Med Fritz ved roret

OSLOS HAVNEBASSENG (Dagbladet): Riktignok skinte sola, men lufta var klam og trykkende da Oslo Høyre i går kastet loss og presenterte sine planer for valgkampen om bord på en ombygd fiskeskøyte. - Oslo skal bli verdens beste hovedstad, proklamerte ordfører Per Ditlev-Simonsen da skuta passerte Hovedøya og byrådets skryteliste var presentert. Men Høyre får ingen stor uttellling for å styre kursen i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hullene i Oslos gater er nesten like mange og like dype som før. Men Høyre har resultater å skryte av etter to og et halvt år aleine med byrådsmakten. Sykehuskøene har gått ned og sykehjemsdekningen opp. Nye skoler er bygd og gamle pusset opp. Og Høyres kjernevelgere har fått sitt: Skolene har fått større selvstyre og elevene større valgfrihet. Eiendomsskatten er fjernet og eldreomsorgen på vei ut på anbud. Men partiet klarer likevel ikke å skape mer begeistring enn hva journalistene viste da vi ble servert Villa Farris-brus til rekene på dekket av fiskeskøyta «Cacus» i går formiddag. På Feedbacks Researchs siste Oslo-måling har Høyre så vidt klatret opp igjen til de 25 prosentene partiet fikk ved forrige kommunevalg, etter å ha ligget under 20-tallet i en lang periode.

  • Hvorfor får ikke Høyre større uttelling av å styre hovedstaden i stø kurs mot sine løfter til velgerne? Én forklaring er nærliggende: Det er ikke mye fest og fart rundt Høyres byråd. Mens Rune Gerhardsen i sin tid laget PR-show og politiske utspill rundt åpningen av et offentlig toalett eller den minste kommunale grasflekk, framstår Høyres byråd som traust og grått. De tre herrer i kortermete skjorter og lette sommersko på båtdekket, byrådsleder Fritz Huitfeldt, ordfører Per Ditlev-Simonsen og fylkespartileder Anders Sjaastad, gir assosiasjoner til trygge og omsorgsfulle bestefedre, ikke til politiske ledere med visjoner og handlekraft. Teamet deres i rådhuset jobber jevnt og trutt og tappert, «til byens og borgernes beste», som Sjaastad sa. Men de gjør lite av seg og virker fjerne. Selv på et trangt båtdekk føltes det unaturlig da byrådslederen ble presentert som Fritz.
  • Nå ville det nok ikke hjelpe om medierådgiveren Gerhardsen ble hyret inn på PR-oppdrag for staben i Oslo rådhus. For de viktigste grunnene til at Høyre får dårlig uttelling for sin Oslo-innsats handler om annet enn kommunikasjon med velgerne.

Oslo er ikke ett lokalmiljø, men mange bydeler. Ingen prioritering eller lokalisering av en vei, en skole eller et sykehjem kan brukes til å mobilisere velgerne, slik som i mindre kommuner. Oslofolk er mer influert av de rikspolitiske konjukturene enn folk på Hamarøy og i Rauland når kommunestyret skal velges. Og på den rikspolitiske arenaen har Høyre lenge spilt en beskjeden rolle.

  • Skillelinjene i Oslo-politikken er heller ikke så store som partiene gjerne vil ha dem til. Den viktigste forklaringen på Høyre-byrådets vellykkete prosjekter er at kommunekassa er velfylt, ikke at finansbyråd Heidi Larsen får så mye mer ut av hver krone enn hennes forgjenger. Oslos skatteinntekter slo alle rekorder både i fjor og i forfjor. Da skulle det bare mangle at byrådet ikke gjorde en innsats overfor gamle og syke, som Høyre ved forrige kommunevalg lovet å prioritere høyest. Eller at de ikke kjøpte maling, takstein, doer og dusjer til skoler i forfall. Hadde Arbeiderpartiet og SV hatt byrådsmakta, hadde de trolig gjort nøyaktig det samme.
  • Overfor det kanskje største politiske problemet i Oslo, boligmangel og skyhøye boligpriser, er partiene like tafatte og handlingslammet. Når markedskreftene først har sluppet til i villaveiene og blokkområdene, lar de seg ikke temme. Arbeiderpartiet benyttet ikke sjansen til å omregulere og klargjøre boligtomter mens partiet hadde makta i Oslo. I går førte Høyres skute oss til havneområdene langs Ekeberg- og Bekkelagsåsene, der Høyre vil bygge boliger langs hele strandlinja. Problemet med den planen er at boligene ikke vil kunne stå ferdig før langt inn i neste årtusen.
  • I mellomtida har nye tusener av unge mennesker kommet fra distriktene inn til Oslo for å ta utdanning og seinere bosette seg her. Den største konfliktlinjen ved høstens lokalvalg går kanskje ikke mellom de ulike partiene, men mellom Oslo by og distriktene der fiskeskøyta «Cacus» hører hjemme.