Med elevenes oppfinnelse slipper du ikke ut av toalettet før du har vasket hendene

- Bare en tredel av sykehusbesøkende vasker hendene etter toalettbesøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det kalles dansk mesterskap i geniale oppfinnelser, når elever fra høyere teknisk fagskole møtes til nasjonal dyst om hvem som har kommet opp med den beste ideen.

En av ideene som har høstet oppmerksomhet allerede før konkurransen er i gang, er av en gruppe på fire elever fra en videregående skole i den danske byen Aabenraa, skriver Danske Radio.

Vaskepåbud Ifølge kanalen viser nemlig statistikk at nesten bare en tredel av sykehusbesøkende vasker hendene etter toalettbesøk. Det ville elevgruppa gjøre noe med.

De har funnet opp en dør til sykehustoaletter som ikke vil åpnes med mindre man har brukt håndsåpa.

- Det funker som en alternativ løs hvor man åpner døra ved å aktivere en sensor med håndsåpa, sier en av elevene, Andreas Harmouth, til kanalen.

Oppfinnelsen går når til finalen i den nasjonale konkurransen, der den kommer til å være i sterk konkurranse med andre idésterke elever fra danske skoler.

Dårlig håndhygiene Håndvasken er et av de enkleste og effektive tiltakene for å forhindre smitte og infeksjoner. På et sykehus er det spesielt viktig med god håndhygiene.

I en observasjonsundersøkelse gjort av medisinstudent ved UiT, Kristin Olsen fra tidligere i år, kom det fram at bare 19 prosent av de ansatte ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) fulgte de strenge håndhygienekravene da de var i kontakt med pasienter.

HYGIENE: Håndvask et er av de enkleste og mest effektive tiltakene for å unngå smittespredning. Derfor ønsker danske elever å håndheve håndvasken ved danske sykehus.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYGIENE: Håndvask et er av de enkleste og mest effektive tiltakene for å unngå smittespredning. Derfor ønsker danske elever å håndheve håndvasken ved danske sykehus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det kan tenkes at pasienter generelt ikke vet hvor strenge reglene egentlig er, sier hun i en artikkel publisert på UiTs nettsider.

- Håndhygiene er det enkleste og mest effektive helsetiltaket for å forebygge infeksjoner hos deg selv og andre, sier Nina Kristine Sorknes, seniorrådgiver ved Avdeling for infeksjonsovervåkning, Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagbladet i vår.

- Det har vært noen undersøkelser på hvor mange som vasker hendene etter de har vært på toalettet, og det ligger mellom 50 og 75 prosent. Vi kommer nok ikke over 75 prosent, og jeg tror vi kan være nede på 50 prosent, sier Hans Jørn Kolmos, professor ved Klinisk mikrobiologisk avdeling ved Odense Universitetshospital til Dagbladet da.

Vask hendene når du:

• Har vært på do
• Før du skal spise
• Skal lage mat, og mellom ulike operasjoner i matlagingen
• Etter du har tatt på felles berøringspunkter
• Etter du har tatt på kjæledyr

Kilde: Nina Kristine Sorknes, Folkehelseinstituttet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer