Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med enkle pennestrøk kan Trump legge Obamas arv i grus. Det kan Obama delvis takke seg selv for

Avfeiende kommentarer som «jeg vant» og «valget er over» satte Barack Obama i unåde hos republikanerne. Da gikk han over hodene deres.

SKJØR POLITISK ARV: Deler av den avgåtte presidenten Barack Obamas politisk arv, ble bygget på skjør på grunn gjennom presidentforordninger. Framfor å forankre politikken i USAs lovgivende forsamling og sentralt folkevalgte politikere, gikk Obama over hodene deres. Nå river USAs nye president Donald Trump ned deler av Obamas arv og kan gjøre det med et enkelt pennestrøk. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SKJØR POLITISK ARV: Deler av den avgåtte presidenten Barack Obamas politisk arv, ble bygget på skjør på grunn gjennom presidentforordninger. Framfor å forankre politikken i USAs lovgivende forsamling og sentralt folkevalgte politikere, gikk Obama over hodene deres. Nå river USAs nye president Donald Trump ned deler av Obamas arv og kan gjøre det med et enkelt pennestrøk. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tur og orden har Donald Trump, USAs nyinnsatte president, gått løs på sin forgjengers politiske arv. Med enkle pennestrøk har deler av avgåtte Barack Obamas politikk blitt nullstilt.

Gjennom presidentforordninger, ikke gjennom lovforslag og de folkevalgte, tvang den avgåtte presidenten gjennom deler av sin - for mange amerikanere - kontroversielle politikk. Nå får Obamas politiske ettermæle svi fordi han ikke klarte å forankre forandringen han lovet bedre.

Det er dels hans egen feil.

«Valget er over»

SIGNERT: President Donald Trump har signert en ordre om at USA skal trekke seg fra frihandelsavtalen TPP mellom USA og Stillehavsregionen. Video: AP Vis mer

«Jeg vant». Det var kontant, avfeiende og ifølge republikanerne også fullt av forakt.

Det var en nyinnsatt Barack Obamas svar på republikanernes forundring over det de mente var uansvarlig bruk av skattepenger. Daværende minoritetsleder i Representantenes hus, John Boehner, stusset over at millioner av dollar i Obamas i økonomiske redningspakke skulle gå til prevensjonsmidler.

«Hvordan stimulerer det økonomien», spurte republikaneren Boehner pressen retorisk etter det som var Obamas første møte med sine republikanske motstandere som president 23. januar 2009.

Da ble tonen satt, og året etter surnet det - igjen under et møte med republikanerne.

«Valget er over», sa Obama syrlig for åpent kamera til den republikanske nestoren John McCain, senatoren fra Arizona Obama slo i 2008-valget. McCain var republikanernes hovedperson i møtet om det som etter hvert ble kjent som «Obamacare», Barack Obamas helsereform.

TAKKET: Da Barack Obama holdt sin avskjedstale takket han den amerikanske befolkningen for at de hadde gjort ham til en bedre president. VIDEO: CNN Vis mer

Igjen ante republikanerne presidentens forakt for deres innvendinger.

- Møtet var fatalt mislykket, sier Anders Romarheim, forsker ved Institutt for Forsvarsstudier og USA-kjenner til Dagbladet.

Det som skulle være anledninger for Barack Obama til å utvise lederskap, feilet. Republikanerne var ikke interessert i det han hadde å tilby. Begge partene steilet.

- Det var en monumental feilbedømming. Det ble drittslenging mellom Obama og McCain. Allerede der så man at dette ikke kom til å bli noe godt samarbeid, at Obama ikke hadde det nødvendige håndlaget, sier Romarheim.

- Destruktiv skyttergravskrig

Samme år, i 2010, uttalte Senatets daværende minoritetsleder Mitch McConnell at republikanernes fremste mål under Obama, var å gjøre ham til en «en-periode-president». McConnell gjorde det klart at republikanerne ville blokkere alle Obamas politiske framstøt.

USAS 45. PRESIDENT: Her taler Donald Trump, for første gang som president for USA. Video: CNN / AP Vis mer

Det var det offisielle startskuddet for Republikanernes aktive motarbeidelse av alt som var signert eller lukta Obama.

- For hver presidentperiode som går så sier vi med rette at amerikansk politikk blir ytterligere polarisert. I tiltakende grad har det blitt en rein destruktiv skyttergravskrig langs partilinjene, sier Romarheim om det politiske klimaet i USA.

Politikken Obama ville føre og deretter førte, var opprørende for en veldig viktig gruppering i USA: de konservative. Romarheim mener Obama ble høyere ansett utenlands enn hjemme for det han gjorde i USA - særlig hos europeere.

- Obama er den mest liberale presidenten USA har hatt siden krigen, med Jimmy Carter som eneste konkurrent. Han har liberalisert USA hva angår rettigheter for kvinner, immigranter og minoriteter. Han har løftet rasepolitikk, LGBT-rettigheter og jobber for våpenkontroll og helsereform, sier Romarheim.

Hvor kontroversielt disse endringene faktisk var og er i USA, tror han imidlertid ikke europeere - nordmenn inkludert - har tatt innover seg.

- Der tror jeg vi har en blindsone, sier Romarheim.

Hvordan ble klima til?

I sitt virke som forsker har han brukt mye tid på å forstå hva som karakteriserer de konservative i USA. Han beskriver oppgaven som krevende.

HAR MED SEG GAVE: En stor politieskorte fulgte Donald Trump til Det hvite hus. Der ble han og Melania tatt imot av Obama-paret. Video: CNN Vis mer

- De er annerledes enn konservative i Europa. Deler av gruppen har reaksjonære tilbøyeligheter. Et illustrerende eksempel for hva som er essensielt for de konservative USA, er hvilken posisjon kandidater til høyesterett har til abort, sier USA-forskeren.

I det henseende er det også viktig å forstå USAs høyesteretts rolle i det amerikanske samfunnet, mener Romarheim.

- Den institusjonen er enormt viktig i USA. Den kan blokkere lover og gjør det jevnlig. Det Kongressen og Det hvite hus foretar seg, kan høyesterett opprette en sak på, trenere og reversere hvis de mener det er grunnlovsstridig. I USA er maktens tredeling veldig tydelig, sier forskeren.

I sum mener han at dette klimaet nærmest tvang Obama til å gå over hodet på USAs sentrale folkevalgte i Kongressen - den lovgivende forsamlingen med to kamre: Representantenes hus og Senatet. Slik blir det sjeldent varige politiske endringer av.

OBAMA OM TRUMP: Obama snakker om sitt beste råd til Trump under sin siste pressekonferanse 18. januar. Video: CNN Vis mer

- Ja, noe av skylda er på Obama selv. Han har jevnlig utvist dårlig politisk håndverk når han har forsøkt å få gjennom saker. Det har vært en liberal slagside hele veien, men det hatske og polariserte politiske klimaet er en viktigere forklaringsårsak på hvorfor det ble sånn.

Og da kan Obama angre på å ha brukt frasene «jeg vant» og «valget er over» overfor politiske motstandere som hadde lidd et av sine verste nederlag i moderne amerikansk historie.

- Obama klarte aldri å redefinere det nedlatende inntrykket meningsmotstanderne hans fikk av ham, men samtidig er det 25 år siden noen klarte å få til et godt og konstruktivt forhold til sine politiske motstandere i Kongressen. Det var Bill Clinton. Obama og Bush klarte det aldri, men så var Clinton et særegent politisk talent. Obama er et særegent politisk retorisk talent, deri ligger forskjellen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling