DREPT PÅ JOBB:Miiljøterapeuten Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb av en 15 år gamle jente natt til tirsdag 28. oktober i 2014. Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT PÅ JOBB:Miiljøterapeuten Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb av en 15 år gamle jente natt til tirsdag 28. oktober i 2014. Foto: Privat / NTB scanpixVis mer

- Med det jeg vet nå, var det en åpenbar feivurdering

Enhetslederen ved Små Enheter angrer på at han takket nei til en av voldsalarmene politiet tilbød barnevernsinstitusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enhetsleder på Små Enheter, Harald Persson, forklarer seg i retten nå.

Små Enheter har fått sterk kritikk fra flere hold etter at drapet skjedde.

Persson har forklart seg om sikkerhetsopplegget rundt den 15-år gamle jenta som tok livet av Anna Kristin Gillebo Backlund på institusjonen natt til 28. oktober i fjor.

Etter en episode 19. juli i fjor, der jenta hadde gått amok med en machete hun hadde smuglet med seg inn på institusjonen, fikk Små Enheter tilbud om to trygghetsalarmer, som fører til at politiet rykker ut umiddelbart til stedet om de utløses.

Persson tok to beslutninger: Små Enheter skulle bare ha en alarm, ikke to, som de ble tibludt. Og alarmen skulle ligge på et eget rom, ute av syne for 15-åringen.

- Vi ble tilbudt to alarmer, jeg besluttet at vi skulle ta én. For det første er det da aldri tvil om at alarmen er der den skal være.

- Politiet gjorde et poeng av at hvis de så at vi hadde en alarm som gikk rett til politiet, ville det bli en trigger for 15-åringen igjen. De ville ikke ha en 19. juli-episode igjen. Jeg ville derfor at vi skulle holde det skjult for henne at vi hadde en alarm som gikk rett til politiet. Jeg besluttet derfor at voldsalarmen skulle ligge på en fast plass på personarommet.

- Med det jeg vet nå, var det en åpenbar feilvurdering. Kunne jeg valgt igjen, ville jeg sagt at alle skulle hatt alarm på seg hele tiden, sier Persson.

- Det er åpenbart at det skulle være to mennesker på natt. Det er åpenbart at det skulle vært alarm på kropp. Og et er åpenbart at alle skulle vært mer involvert i retningslinjene rundt sikkerhet, oppsummerer Persson.

- Et vanlig hjem Persson understreket at oppdraget de hadde fått fra barnevernstjenesten var å gi jenta så trygge å normale rammer som mulig. Hun var på en omsorgsparagraf, ikke en tvangsparagraf.

- Vi skal prøve å være et vanlig hjem. Det skal ikke være låste dører og glatte vegger. Det vil alltid være en vanskelig avveining hvilke hensyn man skal ta til sikkerhet. Det er veldig mye som kan være farlig. Selv vann kan du drukne av. Vi skal ivareta barnas rettigheter, og samtidig sikkerhet både for ungdom og personale, sier Persson.

- Oppdraget var konkret at jenta skulle skjermes for konflikten mellom far og mor, skulle ha normal døgnrytme, mulighet til å utvikle interesser og evner, og skulle ha et sosialt liv. Når hun kommer til Vollen første gang, er det ikke en livsfarlig jente vi får, sier Persson.

- Forsto ikke hvem de hadde fått Fylkesmannen har i en rapport konkludert med at 15-åringen ikke fikk forsvarlig behandling.

Også den drapstiltalte 15-åringens far, som vitnet i retten i forrige uke, er kritisk til behandlingen datteren hans fikk.

- Små Enheter er ikke skyld i dette, de har fått en jobb de ikke skulle hatt, sier faren.

Men han mener også at institusjonen, når dattera først var på plass på Små Enheter fra høsten 2013, ikke tok hennes tilstand på tilstrekkelig alvor.

HAR FÅTT KRITIKK: Barnevernsinstitusjonen Små Enheter ligger i et boligfelt i Vollen i Asker. Både beslutningen om å overføre den farlige jenta til den åpne institusjonen, og den behandlingen hun fikk der, har fått kritikk.
HAR FÅTT KRITIKK: Barnevernsinstitusjonen Små Enheter ligger i et boligfelt i Vollen i Asker. Både beslutningen om å overføre den farlige jenta til den åpne institusjonen, og den behandlingen hun fikk der, har fått kritikk. Vis mer

- Små Enheter forsto ikke hvem de hadde fått. De kunne ikke forstå hvor vanskelig ting hadde vært med henne de siste to årene. Helt imot rådene de fikk, valgte de de minst erfarne, søte hyggelige jenter, til å passe på henne. Det var godt ment, men disse jentene ble redd henne fra dag en. Da blir hun trigget, sier faren.

Et vitne har forklart i retten at ansatte ved Små Enheter sluttet fordi de ikke orket å jobbe med 15-åringen.

Advarte om drap Psykiater Sanja Panjkovic som behandlet 15 åringen ved Bjerketun Behandlingssenter i halvannet år, forklarte seg i Asker og Bærum tingrett onsdag i forrige uke.

Hun fortlalte at hun ved en anlending  kom med en skarp advarsel til bernevernstjenesten (Bufetat) om bemanningen rundt jenta.

- Jeg sa de måtte ha to våkne nattevakter på henne. Da sa hun fra bufetat at de ikke hadde budsjett til to miljøpersonale. Jeg sa at da er det risiko for at det skjer et drap. Hun sa likevel: Det er ikke budsjett.

Psykiateren sier at hun kom med advarselen i juni 2013, fire måneder før 15-åringen ble overført til Små Enheter i Asker.

Der ble hun passet på av én våken nattevakt.

Persson, som var i møte med Pankovic før jenta ble overført til Små Enheter, sier at han ikke kan huske at det ble anbefalt at det skulle være to nattevakter rundt jenta.

FØLGER SAKEN: 
Bistandsadvokat Siv Hallgren prater med Amund Gillebo og Magne Gillebo som er bror og far til drepte Anna Kristin Gillebo Backlund. 
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FØLGER SAKEN: Bistandsadvokat Siv Hallgren prater med Amund Gillebo og Magne Gillebo som er bror og far til drepte Anna Kristin Gillebo Backlund. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Det ble anbefalt at to personer var rundt henne dagtid, men jeg kan ikke huske at det ble anbefalt to nattevakter, sier Persson.

Han husker imidlertid at psykiateren beskrev jetna som farlig:

- Pankovic sa «hun er en massemorder», i det første møtet vi hadde med henne. Det var en heftig uttalelse, som gjorde at jeg forsto litt om hva slags erfaringer de hadde med henne, sier Persson.

Etterforskes Barnevernsinstitusjonen etterforskes nå av politiet i Søndre Buskerud.

Annas familie har sagt til Dagbladet at de er glade for at arbeidsplassen er under etterforskning.

Fag- og utviklingsleder ved Små Enheter, Dag Skådinn har tidligere uttalt at han mener sikkerheten ved Små Enheter var god nok. Han skal vitne i retten senere i dag.

MØTER I RETTEN: Dag Skådinn, fag- og utviklignsleder på behandlingssenteret Små enheter i Vollen, hvor en 15 år gammel beboer drepte en ansatt. Foto: Små enheter AS
MØTER I RETTEN: Dag Skådinn, fag- og utviklignsleder på behandlingssenteret Små enheter i Vollen, hvor en 15 år gammel beboer drepte en ansatt. Foto: Små enheter AS Vis mer