Med framtida i lommeboka

Om få år kan du få plass til hele livet på et plastkort i lommeboka, skal vi tro entusiastiske sjefer i kredittkortselskapet VISA. Nyvinningen beskrives som et pengehistorisk kvantesprang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I dag presenterte Visa sitt nye vidunderkort i London og Singapore, og beskrev nyvinningen som et pengehistorisk kvantesprang.

Mellom fem og ti år fram i tid vil kortselskapet erstatte magnetstripen på dagens kredittkort med en mikrochip som vil gjøre prosessen med å kvitte seg med penger mer sofistikert.

Elektronisk pass

- Her er et scenario. Du skal ut og fly, og går inn på internett for å sjekke priser hos de ulike flyselskapene. Du stikker smartkortet inn i PC'en - eller en mobiltelefon - og utfører din bestilling. Ikke bare betaler du med kortet, men billetten lastes ned i mikrochip'en. På flyplassen stikkes kortet inn i en maskin, og du får lastet inn et elektronisk ombordstigningskort. Ved utgangen stikker du kortet inn i en leser før du går inn i flyet. Tar vi det et skritt videre, kan du laste passet ditt inn i den samme mikrochipen, og passkontrolløren ser passet ditt på skjermen i stedet for å undersøke den gamle papirvarianten, sier sikkerhetssjef i VISA International, Dan Ethington.

Alt i ett

En klar fordel med nyvinningen er ifølge VISA at du kan redusere hele kortsamlingen din til ett eneste kort. Smartkortet registrerer all den kundelojalitet og alle tenkelige handlemønstre som dagens kundekort gjør, og dermed kan du vinke farvel til alle Trumf- og Domino-kort eller andre varianter som har hopet seg opp i lommeboka.

Du skal heller ikke trenge bry deg om bibliotekkort, månedskort på bussen, forsikringskort, småpenger til parkometeret og kiosken på hjørnet - eller knitrende sedler, for den saks skyld.

Det er i det hele tatt ikke grenser for hva du kan velge å lagre i et smartkort; du kan til og med laste inn legejournalen din hvis du ønsker det. Det vil si - dersom hele samfunnet investerer i teknologien som trengs. Men VISA har selvfølgelig tenkt på det også.

- Vi har brukt teknologi som er tilgjengelig over hele verden, slik at alle kortutstedere kan samle seg om ett system, sier Ed Jensen, president i Visa International.

Men...

Men hva hvis kortet kommer på avveie? Da vil du i teorien ha mistet et hundretalls viktige dokumenter, og fremmede kan få tilgang til flere av dine innerste hemmeligheter.

- Kortet er det sikreste som er på markedet i dag, selv om ingenting er idiotsikkert. Vi har dessuten beholdt pin-koden. Husk også at du selv velger hva du vil laste inn i kortet. Er du redd for å miste det, lar du være å legge inn en del informasjon. Når det gjelder penger, registreres alle transaksjoner umiddelbart, sier president for VISA EU, Hans van der Velde.

Selskapet spår at en av tre vil ha et smartkort innen ti år, og at vi ganske sikkert går mot et pengeløst samfunn. Og de har til og med greid å skvise inn et miljøargument.

- Tenk på alt papiret vi sparer, sier Ed Jensen.

(NTB)

UTE: Glem alle kunde- og rabattkort. Visa vil ta over kort-markedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer