MYE MAKT I EN KOFFERT: Kofferten kalt «fotballen» veier omtrent elleve kilo, er kledt i skinn og følger med den amerikanske presidenten over alt. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS
MYE MAKT I EN KOFFERT: Kofferten kalt «fotballen» veier omtrent elleve kilo, er kledt i skinn og følger med den amerikanske presidenten over alt. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDSVis mer

Med denne kofferten kan man starte en atomkrig

- En mann er ansvarlig. Gjør han feil blir det Armageddon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den amerikanske presidentvalgkampen har det blitt diskutert heftig om Donald Trump, med sitt selverklærte heftige temperament, bør være den som skal ha «fingeren sin på knappen», og ha ansvar for amerikanske atomvåpen.

- Han bør ikke få ha fingeren på knappen, sa Hilary Clinton om Donald Trump i juni.

ATOMANSVAR: Dersom presidenten trykker på den såkalte «knappen», er detonasjon av hundre amerikanske atomstridshoder resultatet. Det kan ifølge Den internasjonale legeforeningen mot atomkrig, drepe hele to milliarder mennesker. FOTO: AFP
ATOMANSVAR: Dersom presidenten trykker på den såkalte «knappen», er detonasjon av hundre amerikanske atomstridshoder resultatet. Det kan ifølge Den internasjonale legeforeningen mot atomkrig, drepe hele to milliarder mennesker. FOTO: AFP Vis mer

I april svarte Trump på Today Show at: «Jeg vil ikke være lykkelig for ansvaret, som andre kanskje er. Jeg vil være den siste til å bruke atomvåpen».

For få dager smalt Clinton til igjen, da hun på landsmøtet i Philadelphia sa: «En mann du kan hisse opp med en tweet, er ikke en du kan stole på med atomvåpen».

I går hevdet programleder hos MSNBC og tidligere politiker Joe Scarborough at Trump skal ha spurt en utenrikspolitisk rådgiver hele tre ganger om hvorfor USA ikke kan bruke atomvåpen, når landet har det.

«Knappen» er en koffert

Den av dem som ender opp som president, får ansvaret for å fingeren sin på den amerikanske «knappen», og får dermed alene avgjøre om USA skal ta i bruk atomvåpen.

ATOMVÅPEN: USA har atomvåpen nedgravd i bakken i Montana, Nord-Dakota, Wyoming, Nebraska og Colorado. Andre er båret av ubåter som patruljerer Nord-Atlantern og det vestlige Stillehavet. 
ATOMVÅPEN: USA har atomvåpen nedgravd i bakken i Montana, Nord-Dakota, Wyoming, Nebraska og Colorado. Andre er båret av ubåter som patruljerer Nord-Atlantern og det vestlige Stillehavet.  Vis mer

Dersom presidenten trykker på den såkalte «knappen», er detonasjon av hundre amerikanske atomstridshoder resultatet. Det kan ifølge Den internasjonale legeforeningen mot atomkrig, drepe hele to milliarder mennesker.

Men, mens det har vært mye snakk om hvem av de to presidentkandidatene som bør få ansvaret for denne avgjørende «knappen», viser det seg at det faktisk ikke finnes noen «knapp».

«Knappen» er faktisk en koffert. En koffert som følger med presidenten over alt. På flyet Air Force One, på golfbanen, og i heisen. Kofferten er laget av aluminium, veier litt over 11 kilo og er kledd i skinn. Den viktige kofferten går under kodenavnet «fotballen», skriver The Washington Post.

Bruksanvisning inni

Inni «fotballen» er det en manual for å gjennomføre en atomkrig. En slags bruksanvisning.

Bruksanvisningen inni ligner på en takeaway-meny. Men i stedet for å velge mellom nummererte kinesiske retter eller pizzaer, kan presidenten velge mellom byer og militære installasjoner i land som Russland og Kina, å gå til angrep mot.

Å bære kofferten er jobb delt mellom fem militære medhjelpere, en fra hver gren av de amerikanske væpnede styrkene.

HALVTIME: Atomvåpen kan bli skutt ut i løpet av minutter på presidentens ordre, og treffe over alt i verden i løpet av en halvtime med over tjue ganger den eksplosive kraften det var i bomben som ble sluppet over Hiroshima. Foto: Polaris
HALVTIME: Atomvåpen kan bli skutt ut i løpet av minutter på presidentens ordre, og treffe over alt i verden i løpet av en halvtime med over tjue ganger den eksplosive kraften det var i bomben som ble sluppet over Hiroshima. Foto: Polaris Vis mer

Det er selskapet Zero Halliburton som lager disse koffertene. Det Hvite Hus har nektet å kommentere saker om «fotballen», men det er kjent at det for åtte år siden ble kjøpt åtte kofferter.

Trenger «kjeksen» for å åpne «fotballen»

Zero Halliburton har også levert kofferter som rekvisitter til blant annet tv-serien «24», og Schwarznegger-filmen «True Lies». I begge produksjonene var det atomvåpen.

Siden begynnelsen av atomalderen har vi sett i populærkulturen at atombomber blir detonert av nøkler og knapper, i noen tilfeller klokker.

I virkeligheten er det hele mer komplisert, men ikke mindre skremmende. For å godkjenne et angrep, må presidenten bruke et kort bestående av verifiseringskoder som han eller hun ideellt sett skal ha på seg til enhver tid. Kortet går under kodenavnet «kjeksen».

FEM KOFFERTBÆRERE: Å bære kofferten er jobb delt mellom fem militære medhjelpere, en fra hver gren av de amerikanske væpnede styrkene. Foto: AFP PHOTO/Brendan Smialowski
FEM KOFFERTBÆRERE: Å bære kofferten er jobb delt mellom fem militære medhjelpere, en fra hver gren av de amerikanske væpnede styrkene. Foto: AFP PHOTO/Brendan Smialowski Vis mer

Enkel å miste

Det går rykter om at Jimmy Carter skal ha sendt kortet på renseriet ved et uhell. Bill Clinton skal angivelig også ha mistet «kjeksen», og ikke fortalt det før måneder senere.

Etter at Ronald Reagan ble skutt, og sykehuspersonalet skar han ut av dressen, falt «kjeksen» ned på bakken. FBI tok kortet som bevis og nektet lenge å returnere den til det militære.

Kortet var også antageligvis i lomma til president Obama da han i mai ble den første sittende president til å besøke Hiroshima, der 160 000 japanere ble drept eller skadet etter at USA brukte atomvåpen aller første gang.

- Vi har et felles ansvar for å se direkte inn i historiens øye, sa Obama og spurte hva vi må gjøre annerledes for å hindre en ny slik hendelse.

BRUKSANVISNING: Bruksanvisningen inni kofferten ligner på en takeaway-meny. Men i stedet for å velge mellom nummererte kinesiske retter eller pizzaer, kan presidenten velge mellom byer og militære installasjoner i land som Russland og Kina, å gå til angrep mot. Foto: CNP/Polaris
BRUKSANVISNING: Bruksanvisningen inni kofferten ligner på en takeaway-meny. Men i stedet for å velge mellom nummererte kinesiske retter eller pizzaer, kan presidenten velge mellom byer og militære installasjoner i land som Russland og Kina, å gå til angrep mot. Foto: CNP/Polaris Vis mer

- En mann er ansvarlig, gjør han feil er det Armageddon

Til Obamas disposisjon er det akkurat nå omtrent 2000 atomstridshoder utplassert på ulike steder i verden.

Noen sitter på toppen av raketter nedgravd i bakken i Montana, Nord-Dakota, Wyoming, Nebraska og Colorado. Andre er båret av ubåter som patruljerer Nord-Atlantern og det vestlige Stillehavet. Andre er igjen klare til å bli lastet om bord på fly i Belgia, Tyskland, Italia og Tyrkia.

Noen av disse kan bli skutt ut i løpet av minutter på presidentens ordre, og treffe over alt i verden i løpet av en halvtime med over tjue ganger den eksplosive kraften det var i bomben som ble sluppet over Hiroshima. Presidenten kan gjøre dette uten å konsultere Kongressen, uten å sjekke dette med Høyesterett.

- Jo lenger jeg sitter i Senatet, desto mer frykter jeg at noen gjør en stor feil, sa senator Dianne Feinstein til bladet CQ i juli, etter en høring om planer om å utvikle en ny atomkrysserrakett som kna koste 20 milliarder dollar.

- En mann, presidenten, er ansvarlig. Gjør han en feil, er det Armageddon, sa Ferstein.

Hun er ikke alene om å være bekymret.

- Sannsynligheten for en kjernefysisk katastrofe er større i dag enn under den kalde krigen, sa tidligere forsvarsminister William Perry i juli, og la til at han mente det var mulighet for både uhell og feilberegning.