FEIL: Helt nederst på sokkelen av Kalasjnikov-statuen har det sneket seg inn en feil, nemlig en tegning av et nazi-våpen fra 2. verdenskrig. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB scanpix
FEIL: Helt nederst på sokkelen av Kalasjnikov-statuen har det sneket seg inn en feil, nemlig en tegning av et nazi-våpen fra 2. verdenskrig. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB scanpixVis mer

Med et stort monument skulle russerne hedre mannen bak AK-47. Det var bare ett problem

Det var et tysk nazivåpen avbildet på sokkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uka avduket russiske myndigheter et monument til ære for den avdøde våpenkonstruktøren Mikhail Kalasjnikov.

Han døde i desember 2013, men vil for alltid bli husket som mannen som utviklet automatgeværet AK-47.

Monumentet som ble avduket er en statue av Kalasjnikov med en AK-47 i hendene.

Men kun tre dager etter avdukingen måtte arbeidere gyve løs på monumentet, skriver Sky News.

Nazi-våpen på sokkelen

Det ingen så under feiringen tre dager i forveien, var at det var noe som ikke helt stemte.

På statuesokkelen var det nemlig tegnet inn et Sturmgewehr 44 (StG 44), et tysk automatgevær som kom helt på slutte av andre verdenskrig.

ETTER: Sånn ser det ut etter at det tyske våpen har blitt kuttet bort fra monumentet. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB scanpix
ETTER: Sånn ser det ut etter at det tyske våpen har blitt kuttet bort fra monumentet. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB scanpix Vis mer

Det falt selvsagt ikke i god jord, og dermed måtte statuen modifiseres. En vinkelsliper ble brukt for å kutte tegningen av det tyske geværet fra statuen.

Mannen bak monumentet, Salavat Skcherbakov, aner ikke hvordan det tyske våpenet fant veien til skulpturen, og sa at han ikke hadde «noen sabotører i mitt lag som valgte den gale tegningen med vilje».

- Jeg gjorde ikke det jeg heller. Det kan ha blitt gjort en feil, men vi må finne ut om det er sånn eller ikke, sier Skcherbakov.

Ifølge en talsperson for den russiske militære og historiske forening, måtte tegningen fjernes ellers «måtte mange ting ha blitt forklart».

- Stolt, men trist

Mikhail Kalasjnikov designet våpenet i 1947, basert på sine erfaringer som soldat i Den røde hær under 2. verdenskrig. Siden våpen ble satt i masseproduksjon i 1949 har det blitt spredd rundt hele verden.

Våpenet har tatt livet av millioner av mennesker, og er et etterspurt våpen den dag i dag. Totalt rundt 100 millioner Kalasjnikov-våpen skal være solgt.

Mikhail Kalasjnikov var ikke glad for at våpenet ble spredd over hele verden, men var likevel stolt av sin oppfinnelse, som han sa var laget for forsvar, ikke angrep.

Men han hadde noen betenkeligheter.

- Jeg er stolt av min oppfinnelse, men det gjør meg trist at det brukes av terrorister. Jeg skulle ønsket jeg hadde funnet opp en maskin som folk kunne bruke eller som kunne hjelpe bøndene med deres arbeid - for eksempel en gressklipper, sa han under et besøk i Tyskland i 2002.

Halvannet år før han døde sendte våpenkonstruktøren et brev til den russiske patriarken Kirill.

- Min sjelelige pine er umulig å bære. Jeg har ennå det ubesvarte spørsmålet. Hvis mitt våpen har krevd menneskers liv, kan det være at jeg, en kristen og en ortodoks troende, er ansvarlig for deres død? spør han i brevet.

AK-47 er også avbildet i Mosambiks flagg.

AVDUKET: Tirsdag ble statuen avduket. Fredag oppdaget våkne øyer at et tysk våpen var avbildet på statuesokkelen. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB scanpix
AVDUKET: Tirsdag ble statuen avduket. Fredag oppdaget våkne øyer at et tysk våpen var avbildet på statuesokkelen. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB scanpix Vis mer