Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med dette brevet la Hitler grunnen for jødeforfølgelsene

Unikt dokument lagt fram i New York.

UNIKT: Brevet er viktig fordi det ser ut til å være det aller første, skriftlige uttrykket for Hitlers syn på jødene og anti-semittismen. Foto AP/Scanpix
UNIKT: Brevet er viktig fordi det ser ut til å være det aller første, skriftlige uttrykket for Hitlers syn på jødene og anti-semittismen. Foto AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunne Simon Wiesenthal-senteret legge fram for pressen et brev som rabbi Marvin Hier presenterte som «et av de viktigste dokumentene i hele historien til Det tredje riket».

Han kunne ha lagt til at det dreier seg om den kanskje aller dystreste delen av denne historien.

Setningen som ifølge Hier er den aller viktigste i det fire sider lange brevet som Hitler skrev i 1919, er denne:
«Fjerning av jødene»

«Det endelige målet» Brevet er viktig fordi det ser ut til å være det aller første, skriftlige uttrykket for Hitlers syn på jødene og anti-semittismen. Samtidig gir det en uhyggelig indikasjon på hvordan han har tenkt å «løse» jødespørsmålet.

I motsetning til pogromene som hadde pågått gjennom mye av Europas historie - rasende folkemasser som trakasserte og drepte jøder - ville Hitler at staten skulle ta hånd om forfølgelsene innenfor et legalt system.
«Det endelige målet må være å fjerne jødene», skriver Hitler.

«Bare en regjering med nasjonal styrke er i stand til å nå disse målene, og aldri en regjering med nasjonal svakhet», fortsetter han i brevet, som er datert 16. september 1919.

Skrevet på bestilling Da brevet ble skrevet var Hitler 30 år gammel og hadde deltatt i første verdenskrig. Han arbeidet ifølge Hier for propaganda-enheten i den tyske hæren.
Hitlers sjef, kaptein Karl Mayr, ga ham oppgaven med å skrive et brev og gi uttrykk for den tyske hærens syn på jødespørsmålet.
Brevet fra Hitler er adressert til Adolf Gemlich, som ifølge CNN var en spion for hæren.

RIKSKANSLER: Her er Adolf Hitler cirka 1933, da han hadde blitt kansler i Det tredje riket. Foto: Roger Viollet/Getty Images
RIKSKANSLER: Her er Adolf Hitler cirka 1933, da han hadde blitt kansler i Det tredje riket. Foto: Roger Viollet/Getty Images Vis mer

- I 1919 skrev Hitler dette. 22 år senere gjennomførte han det, som kansler i Det tredje riket, sa Hier ifølge CNN under gårsdagens pressekonferanse i New York.

Betalte 150.000 dollar Menneskerettsorganisasjonen Simon Wiesenthal-senteret har nylig kjøpt brevet av en privatperson for 150.000 dollar, og vil la det inngå i en utstilling på senterets museum i Los Angeles.Det er andre gang senteret har hatt muligheten til å sikre seg brevet.

I 1988 stakk en annen kjøper av med det sjeldne dokumentet, foran nesa på Simon Wiesenthal-senteret.

CNN siterer fra en engelsk oversettelse av Hitlers brev, som inneholder velkjente antisemittiske forestillinger om jødene.

Der identifiserer han Judaisme som en rase, ikke en religion, som har blitt bevart gjennom «tusener av år med innavl» og bare er opptatt av penger og makt.

«Resultatet er at en ikke-tysk rase lever blant oss, med følelser, tanker og ambisjoner, og har samme retter som oss», skriver Hitler.

Göring Ifølge rabbi Marvin Hier er en av grunnene til at brevet er så viktig at det ikke finnes noen kjent, signert ordre direkte fra Hitler om å utrydde jødene.

SKREKK-DOKUMENT: Her er en del av det fire sider lange brevet fra Adolf Hitler som Simon Wiesenthal-senteret nå har sikret seg for 150.000 dollar. Foto: AP/Mary Altaffer
SKREKK-DOKUMENT: Her er en del av det fire sider lange brevet fra Adolf Hitler som Simon Wiesenthal-senteret nå har sikret seg for 150.000 dollar. Foto: AP/Mary Altaffer Vis mer

I stedet var det ifølge CNN Hitlers nummer to-mann Hermann Göring som gav ordren om «den endlige løsningen» på jødespørsmålet i juli 1941, til Reinhard Heydrich, sjefen for nazistenes sikkerhetsapparat.

Om Hitler tenkte på konsentrasjonsleire og masseutryddelse allerede da brevet ble skrevet, er det imidlertid vanskelig å fastslå.

OPPSIKTSVEKKENDE: Rabbi Marvin Hier ved Simon Wiesenthal-senteret har lagt fram et oppsiktsvekkende dokument skrevet av Adolf Hitler. Her er han fotografert i 2010. Foto: REUTERS/Danny Moloshok
OPPSIKTSVEKKENDE: Rabbi Marvin Hier ved Simon Wiesenthal-senteret har lagt fram et oppsiktsvekkende dokument skrevet av Adolf Hitler. Her er han fotografert i 2010. Foto: REUTERS/Danny Moloshok Vis mer