- Med helt ny informasjon mener jeg vi nå kan skrive om Kai Holst historie, og for første gang si at han ble drept

Dokumentarfilm tegner et nytt bilde av omstendighetene rundt dødsfallet til Ole Paus' onkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Mysteriet Holst» heter dokumentarfilmen som vises på NRK1 andre påskedag.

- Dette er en detektivhistorie som inneholder både forfalskede underskrifter og trusler, sier regissør Stian Trovik til Dagbladet.

Omstendighetene rundt dødsfallet til motstandsmannen og krigshelten, Kai Holst, som var onkelen til Ole Paus - har hittil vært et stort mysterium.

- Ble drept Teamet fra Ekkofilm har jobbet intensivt i tre år med filmen, og har blant annet fått tilgang til dokumenter som inntil nå har vært hemmeligstemplede. De mener de kan bevise at Holst aldri tok sitt eget liv, men at han derimot ble myrdet.

NEVØ: Kai Holst var onkelen til Ole Paus. I dokumentarfilmen «Mysteriet Holst»  forteller Paus om hvordan hans far alltid var overbevist om at Holst ble myrdet, og ikke tok sitt eget liv.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NEVØ: Kai Holst var onkelen til Ole Paus. I dokumentarfilmen «Mysteriet Holst» forteller Paus om hvordan hans far alltid var overbevist om at Holst ble myrdet, og ikke tok sitt eget liv. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- I Sverige er alle arkiver fram til 1948 nå åpnet. Der har vi funnet mye materiale. Med helt ny informasjon og ny bevisføring mener jeg at vi nå kan skrive om Kai Holst historie, og for første gang si at han ble drept, sier regissør Stian Trovik til Dagbladet.

Hele saken kan leses i papirutgaven til Dagbladet i dag. Her kommer det blant annet fram hvordan Ole Paus selv har bidratt med vesentlig informasjon som har ført til at filmskaperne har kommet til sin konklusjon om drap.

- Ble truet Gard Sveen har skrevet en kriminalroman sterkt inspirert av Kai Holst sitt dødsfall. Til Dagbladet sier forfatteren av «Den siste pilegrimen» at han ikke er i tvil om at Holst ble myrdet.  

- Alt tyder på at han ble drept. Folk ble truet når de ville grave i saken og mapper er borte fra norske arkiver, for å nevne noe, sier Sveen.  

- BLE MYRDET: Forfatter Gard Sveen er blant dem som er overbevist om at Kai Holst ikke begikk selvmord, men ble drept. Han har skrevet en kriminalroman som er sterkt inspirert av Kai Holsts dødsfall. Foto: Charlotte Hveem / Privat
- BLE MYRDET: Forfatter Gard Sveen er blant dem som er overbevist om at Kai Holst ikke begikk selvmord, men ble drept. Han har skrevet en kriminalroman som er sterkt inspirert av Kai Holsts dødsfall. Foto: Charlotte Hveem / Privat Vis mer

- Det er åpenbart at han fikk vite noe på Lillehammer som førte til at han ble drept i Stockholm, fortsetter han.  

Holst var tidlig om morgenen den 26. juni med som kjentmann på razzia og arrestasjoner som britiske og norske styrker foretok i tyske militærleire ved Wehrmachts hovedkvarter på Lillehammer.

Han ble funnet død på i en trappeoppgang i en leilighet i Stockholm dagen etter, den 27. juni 1945.  

- Tatt med seg i grava - Historien om Kai Holst er en stor tragedie. Holst var kanskje den mest interessante mannen i norsk motstandsbevegelse, men ingen har vist interesse for ham. Han ble begravet uten at noen viste respekt for hans sak. Han fikk aldri det han fortjente, sier Sveen.

KAI HOLST: Kai Holst fra Lillehammer hadde en helt sentral posisjon i Milorg under 2. verdenskrig. Han ble funnet død i Stockholm rett etter at krigen var over. Noen hevder han begikk selvmord, andre hevder han ble myrdet. Dokumentarfilmen «Mysteriet Holst» som vises på NRK i påsken, peker på en rekke indisier som styrker teorien om at Holst ble drept. Foto:Ekkofilm
KAI HOLST: Kai Holst fra Lillehammer hadde en helt sentral posisjon i Milorg under 2. verdenskrig. Han ble funnet død i Stockholm rett etter at krigen var over. Noen hevder han begikk selvmord, andre hevder han ble myrdet. Dokumentarfilmen «Mysteriet Holst» som vises på NRK i påsken, peker på en rekke indisier som styrker teorien om at Holst ble drept. Foto:Ekkofilm Vis mer

Sveen mener flere maktpersoner må ha visst hva som skjedde med Holst før han ble funnet død i Stockholm like etter krigen.

- Hva de har tatt med seg i grava er det få som veit, sier Sveen.