Med gud attåt

Det blir i familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN NY POLITISK elite er på plass i regjeringskvartalet. Snart skal godtfolk ha lært at samferdselsministeren heter Liv Signe Navarsete, fra Senterpartiet. De mer interesserte vil raskt vite hvem som sitter hvor i stortingskomiteene og navnet på de parlamentariske lederne. De politiske nerdene vil kjenne statssekretærene og spore noen tilbake til Stoltenberg én og samarbeidsregjeringen, pluss de politiske rådgiverne og deres samboere. Regjeringskontorene er vår viktigste politiske skole. En plass her er beviset på at vedkommende tilhører et mektig nettverk.

VÅR POLITISKE KLASSE holder sammen. Rundt om i departementene sitter derfor politikernes barn og samboere på sentrale plasser eller på opprykk. Da Norges forskningsråd i desember i fjor inviterte til seminar om EØS-finansieringen av forskningen, fulgte f.eks. Gry Høeg Ulverud, avdelingsdirektør i Utdanningsdepartementet og gift med nåværende utviklingsminister Erik Solheim, etter prosjektleder i UD, Ingrid Schulerud, nåværende statsminister Jens Stoltenbergs kone, på talerlista. I dag har Schulerud sin svigerfars høyre hånd i Røde Kors, Jonas Gahr Støre, som sin politiske leder i UD. Ulverud har fått ektemannens partinestleder, kunnskapsminister Øystein Djupedal, som ny sjef. Og om et par uker møtes alle sammen til festlig lag.

DET ER SVs nye parlamentariske leder, Inge Ryan, som gifter seg med stortingskollega Bjørg Tørresdal fra KrF. Som da Erik Solheim giftet seg med med Ulverud i fjor vår, er toppolitikerne fortsatt selvforsynt med prestehender. Dengang vakte det en viss oppmerksomhet at Solheim hadde bedt SVs politiske motstander, statsminister Kjell Magne Bondevik, om å stå for vielsen. Denne gang må Bondevik nøye seg med å være gjest. I stedet skal tidligere bispekandidat og nyslått miljøvernminister, Helen Bjørnøy, vie paret. Mye makt skal følgelig samles når Gahr Støres venstre hånd i UD, Erik Solheim, opptrer som toastmaster i SV/KrF-bryllupet på Sandnes i Rogaland i begynnelsen av november.

DEN KRISTELIGE dimensjonen ved SV har alltid vært der, men med vekslende tydelighet og betydning. På 70-tallet var kristensosialisten Otto Hauglin tungen på vektskålen to ganger da abortloven først ble nedstemt og så vedtatt. SV gikk også sammen med KrF og fikk vedtatt Europas strengeste bioteknologilov, inntil SV tok til vettet og la inn noen forbehold. SV slår også ring om statskirken for å kunne ha innflytelse i kirkerommet. Helst vil SV ha biskoper som Helen Bjørnøy, et viktig kort i den moderne verdidebatten og notorisk på de svakestes parti. SV-Ryan forklarer derfor sitt valg av Bjørnøy med at hun er romslig, les homoliberal, og står for kampen for de fattige. Slik går det en linje fra regjeringen oppover til hans nesten kongelige høyhet, oslobisp og tidligere senterpartileder Gunnar Stålsett. Et nettverk av foldede hender, altså. En gang var også han statssekretær i undervisningsdepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer