Med «Emma» mot brystkreft

Med mamografibussen «Emma» som spydspiss, får alle kvinner mellom 50 og 70 år i Troms og Finnmark nå la seg undersøke for brystkreft. - Vi kommer til å spare sju-åtte liv i året, mener prosjektleder Nils Bjurstam ved Regionssykehuset i Tromsø (RiTø).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mamografisenteret er det mest avanserte i sitt slag i Norge. I dag ble den nye tilveksten til RiTø presentert for media.

Kvinner som sogner til Tromsø by, vil bli innkalt til undersøkelse ved senteret. Kvinner i det øvrige Troms og Finnmark, vil bli oppsøkt av bussen «Emma».

Samtlige 22 000 kvinner mellom 50 og 70 år i Troms og Finnmark skal i løpet av den neste toårsperioden bli fotografert og undersøkt med tanke på brystkreft.

- Den største utfordringen blir å få kvinnene til å møte opp. Mange tenker at de ikke feiler noe. Det bør de ikke. Bittesmå brystkuler kan man ofte ikke kjenne, mener sykehusdirektør Knut E. Schrøder.

«Emma» skal prøves ut mens den står i Tromsø. Men fra august av vil bussen rulle rundt på veiene i Troms og Finnmark, oppholde seg noen dager eller uker på hvert sted - og røntgenfotografere flest mulig kvinnebryster.

- På de to neste åra skal vi ha undersøkt brystene på godt over 80 prosent av alle kvinner i risikoalderen. Men målet er 100 prosent, sier prosjektleder Nils Bjurstam. Han er overlege i radiologi, og ble «headhuntet» til prosjektet i Tromsø.

- I forhold til folketallet i Troms og Finnmark berger vi trolig sju-åtte kvinner fra kreftdøden hvert år. Jo tidligere en kreftsvulst blir avdekket, jo lettere blir det å gjøre inngrep. Og desto mindre blir risikoen for spredning, sier Bjurstam.

I løpet av ett år vil mamografibussen «Emma» være utstyrt for å sende bilder digitalt.

- Det blir helt nytt, selv i verdensmålestokk. Da kan vårt personell sitte i bussen i Lakselv, og sende bilder via satelitt til senteret i Tromsø. Fagfolk kan raskt se hvem som har kreft, og gi raske tilbakemeldinger. Dermed kan vi drive effektiv behandling på stedet.

Prosjektleder Bjurstam og sykehusdirektør Schrøder regner med at tilbudet kan utvides til å gjelde også kvinner mellom 40 og 50 år. Kvinner oppfordres til å la seg brystkreft-undersøke hvert annet år.

I løpet av 2003 skal alle Norges kvinner i risikoalderen ha tilbud om jevnlig innkalling til brystkreft-undersøkelse. I dag yter bare noen få fylker et slikt tilbud.

PS. En CT-maskin som RiTø mottok i 1978, fikk navnet «Oluf». Dermed ble det naturlig å kalle mamografibussen for «Emma»...