- Med et felles nødnummer vil ikke politiet «glemme» å varsle brannvesenet

Bjørnar Huvestad måtte se huset sitt brenne ned mens han ventet på brannvesenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til torsdag tok det fyr i eneboligen til Bjørnar Huvestad i Stokke i Vestfold. Huvestad ringte 112, og politi og ambulanse kom raskt til stedet. Operasjonssentralen glemte imidlertid å varsle brannvesenet.

Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for brann og redning i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), mener saken er nok et eksempel på at vi trenger et felles nødnummer i Norge.

- Vi så det også da drapene på Valdresekspressen skjedde - at ikke alle nødetatene ble varslet samtidig. At brannvesenet ikke ble varslet før om brannen i Stokke kunne vært unngått hvis vi hadde hatt et felles nødnummer, sier hun.

- Jeg vet ikke hvor mye av huset som kunne vært reddet i dette tilfellet, men det er jo helt åpenlyst at brannvesenet må få beskjed når det brenner. En brann utvikler seg raskt, hvert minutt teller.

- Hindrer misforståelser Pedersen mener det er livsnødvendig at alle nødetatene får den samme informasjonen samtidig.

KOM SEG UT: Bjørnar Huvestad klarte sammen med sønnen å komme seg ut av det brennende huset natt til torsdag. Utenfor ble de sammen med politi og ambulanse stående og vente på brannvesenet, som operasjonssentralen hadde glemt å varsle. Foto: Peder Gjærsøe
KOM SEG UT: Bjørnar Huvestad klarte sammen med sønnen å komme seg ut av det brennende huset natt til torsdag. Utenfor ble de sammen med politi og ambulanse stående og vente på brannvesenet, som operasjonssentralen hadde glemt å varsle. Foto: Peder Gjærsøe Vis mer

- Med et felles nødnummer vil alle sitte på samme informasjon, og det vil fjerne muligheten for at noen glemmer å varsle andre. Et felles nødnummer fjerner muligheten for misforståelser mellom de ulike nødetatene i viktige og store hendelser, sier hun.

- Vi har diskutert et felles nødnummer i 60 år - nå har vi ikke mer tid å miste, sier Pedersen, som også ønsker en løsning med felles beredskapsgrenser.

Prøveprosjekt I 2012 besluttet regjeringen å gjennomføre et pilotprosjekt i Drammen for å prøve ut ett felles nødnummer og felles nødsentraler for brannvesen, politiet og helsetjenesten.

I dag er nødsentralene samlet, men bruk av et felles nødnummer er ennå ikke testet ut. Det felles nummeret vil være 112, og ringer du 110 eller 113 vil du automatisk bli overført til samme nødsentral.

Hadia Tajik (Ap), leder for Stortingets justiskomite, mener også det beste vil være å innføre et felles nødnummer.

Du kan ringe 911

911 ble lovfestet som landsomfattende nødnummer i USA i 1999. Siden har nummeret blitt kjent verden over blant annet fordi det ofte nevnes i filmer.

- 911 er nødnummeret i USA, men fungerer også som et felles europeisk nødnummer, sier Elisabeth Sørbøe Aarsæther, assisterende direktør i Post- og teletilsynet.

I Norge har vi i dag tre nødnumre: 113 for ambulanse, 112 for politi og 110 for brannvesenet. Slår du 911 i et nødstilfelle i Norge vil du bli viderekoblet til 112.

- I de aller fleste mobiltelefoner er det en funksjon som gjør at du automatisk vidrekobles til en nødsentral i det landet du befinner deg i hvis du slår 911, sier Aarsæther.

Ifølge Wikipedia begynte mange nordmenn å ringe 911 i nødstilfeller etter at tv-serien Rescue 911 ble svært populær.

- De har det i mange andre land, og det fungerer godt. Når det er sagt er det helt klart knyttet utfordringer til dette, både norsk geografi og ulike kulturer i nødetatene, og vi må finne ut hvordan vi kan gjøre det på best mulig måte.

Hun mener at fordelene helt klart er større enn ulempene hvis det gjennomføres på en god måte, men er opptatt av at pilotprosjektet i Drammen må gjennomføres før det tas en endelig beslutning.

- Det handler først og fremst om at de etatene som skal få beskjed, får beskjed umiddelbart. Slik det er i dag risikerer vi at informasjon går tapt på veien og at vi mister tid, sier hun.

2014 Trond Øvstedal, kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartmentet, forteller at de basert på erfaringene i pilotprosjektet i Drammen så langt har bestemt seg for å gjøre justeringer i måten prosjektet gjennomføres på

- Men målet er det samme: nemlig å sikre best mulig beslutningsgrunnlag for om Norge skal innføre felles nødnummer og felles nødsentraler, sier Øvstedal.

VIL HA FELLES NUMMER: Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), mener det er på høy tid at vi får et felles nødnummer i Norge. Foto: Kai Myhre / DSB
VIL HA FELLES NUMMER: Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), mener det er på høy tid at vi får et felles nødnummer i Norge. Foto: Kai Myhre / DSB Vis mer

Beslutningsgrunnlaget skal foreligge innen utgangen av 2014. Øvstedal forteller at etatene skal etablere en prøveordning med en felles sentral for mottak av nødmeldinger hvor representantene fra hver etat bruker teknisk utstyr hentet fra egen etat.

- Dette vil gi en praktisk utprøving av muligheter til å forbedre informasjonsflyten og samvirke mellom nødetatene, uten at man må bygge om eksisterende utstyr slik at det blir likt, slik tanken for pilotprosjektet først var.

- For lang tid Diskusjonen rundt et felles nødnummer har pågått i lang tid - for lang tid, mener Anders B. Werp (H) i Stortingets Justiskomite.

- Jeg synes det har tatt for lang tid. Nødetatene trenger ikke den usikkerheten det medfører å ikke vite hva som skal skje i framtida hengende over seg, sier han, men vil ikke trekke noen konklusjon på hva som vil være det beste alternativet.

- Før vi trekker en konklusjon må vi få faglig innspill og se på hvordan det fungerer i andre land. Men vi kan ikke ha dette hengende som et usikkert tema - vi må ha en gjennomgang og vurdering.

FUNGERER GODT: Hadia Tajik vil ha felles nødnummer i Norge. - De har det i mange andre land, og det fungerer godt, sier hun. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FUNGERER GODT: Hadia Tajik vil ha felles nødnummer i Norge. - De har det i mange andre land, og det fungerer godt, sier hun. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Werp forteller at han har vært på besøk hos og snakket med operatørene ved sentralen i Drammen, som forteller om gode opplevelser med det nye systemet.

- Jeg har blitt fortalt om udelt positive erfaringer både fra politiet, brannvesenet og helsevesenet, sier han.

- Ser ikke behovet Menneskelige feil som den som skjedde i Stokke natt til torsdag er nesten umulig å gardere seg mot, og et felles nødnummer vil ikke løse problemet, mener Anne Cecilie Daae, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

- Helsedirektoratet ser ikke noe behov for et felles nødnummer. 112 oppfyller de kravene EUs regelverk stiller, men i tillegg har vi i dag de fagspesifikke numrene 110 og 113.

Hun mener den riktige fagkompetansen ikke kan sikres på samme måte som nå, og at det vil bli utfordrende å gi innringere riktig medisinsk råd hvis ikke alle operatørene sitter på den samme medisinske kompetansen.

VIL IKKE HA FELLES NUMMER: Menneskelige feil som den som skjedde i Stokke natt til torsdag er nesten umulig å gardere seg mot, mener Anne Cecilie Daae, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.
VIL IKKE HA FELLES NUMMER: Menneskelige feil som den som skjedde i Stokke natt til torsdag er nesten umulig å gardere seg mot, mener Anne Cecilie Daae, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Vis mer

- 113 er selv bærebjelken i det akuttmedisinske systemet, og sikrer at befolkningen får faglig medisinsk hjelp når de trenger det, sier Daae.

- Jeg tror også at et felles nødnummer er et helt feil spor å følge. Vi er ikke imot å samarbeide godt med de andre nøtetatene, og det er viktig med kontinuerlig opplæring og felles øvelser for å sikre et godt samarbeid og det nye nødnettet blir helt sentralt for å effektivisere og forbedre innsatsen i den samlede nødmeldetjenestsen.

VIL HA EN AVGJØRELSE: Anders B. Werp (H) i Stortingets Justiskomite mener det har tatt for lang tid å avgjøre om det skal innføres felles nødnummer. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VIL HA EN AVGJØRELSE: Anders B. Werp (H) i Stortingets Justiskomite mener det har tatt for lang tid å avgjøre om det skal innføres felles nødnummer. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer