Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Med fakler og roser gir vi verden beskjed. Vi lar ikke frykten knekke oss»

200 000 på minnemarkering i Oslo.

TUSENVIS:  Tusenvis av mennsker er møtt fram på Rådhusplassen i Oslo. 

Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
TUSENVIS: Tusenvis av mennsker er møtt fram på Rådhusplassen i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over hele landet er nordmenn i kveld samlet til fakkel- og rosetog og minnemarkeringer for ofrene for bombeattentatet mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya. 

I Oslo har så mange mennesker møtt fram at den planlagte marsjen gjennom gatene ikke lot seg gjenomføre.

Over hele Rådhusplassen, helt ned til Aker brygge og langt opp i Karl Johan er det fullt av mennesker med blomster.

-  Vi er så mange mennesker at det er praktisk umulig å gjennomføre marsjen. Men det er fullt med mennesker med roser i gatene, det er jo også blomstertog, sier konfransier Asgeir Borgemoen til publikum.

I stedet for rosemarsjen blir folk oppfordret til å legge ned blomster rundt om i byen. 

- Over 100 000 På forhånd hadde 58 000 mennesker varslet at de ville gå i tog bare i Oslo. Politiet anslår at rundt 250 000 personer har møtt fram i hovedstaden. I tillegg er det markeringer i Bergen, Stavanger, Trondheim, Molde og mange Tønsberg, Halden, Kristiansand og en rekke større og mindre steder.

LØFTET ROSENE:  Rundt 200 000 mennesker samlet seg med roser samler seg ved Oslo rådhus i kveld..
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
LØFTET ROSENE: Rundt 200 000 mennesker samlet seg med roser samler seg ved Oslo rådhus i kveld.. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Vis mer

Oslo sentrum forandres til et blomsterhav i det tusenvis holde blomstene opp mot himmelen mens de synger Nordahl Griegs kjente sang «Til ungdommen.» Spontant starter folkemengden også å synge «Ja, vi elsker.»

Anne Grete og Gunnar Bjørnsrud fra Oslo er to av dem som har tatt turen ned til Rådhusplassen.  

-  Vi er ikke personlig berørt, men dette er så grusomt. Vi er her for å vise vår støtte til de som er rammet, sier de to, som er målløse over det store oppmøtet.

- Lar ikke frykten knekke oss -  I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å besvarer grusomhet med nærhet. Vi har valgt å møte hat med samhold. Vi har valgt å vise hva vi står for, sa kronsprinsen som holdt den første appellen på Rådhusplassen.

Statsminister Jens Stoltenberg ble møtt med jubel da han gikk opp på talerstolen. Han ble overveldet over det store oppmøtet.

- Vi er sønderknuste, men vi gir oss ikke. Med fakler og roser gir vi verden beskjed. Vi lar ikke frykten knekke oss, sa han til de frammøtte.

VISTE STØTTE: Anne Grete og Gunnar Bjørnsrud var to av de 200 000 som deltok på minnemarkeringen på Rådhusplassen. Foto: Lise Grønskar / Dagbladet
VISTE STØTTE: Anne Grete og Gunnar Bjørnsrud var to av de 200 000 som deltok på minnemarkeringen på Rådhusplassen. Foto: Lise Grønskar / Dagbladet Vis mer

- Det folkehavet jeg ser foran meg i dag og den varmen jeg kjenner fra hele landet gjør meg sikker. Vi består prøven; ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et folk, fastslo statsministeren.

Stort inntrykk gjorde også AUFs leder Eskil Pedersen som befant seg midt i terroren på Utøya fredag. Han skalv i stemmen da han framførte appellen sin, til stor applaus.

-  Vi skal sammen straffe morderen, sier Oslos ordfører Fabian Stang i sin appell.

 - Vår straff skal være mere raushet, mere toleranse og mer demokrati, fastslår han.

FOLKEHAV:  I Oslo er det møtt fram så mange mennesker at det er praktisk umulig å gjennomføre en marsj. 
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
FOLKEHAV: I Oslo er det møtt fram så mange mennesker at det er praktisk umulig å gjennomføre en marsj. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer