<strong>GA ETTER:</strong> President Roosevelt - her med Stalin og Churchill - valgte å etterkomme A. B. C. Whipples ønske. Foto: AP / NTB scanpix
GA ETTER: President Roosevelt - her med Stalin og Churchill - valgte å etterkomme A. B. C. Whipples ønske. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Med dette bildet fikk en standhaftig journalist endret USA for alltid

Forsvaret stoppet bildet fra å komme på trykk. En 25 år gammel journalist ville det annerledes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Journalist Addison Beecher Colvin «Cal» Whipple gikk bort i forrige måned, 94 år gammel, men både New York Times og fotonettstedet Petapixel trekker nå fram hvordan han for evig endret arbeidsvilkårene for amerikansk presse.

Det er fotografen George Strock som tok bildet på ei strand på Papua New Guinea, enten seint 1942 eller tidlig -43.

Da Strock foreviget de døde soldatene hersket det streng sensur i amerikansk forsvarsjournalistikk. Det amerikanske forsvaret nektet pressen å trykke bilder av amerikanske soldater som var drept i strid - og argumenterte med at det ikke ville ikke være gunstig for oppslutningen om krigføringen, og moralen til soldater og pårørende.

Nyhetsmagasinet Life spurte Forsvaret om det var greit at de trykket bildet.

Svaret?

- Nei!

Men den da 25 år gamle journalisten «Cal» var ikke enig. Han satte i gang sin egen kamp for å få bildet på trykk. «Cal» mente bildet var viktig for å gi folk hjemme i USA et inntrykk av hvordan krigens realiteter virkelig var.

- Jeg henvendte meg fra kaptein og major til oberst og general, har «Cal» uttalt.

- Til slutt fikk jeg beskjed om at det var Det hvite hus som måtte fatte beslutningen.

Som sagt, så gjort.

Bildet havnet faktisk på president Franklin D. Roosevelts bord.

Og etter en nøye vurdering valgte presidenten i september 1943 å trosse styrkene han hadde sendt i krig, og omgjøre militærledelsens beslutning. Han valgte å holde med den standhaftige journalisten.

Bildet ble trykket i Life over en helside. I lederen som ledsaget Strocks bilde, het det:

- Det amerikanske folk bør få se sine egne når de faller i krig, for å selv kunne være til stede der det skjedde.

Og med det hadde «Cal» - Addison Beecher Colvin Whipple - for evig forandret arbeidsvilkårene for amerikanske fotojournalister.

<strong>ENDRET JOURNALISTIKKEN:</strong> En iherdig 25-årig journalist ga aldri opp kampen for å få dette bildet på trykk. Foto: George Strock / Time &amp; Life Pictures / Getty Images
ENDRET JOURNALISTIKKEN: En iherdig 25-årig journalist ga aldri opp kampen for å få dette bildet på trykk. Foto: George Strock / Time & Life Pictures / Getty Images Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer