Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med hjertet i «Enga»

Navn: Anders Knut Krystad Alder: 42 Yrke: Daglig leder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det faller lett å tro om Anders Krystad at han har vært fotball-punch fra han var en støvel stor. For lett. Det har han nemlig ikke. Sant å si er det vanskelig å grave fram noen idrettsbakgrunn hos gutten i det hele tatt: født og oppvokst på Nesoddens solside, speidergutt i oppvekst og ungdom helt fram til rover- og snøhulenivå. Og med aktivt medlemskap i Nesodden Unge Høyre. En gutt fra et møblert hjem.

Fotballinteressen kom med tilfeldighetens vind. Som ung sjømann kom han i land i London i 1975 og havnet i Fulham. Etter eget utsagn skal han en kveld ha sett lysene fra Stamford Bridge. Han ble nysgjerrig, gikk inn og ble frelst. Frelst på fotball og frelst på «The Blues». Tidligere hadde fotballinteressen begrenset seg til å se noen kamper med Vålerenga og med landslaget. Nå gikk han stadig oftere for å se Chelsea, og slik fikk han et favorittlag. Den dag i dag hater han Manchester United, og Krystad kan en rekke stygge sanger om den klubben.

År seinere dukket han opp i Vålerengas tilhengerskare. Med store tatoveringer, oksenakke og tre gullringer i øret gikk han rett inn i flokken. Mange har trodd at Krystad var banket ut av en murstein på Sotahjørnet. Sosiale egenskaper gjorde ham til leder for «Klanen», og hans sosiale bevissthet har klubben hatt glede av. Mange berømmer hans arbeid mot rasisme og fotballvold. Med styremedlemskap og høy medieprofil havnet han i verdikommisjonen, også.

Da «Enga» reduserte til 2- 3 mot Besiktas i Istanbul i fjor, brølte Krystad av glede. På VIP-tribunen snudde en viktig herre seg mot ham og sa «be very careful». Tolken forklarte at gjesten måtte få vise sitt engasjement. Da stillingen ble 3- 3, havnet tolken og «viktigperen» i slagsmål over hodet på en jublende Vålerenga-leder.

I kveld står slaget på Stamford Bridge. Og engelske aviser har måttet interessere seg for Vålerenga. Daily Mail fant et lokalt poeng i at Anders Krystad er Chelsea-supporter, og berømmet hans tribunemessige utseende:

«Med sitt barberte hode, tatoveringer og utallige øreringer, ser Krystad ut som den erketypiske fotballpøbel. Faktisk er han et vandrende eksempel på at man ikke skal dømme en bok etter omslaget.»

Krystad har i det siste gått fra øl og dongeri til dress og dyre viner. I virkeligheten har han bare «vendt hjem». Men i kveld er det bare dressen som skiller ham og «Klanen». Vålerenga-brølet er det samme.