SÅ OPP TIL THATCHER: - Hun gjennomførte tøffe, knallharde reformer som virket upopulære, men som ingen har snudd i ettertid, sier Frp-leder Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SÅ OPP TIL THATCHER: - Hun gjennomførte tøffe, knallharde reformer som virket upopulære, men som ingen har snudd i ettertid, sier Frp-leder Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Med ett punktum begynner en ny setning

Siv Jensen sørger over at hennes store politiske idol har gått bort. I dag startet Frp valgkampen med å feire sitt 40-årsjubileum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siv Jensen, Carl I. Hagen og resten av Frp feiret i dag partiets 40-årsjubileum på Saga kino - stedet der partiets forgjenger, Anders Langes parti, ble stiftet i 1973. Under visningen av dokumentaren om partiets historie, tikket meldingen inn om at toryenes leder, Margaret Thatcher, er død. Thatcher har vært Frp-leder Siv Jensen store politiske idol.

- En stor personlighet
- Det er en stor politisk personlighet som har gått bort. Hun satte enorme spor etter seg ikke bare i Storbritannia, men i verdenspolitikken. Hun fikk til enormt mye. Hun gjennomførte tøffe, knallharde reformer som virket upopulære, men som ingen har snudd i ettertid, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Siv Jensen møtte Margareth Thatcher i London 11. september 2010.

- Jeg var så heldig å få møte Thatcher i London. Det var riktignok en redusert utgave, men like fullt var det en fantastisk opplevelse, sier Jensen i dag.

- Jeg gledet meg som en unge til å møte henne. Forventningene var nesten barnslige, for noe større enn dette kan jeg nesten ikke tenke at jeg får oppleve, sier Siv Jensen. Margaret Thatcher er mitt forbilde. Mye av det reformarbeidet hun gjorde som statsminister står seg fortsatt. Thatcher tok avgjørende grep for britisk økonomi og var en fantastisk politiker, sa Jensen til Dagbladet den gang.  

- Hva tenker du om at ditt politiske forbilde dør akkurat i dag når Frp jubilerer?

- Er det ikke sånn at med ett punktum så begynner en ny setning? Men det er veldig vemodig, sier Siv Jensen.

- Vi vant
Både Carl I Hagen og Siv Jensen holdt tale til nye og gamle Frp-topper under 40-årsmarkeringen i dag. Begge virket sikre på at de går mot valgseier sammen med Høyre til høsten.

- Alle skjellordene, all mobbingen, all trakasseringen, vi har stått han av. Vi har voks tog vi har vunnet. Jeg vil sende en hilsen til dem. Takk for all oppmerksomheten dere har gitt oss. I dag kan vi si: dere tapte, vi vant, sa Siv Jensen.

- Trygghet og frihet
Trygghet og frihet var to ord som gikk igjen, i særlig fokus var kvinner og eldre. Om hundre dager er målet nådd, mener Siv Jensen.

- Vi vil ta tryggheten tilbake i gatene, i lokalsamfunnene for barna og landets eldre. Innbyggernes sikkerhet og trygghet i alle faser av livet er vår viktigste oppgave. Vi vil tenke nytt og tenke stort, sa Frp-lederen.

Kvinner skal bestemme hvem de vil gifte seg med, hvilke klær de vil gå med, hvilken utdanning de skal ta. Kvinner skal kunne gå i fred på gaten, det samme skal de eldre. Dette har med en felles verdiplattform å gjøre, mener Frp-lederen.

- De som kommer hit og respekterer det, er hjertelig velkommen. De som ikke er villige til det, må finne seg en annen plattform og reise, sa Jensen.

- Folk skal ha trygghet for at de får den hjelp de trenger når behovet gjelder. De skal ha trygghet for at det offenlige leverer tjenester som innbyggerne har krav på til rett tid, rett sted og av høy kvalitet, sa Jensen, og nevnte foreldres rett til å gjøre kloke valg for sine barn, gründerne, arbeidsfolk og den lille manns frihet i kampen mot etatene.

- Vi vil bytte ut politikere som vil tenke for folk med politikere som lar folk få tenke selv. Friheten til innbyggerne skal vinnes tilbake, sa Jensen.

Andre kampsaker hun spesielt nevner er utbygging av moderne infrastruktur - uten bompenger - og vedlikehold av sykehjem og skoler. Salamandere, øyenstikkere og handlingsregel vrakes.

Siv Jensen understreket i talen sin at Frp ikke skal i regjering for å administrere andres politikk.

- Vi skal ikke gå i noen SV-felle. Vi skal i regjering av en grunn: En enklere hverdag for folk flest, sa Frp-lederen.