Med full last i streikeland

FRØSLEV GRÆNSE (Dagbladet): 400000 danske LO-medlemmer er nå i streik. Det ventes at konflikten kan bli utvidet torsdag - for å få opp temperaturen til arbeidernes kampdag fredag. Langtransportsjåfør Egil Nilsen kjører rundt i Danmark med sommerfugler i magen, grønnsaker i lasten og godt med mat i kjøleskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag håper han å komme seg ut av landet - før streikende kolleger sperrer grensene.

Oslomannen, som er på landeveien det meste av året, tok like godt med seg kone og unger i bilen, da han satte kursen mot det streikerammede Danmark søndag. Anne-Karin skulle ikke bli sittende hjemme og vente sammen med Iselin (2) og Miriam (5) hvis pappa ble sittende fast i konfliktlandet sørpå.

- Jeg hadde jo hørt mange rykter fra kolleger, men hittil har jeg ikke hatt noen vanskeligheter, sier Egil Nilsen som i går kveld hentet et nytt lass med danske grønnsaker.

Streikebryteri

Eksportøren som låste Nilsen inn på et øde pakkhus i utkanten av en dansk landsby, ville ikke uttale seg om hvorvidt lasset med varer til Norge kunne være streikebryteri eller ikke.

- Vi må vel se litt stort på det. Ikke alle danske lastebilsjåfører er gått ut i streik, sier han og ler. Og mer vil han slett ikke si om den saken .

Familien Nilsen har innrettet seg med velfylt kjøleskap i førerhuset og har senger, tv og video i vogna, så de frykter ikke å kjede seg eller sulte hvis de ikke kommer om bord på ferja i Hirtshals i dag.

Hamstring

Danskene gikk helt av skaftet i hamstringsgalskap lørdag, da varehus over hele landet ble tømt for hver dråpe melk og øl. Brød og kjøtt ble fort utsolgt. Men i løpet av søndagen ble hyllene fyllt opp igjen. Og i går ble de sannelig tømt på nytt. Journalisten Jeppe Søe har laget egen hjemmeside for folk som rammes av konflikten:

- I dag fikk jeg nødrop fra en mann som ville ha hjelp til å bli kvitt 26 sekker bleier - som han hadde hamstret i panikk. Mannen glemte i farten at han ikke har bleiebarn.
LO prøvde i går å oppfordre arbeidsgiversiden til å komme med et nytt tilbud, som medlemmene kan godta. Streikelederne frykter at regjeringen griper inn med en lov for å stoppe streiken. Men fra arbeidsminister Ove Hygum var det ikke mye som tydet på at makthaverne har tenkt å gripe inn med det første:

- Ta dere sammen og kom dere for pokker tilbake til forhandlingsbordet, er hans usedvanlig klare melding til partene.

Arbeidsgiversiden mener et par fridager mer i året vil være nok til å be medlemmene ta opp igjen arbeidet.

FAMILIE PÅ TUR: Langtransportsjåfør Egil Nilsen fra Oslo tok like godt med seg kona og ungene da han ble sendt på tur til streikerammede Danmark.