Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med denne superradaren skal USA holde et øye med Kim

USA nærmer seg Nord-Koreas kystlinje med krigsskip og radarplattform.

SUPERRADAR: Med denne sjøbaserte radarplattformen vil amerikanske forsvarsmyndigheter følge bevegelsene til det nordkoreanske forsvaret enda tettere. Her frakter lastebåten MV Blue Marlin SBX-radaren ved en tidligere anledning. Foto: Ryan C. McGinley / AFP Photo
SUPERRADAR: Med denne sjøbaserte radarplattformen vil amerikanske forsvarsmyndigheter følge bevegelsene til det nordkoreanske forsvaret enda tettere. Her frakter lastebåten MV Blue Marlin SBX-radaren ved en tidligere anledning. Foto: Ryan C. McGinley / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un har de siste dagene skjerpet tonen ytterligere overfor naboen i sør og USA.

Nå svarer sistnevnte med å ta et skritt nærmere det diktatorstyrte regimet, og har flyttet et krigsskip og en radarplattform tettere opp mot den nordkoreanske kysten.

Radaren vil gi amerikanerne bedre mulighet til både å følge bevegelsene til Nord-Koreas forsvar.

- Den amerikanske marinen har flyttet et krigsskip og en sjøbasert radarplattform nærmere Nord-Koreas kyst for å overvåke landets militære bevegelser, inkluderte eventuelle nye rakettoppskytninger, sa en kilde i forsvarsdepartementet mandag, ifølge CNN.

Tvetydige meldinger I dag kommer det tvetydige meldinger fra Nord-Korea: I helga har det vært gjennomført et sentralmøte i kommunistpartiet i Pyongyang, og nå begynner nyhetene å sive ut.

Ikke før det ble klart av landet skal fyre opp et atomanlegg som har vært stengt siden 2007 med bakgrunn i en internasjonal nedrustningsavtale, kommer nyheten om at Kim Jong-un i en tale søndag tonet ned krigsretorikken, og snakket varmt om atomstyrke som et grunnlag for fred og velstand.

Skarpe fronter Den amerikanske beslutningen om å flytte nærmere den nordkoreanske kystlinjen, kan likevel bare være starten på en rekke forflytninger av amerikanske militærfartøy, mener CNN å vite.

På tross av at truslene om raketter som er stilt inn mot amerikanske mål tas med en klype salt i Washington, kommer den den strategiske manøveren etter flere uker med stadig skarpere retorikk fra Pyongyang.

I samme periode har amerikanske og sørkoreanske styrker gjennomført felles militære øvelser, og sørkoreanske myndigheter gjorde det klart mandag at en provokasjon fra naboen i nord ville utløse ned motreaksjon «uten å ta politisk hensyn».

FORBEREDER SEG: Sørkoreanske styrker iført gassmasker tar oppstilling i grensebyen Paju tirsdag 2. april, dagen etter at presidenten advarte naboen i nord om at enhver provokasjon vil bli møtt med en militær motreaksjon. Advarlsene kom etter at myndighetene i Pyongyang gjorde det klart at de anså de to landene på Korea-halvøya for å være i krig. Foto: JUNG YEON-JE /  AFP Photo
FORBEREDER SEG: Sørkoreanske styrker iført gassmasker tar oppstilling i grensebyen Paju tirsdag 2. april, dagen etter at presidenten advarte naboen i nord om at enhver provokasjon vil bli møtt med en militær motreaksjon. Advarlsene kom etter at myndighetene i Pyongyang gjorde det klart at de anså de to landene på Korea-halvøya for å være i krig. Foto: JUNG YEON-JE / AFP Photo Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!