Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med døden til hjelp

Ingen kunne lese av ansiktet til Christian Sandsdalen at han står tiltalt for overlagt drap da saken mot ham begynte i Oslo byrett i går. Det var en nøktern og tilfreds 79-åring som erklærte seg uskyldig i drap. Tilfreds fordi han hadde fått saken sin opp til doms. Det er første gang aktiv dødshjelp behandles av domstolen her i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken mot den pensjonerte legen som i fjor sommer tok livet av den 45 år gamle MS-pasienten Bodil Bjerkmann, med hennes uttrykkelige samtykke, er sett fram til med forventning av alle som de siste åra har deltatt i debatten omkring såkalt passiv og aktiv dødshjelp. Debatten pågår over hele verden. Den har hittil ingen bred og folkelig deltakelse, men den angår sterkt dem som deltar, i første omgang jurister og leger, etikkyndige og intellektuelle som lenge har forholdt seg til en serie spørsmål i forbindelse med menneskets rett til en mest mulig verdig død. Mange er medlemmer av landsforeningen Mitt livstestament, som har oppnådd gjennomslag for kravet om at dødssyke mennesker ikke skal kunne holdes kunstig i live mot sin vilje.

Neste krav er nå retten til hjelp til å dø når pasienten har en uhelbredelig sykdom som medfører uutholdelige lidelser og pasienten er for syk til å utføre selvmord aleine, såkalt eutanasi - som betyr «god død». Eutanasi har skapt kraftig debatt også i landsforeningen, der mange medlemmer tar sterk avstand fra aktiv dødshjelp. Foreløpig har ingen land innført en slik hjemmel i straffeloven, men i Nederland har en rekke rettsavgjørelser ført til retningslinjer utarbeidet av legeforeningen og påtalemyndigheten som legene må følge for å unngå straff.

I Norge sier paragraf 235 i straffeloven at straffen kan nedsettes betydelig når noen er drept med eget samtykke. Det er derfor få som venter annet enn at Sandsdalen blir behandlet på mildeste måte når dom skal avsies. Videoopptaket som ble vist i retten i går, der en totalt lam, pint og lidende, men psykisk klar Bodil Bjerkmann gir sitt samtykke til dødshjelpen, vitner til ubestridelig fordel for Sandsdalen og paragraf 235. Poenget er likevel at Sandsdalen vil at dommen skal si noe prinsipielt om norsk lov og eutanasi for å påvirke utviklingen i den retning de praktiserer i Nederland.

Det er altså prinsippene som står i sentrum i saken mot Sandsdalen. Han har sagt at han gjerne går i fengsel for sin sak.Tidligere har legen Christian Borchgrevink, som vedgikk på TV at han hadde hjulpet dødssyke pasienter med piller som kunne brukes til selvmord, fått saken sin henlagt. Og lege Stein Husebø fikk påtaleunnlatelse da han for fem år siden bekjentgjorde at han hadde avsluttet livet til en dødssyk pasient som ba om det.

Christian Sandsdalen har selv oppsøkt tiltalen om overlagt drap. Han meldte seg til Riksadvokaten en uke etter han satte to dødelige sprøyter på den dødssyke Bodil Bjerkmann. Han er derfor ikke bare tiltalt for overlagt drap, men også for brudd på legeloven fordi han oppga sykdommen multippel sklerose som dødsårsak på dødsattesten og unnlot å melde fra til politiet umiddelbart om at han selv var skyld i dødsfallet.

Lægeforeningen står klippefast på et bastant nei til aktiv dødshjelp. Sandsdalen har nok skjult støtte fra lege- og sykepleierhold, men ingen får vitne uten å gå fri for straffeforfølgelse. Sandsdalen har på sin side mistet lisensen og retten til å praktisere. Han hevder han er gammel nok til å ta belastningen det er å få en slik sak til doms. Nå er han bønnhørt.Denne uka skal det norske folk trolig diskutere forskjellen på hjelp til selvmord og smertelindring med døden til følge, mellom passiv dødshjelp og en dødelig injeksjon med morfin. Så gjenstår det å se om saken befordrer folkebevegelser for eller mot aktiv dødshjelp. Jeg tror det ikke.

Hele Norges coronakart