Med «Emma» mot brystkreft

Med mamografibussen «Emma» som spydspiss, får alle kvinner mellom 50 og 70 år i Troms og Finnmark nå la seg undersøke for brystkreft. - Vi kommer til å spare sju-åtte liv i året, mener prosjektleder Nils Bjurstam ved Regionssykehuset i Tromsø (RiTø).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mamografisenteret er det mest avanserte i sitt slag i Norge. I dag ble den nye tilveksten til RiTø presentert for media.

Kvinner som sogner til Tromsø by, vil bli innkalt til undersøkelse ved senteret. Kvinner i det øvrige Troms og Finnmark, vil bli oppsøkt av bussen «Emma».

Samtlige 22 000 kvinner mellom 50 og 70 år i Troms og Finnmark skal i løpet av den neste toårsperioden bli fotografert og undersøkt med tanke på brystkreft.

- Den største utfordringen blir å få kvinnene til å møte opp. Mange tenker at de ikke feiler noe. Det bør de ikke. Bittesmå brystkuler kan man ofte ikke kjenne, mener sykehusdirektør Knut E. Schrøder.

«Emma» skal prøves ut mens den står i Tromsø. Men fra august av vil bussen rulle rundt på veiene i Troms og Finnmark, oppholde seg noen dager eller uker på hvert sted - og røntgenfotografere flest mulig kvinnebryster.

- På de to neste åra skal vi ha undersøkt brystene på godt over 80 prosent av alle kvinner i risikoalderen. Men målet er 100 prosent, sier prosjektleder Nils Bjurstam. Han er overlege i radiologi, og ble «headhuntet» til prosjektet i Tromsø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer