC Nyheter.

 FIRST-PERSION-VIEW (FPV):  I Norge er det forbudt å styre dronen via/gjennom et videobilde fra et kamera montert ombord i fartøyet. Foto: Scanpix
FIRST-PERSION-VIEW (FPV): I Norge er det forbudt å styre dronen via/gjennom et videobilde fra et kamera montert ombord i fartøyet. Foto: Scanpix Vis mer

Norske myndigheter frykter at den økende populariteten skal føre til langt mer alvorlige ulykker.

- Jeg vil oppfordre alle som tenker å fly en drone om å sette seg godt inn i regelverket, og alltid ta nødvendige sikkerhetshensyn, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa i en pressemelding.

Ikke i butikkhyllene ennå Det er uklart om eller når «DroneDefender» blir å finne i butikkhyllene.

Kommersiell distribusjon forutsetter autorisasjoner fra FCC, et amerikansk føderalt forvaltningsorgan som regulerer telekommunikasjon, kringkasting gjennom radiobølger og anvendelsen av det elektromagnetiske spekter.

Inntil videre er naboens irriterende drone trygg.

 UNMANNED AIRCRAFT SYSTEMS:  Ubemannede droner brukes til å samle etterretning av militær relevans og å bære og avfyre våpen, uten å risikere livet til egne soldater. Foto: Scanpix
UNMANNED AIRCRAFT SYSTEMS: Ubemannede droner brukes til å samle etterretning av militær relevans og å bære og avfyre våpen, uten å risikere livet til egne soldater. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer