- Med fire rettssakkyndige i en og samme sak, er det klart det oppstår en posisjonskamp

I dag vil psykiatrirapportene stå i sentrum i Oslo Tingrett.

PÅ SAMME BENK: De fire sakkyndige rettspsykiaterne (fv) Torgeir Husby, Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Bildet er fra sal 250 i Oslo tinghus onsdag på tredje dag av rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
PÅ SAMME BENK: De fire sakkyndige rettspsykiaterne (fv) Torgeir Husby, Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Bildet er fra sal 250 i Oslo tinghus onsdag på tredje dag av rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kastet for første gang tre av de sakkyndige psykiaterne i terrorsaken seg inn i utspørringen av Anders Behring Breivik.

• Torgeir Husby spurte om hva som skulle være årsakene til at han og Sørheim skulle ha løyet i sin rapport, slik Breivik hevder.

• Terje Tørrissen spurte Breivik om hans hang til å bruke prosentog tallangivelser når han snakker og hvordan han generelt tilegnet seg, og tolket, informasjon.

• Synne Sørheim spurte om Breiviks meditasjonen og «av-emosjonalisering».

Når retten settes igjen i dag, vil Breivik forklare seg ferdig om hva som skjedde på Utøya, før statsadvokatene vil spørre Breivik ut om tiden etter 22. juli.

Da vil blant annet de to psykiatrirapportene bli et tema.

På samme benk Tørrissen og Aspaas konkluderte i sin rapport med at Breivik er tilregnelig. De falt da ned på stikk motsatt konklusjon som Synne Sørheim og Torgeir Husby, som utførte den første sakkyndigrapporten.

Breivik svarte tilsynelatende etter beste evne på spørsmålene han fikk. Han kan forvente seg liknende spørsmål fra dem i dagene og ukene som kommer, når hans tilregnelighet skal vurderes nærmere.

Nå sitter de fire sakkyndige på samme benk i Oslo tingrett og følger med på terroristens forklaringer.

KONTAKT: VG siterte fredag flere som reagerte på den hyppige kontakten mellom Husby og statsadvokatene i pausene i retten. Her snakker forsvarer Geir Lippestad (f.v.) med rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KONTAKT: VG siterte fredag flere som reagerte på den hyppige kontakten mellom Husby og statsadvokatene i pausene i retten. Her snakker forsvarer Geir Lippestad (f.v.) med rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Aspaas sier følgende om å sitte på samme benk som Sørheim og Husby:

- Det går greit, det er fin stemning. Vi kjenner hverandre fra før og er gode kolleger. Det er gemyttlig, sier Aspaas til Dagbladet.

Terje Tørrissen og Torgeir Husby svarte «ingen kommentar» på Dagbladets spørsmål.

«Battle of the expert's» VG siterte fredag flere som reagerte på den hyppige kontakten mellom nettopp Husby og statsadvokatene i pausene i retten.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra sier de forsøker å begrense kontakten med de sakkyndige.

- Det er svært beskjeden kontakt mellom oss og dem, vi snakker så vidt om vær og vind. Vi har ikke spurt dem en eneste gang om faglige ting. Det holder vi oss unna. Vi har nok å gjøre med jobben vi skal gjøre. Det er så klart en fare med lange rettssaker at man etter hvert blir godt kjent, men vi må være rolletydelige. Da tror jeg vi får en god prosess, sier Bæra til Dagbladet.

Posisjonskamp Rettspsykolog Pål Grøndahl, en av Norges fremste sakkyndige, sier følgende om situasjonen:

- Kontakten mellom sakkyndige, aktorat og forsvarere varier etter hva slags type sak det er. Min erfaring som rettspsykolog er at det i vanskelige saker nesten ikke er kontakt mellom sakkyndige og de andre aktørene. Og dette er jo en vrien sak når det gjelder vurderingen av hans tilregnelighet. Det er ikke vanlig at aktor eller forsvarer underveis rådfører seg med de sakkyndige under rettssaken, ber om råd eller vurderinger. Samtaler om tiltalte kan forekomme, men da helst i saker hvor konklusjonen er åpenbar for alle involverte, sier Grøndahl og legger til:

- Med fire rettssakkyndige i en og samme sak, er det klart det oppstår en posisjonskamp. Dette blir «battle of the expert's». Psykiaternes rolle er med andre ord helt sentral i saken. Og det var knyttet stor spenning til vurderingene i den siste rapporten. Da Tørrissen og Aspaas ble utnevnt som nye sakkyndige for å undersøkt Anders Behring Breivik, var både de og politiet svært bekymret for mulige lekkasjer.

Fikk kryptert e-post Dagbladet kjenner til at de to fikk sikkerhetsklarert PC, mobiltelefoner med hemmelig nummer og kryptert e-postprogram. Agnar Aspaas bekrefter dette overfor Dagbladet.

- Vi visste det ville bli mye oppmerksomhet rundt arbeidet. Vi bor på hvert vårt sted et stykke fra hverandre, så vi måtte kommunisere
på telefon og e-post. Vi diskuterte det med politiet. Å sende dokumenter på e-post oss imellom anså vi som like risikofylt som å sende et åpent postkort. Så da fikk vi sikker linje og har brukt det, sier Aspaas til Dagbladet.

Fornøyd De to psykiaterne er fornøyd med at konklusjonen ikke lekket ut før de la fram rapporten.

-KAMP:  Rettspsykolog Pål Grøndahl sier at det er klart at det oppstår en posisjonskamp.

Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
-KAMP: Rettspsykolog Pål Grøndahl sier at det er klart at det oppstår en posisjonskamp. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

- Vi fikk noen henvendelser fra pressen på slutten, jeg tror det var fra dere, men vi tåkela det så godt vi kunne.

4. april skrev Dagbladet:
«Etter hva Dagbladet får opplyst er utfallet ikke lenger så krystallklart som rapporten fra Husby og Sørheim ga grunnlag for. Dagbladet kjenner til at Breivik har vist helt andre sider under observasjonen og overfor de nye sakkyndige, psykiater Agnar Aspaas og psykiater Terje Tørrissen.»